Laatste 70.3 Ironman met Bas; Sportarts uit wielrennerij doet mee aan Frysman -WTJ 359

1612 ballarat luxford

DINSDAG – Het Ironman-jaar is ook ten einde. In het Australische Ballarat kwamen de ijzeren mannen en vrouwen van de wereld zondag voor een laatste keer bijeen voor een 70.3-tje. Een 140.6 hoor je niet gauw, maar 70.3 is redelijk ingeburgerd als zijnde de halve afstand. In Ballarat ging de laatste zege naar de overwinterende Fransman Denis Chevrot, niet alleen een snel zwemmer ook een compleet triatleet. Hij liet thuisspelers Peter Kerr en Sam Betten achter zich. Bij de vrouwen won die in eigen land nauwelijks te kloppen Annabel Luxford voor haar landgenotes Kirralee Seidel en Andrea Forrest. Welgeteld 1 Nederlander aan de start: de down under woonachtige Bas Overweg. Met de laatste 820 deelnemers, die hier gefinisht zijn, zag Ironman dit jaar 61.776 triatleten over de Magic Carpet komen op de 70.3 en de 140.6.

IMG_9810-900x596
Edwin Achterberg

De Frysman is uiteraard een 140.6-race. Twee edities en nu al heroïsch, legendarisch. Alsof het zich op een andere planeet afspeelt, zo voelt het althans. Volgend jaar met twee noordelijke speakers Henk Kooi en Fries-originated Ruud de Haan. Maar ook met Edwin Achterberg, voormalig ploegarts van profwielerploegen als Skill Shimano en Lotto NL-Jumbo. Hij vertelt op de prachtsite van de Fysman hoe hij er toe gekomen is. Eerst wilde hij profvoetballer worden, daarna profwielrenner,  maar uiteindelijk is hij terug bij triathlon, waar hij als puber ook al eens in zijn eigen dorp Nuenen aan meedeed. De bewegingswetenschapper studeerde ook geneeskunde en specialiseerde zich in sportarts. Dat was eerst bij de Marco Polo wielerploeg waar hij werkelijk alle hoeken van de wereld zag, later bij de grotere ploegen kwam daar ook de Tour de France bij. Een jongensdroom kwam uit. Inmiddels heeft hij Cylcing Performance Centre opgericht waar duursporters en coureurs kunnen aankloppen voor professionele zorg door gespecialiseerde medici en paramedici. Dat kan best een belangrijke speler worden in ook de triathlonsport dus.

De Frysman wordt Edwins tweede hele triathlon, eerder deed hij in 2003 samen met Roger van den Borgh in Almere mee. Daar eindigde hij in 11.38. Rogers vader deed in de beginjaren zelfs mee aan de Holland Triathlon. Samen  met Roger doet hij – 14 jaar na dato – mee aan de Frysman. Succes mannen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.