Brownlee goes into Ironman; Mirjam wint op d’r eilandje; Evert ambassadeur in Afrika; Trailrun – WTJ 358

msj_1931__medium

MAANDAG – Jan Frodeno kan zijn stevige borst nat maken. De komende jaren krijgt hij niet alleen te kampen met Javier Gomez, die zich eind 2017 voor het eerst waagt aan een Ironman ook tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee wijdt zich de komende twee jaar geheel aan de lange afstand. De 28-jarige inwoner van Leeds sluit de terugkeer naar de Olympische afstand voor Tokyo 2020 niet uit, maar geeft nu even de voorkeur aan langere afstanden en het lopen van een marathon op enig moment. Brownlee gelooft niet in snel succes op de Ironman. Ongetwijfeld heeft hij daarbij zijn landgenoot Simon Lessing in het achterhoofd. De veelvuldig wereldkampioen in de jaren negentig maakte daarna de overstap, maar van een echte doorbraak op de Ironman was geen sprake. Alistair zegt nu dat hij mogelijk twee jaar ervaring wil opdoen, dan Tokyo meepakt en op zijn 32e klaar is voor Hawaii 2021. Brownlee deed mee aan drie Olympische Spelen en won de laatste twee. Feitelijk is hij opvolger van Jan Frodeno. Bij de BBC maakt hij dit jaar kans om de Sports Personality of the Year Award te winnen.

15450888_1300515539970163_1937471863_n

We gaan de aardbol weer afstruinen naar wedstrijden van afgelopen weekeinde. Mirjam Weerd bijvoorbeeld vloog even op en neer naar Curaçao voor een off-road triathlon. Zonder dollen, Mirjam pakte niet alleen de winst, ze kreeg na afloop ook nog een anti-acupunctuur behandeling van Rick, vanwege de cactusnaalden, die ze bij het mountainbiken opliep.

15423701_1300515806636803_91161756_n

Naar wij begrepen zaten ze op de juiste plekjes… Zwemmen deden ze gewoon tussen de schildpadden, wat is de aarde toch mooi!

15497860_1300515713303479_1153745399_n

Van het ene mooie plekje naar het andere, want Evert Scheltinga laat ons via zijn FB meegenieten van de trip door Zuid-Afrika. Dat het ook wel eens tot Fata Morgana’s kan leiden, bleek toen Evert kennelijk mij ontwaarde op een van die heerlijke strandjes. Was het maar waar. Wel mooi trouwens hoe de Zuidafrikaanse triatleet Nicol Carstens onze Evert bewonderd, ja haast bewierookt. Lees mee in dat grappige Zuidafrikaans van hem:

Collega-triatleten en fietsers: als je vlucht naar deze man van de weg, zegt een vriendelijke “hoi”. en als je kan bijhouden? Genieten van een moment in het gezelschap van een ongelooflijk atleet. Hij zal de opleiding in stellenbosch voor een paar maanden. Gisteren deze man niet alleen gedemonstreerd hoe win je een “halve ironman” afstand evenement in een geweldige tijd (3 h35min – winnen met een 26 minuten voorsprong) maar ook gewoon hoe word ik een ongelooflijke, nederige menselijk!! Mensen die zo vaak naar de top van hun spel (of dit nu sport of bedrijf of wat dan ook) arrogant geworden. Teveel drinken van hun eigen kool-aid. Niets mis met concurrerende, gepassioneerde en zelfverzekerd. Maar word niet arrogant. Als je indruk wilt maken, wees gewoon een cool en nederig mens. Zoals Evert Scheltinga! Ik groet u. Een ongelooflijke ambassadeur voor nederland en de sport van de triatlon. Volg hem op twitter: @evertscheltinga

Gingen wij in Nederland ook maar zo met onze sporthelden om. Mooi gesproken Nicol.

15391096_777646189040234_5276636341462617490_n
Foto Ludo-Grafica

Een beroemde Trailrun is die in het Waalse Houffalize, erg in trek ook bij de Nederlanders. De winst ging naar (ex?-)triatleet Huub van Noorden. Liefst zeven minuten later kwam Waldo van Hemert als derde over de streep. Goed van voren zaten ook Jacco Langerak (5e), Luc Verhamme (7e), Peter Res (10e), Hawaii-man Koen Overmars (11e). Bij de vrouwen ging de winst naar Trion-atlete Ellen Houweling. Lucie van Genugten had een ziekteperiode achter de rug, maar werd toch nog vierde. En met Anne Zijderveld als vijfde en Eline Koers als zevende waren ook hier vier triatletes in de top tien te vinden. Brenda Schuurkamp kwam als veertiende binnen. De tijdverschillen op zo’n Trailrun zijn enorm trouwens. In de crossen waren Lucienne Groenendijk, Ruud Beerepoot en Richard Kramer succesvol in de St. Georgecross te Spierdijk, in 1989 nog strijdtoneel van het NK triathlon.

15420841_1517267648301784_7508298655286641946_n

Kwamen we nog terug op het NK Trappenloop? Ja, Guido Gosselink presteerde toch weer buitengewoon sterk door in als derde boven aan te tikken, 455 treden verder. Ook derde werd Karin Neutel, eveneens lid van TC Twente. Net buiten het podium stond clubgenote Saskia Bekhuis als vierde vrouw. ,,Dat traplopen is niet echt mijn ding, op de 14e verdieping wilde ik gaan wandelen, toch maar doorgezet. Maar ja, ik had daags tevoren nog een cross gedaan.’’ Ook Pim de Kok en Aje Niks deden mee.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.