Swim-run in bibberkoud Markermeer; IM Argentina; Schotland ook; Powerman Florida – WTJ 360

15556099_1303894569632260_1361152437_n

WOENSDAG – Aan open water zwemmen denken in december zelfs Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal niet. Toch was er afgelopen zondag een zwemloop, waarvan het wateronderdeel plaats had in het Oostvaardersdiep onderdeel van het Markermeer. Watertemperatuur 5,2 graden. Bibberkoud dus, maar niet voor de Buitenzwemmers van Lelystad, die dit wel gewend zijn. De eerste SwimRun-WinterFun ging gewoon door. Met het schip Ollie van Joke en Hans als boei annex koek-en-zopie-schip. Er was soep, borrel, koffie, thee en appeltaart aan boord. Na het zwemmen aansluitende 3 kilometer hardlopen om weer warm te raken. In juni volgt de variant SwimRun-SummerFun. Uitslagen hebben we niet gevonden, maar de snelste zal geen koukleum geweest zijn.

15554722_1303893712965679_1142761652_n

Argentinië krijgt in 2017 ook een Ironman. In Mar del Plata wordt voor het eerst onder het IM-label een race gehouden. De stad aan de kust, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires, is uiterst populair bij toeristen. Bij het WK in 1978 was het een van de stadionsteden, waar overigens het succesvolle Oranje niet speelde. En de Rally Dakar start en finisht de laatste jaren eveneens in Mar del Plata, dus oud-triatleet en multimiljonair Kees Koolen was er al meerdere malen en zal in een quad opnieuw van start gaan rond de jaarwisseling. Maar Mar del Plata is voor Zuid-Amerika het Almere/Nice van Europa: dertig jaar geleden vond er de allereerste triathtlon op dit continent plaats. De exacte datum van de Ironman – don’t cry for me – Argentina is nog niet bekend. De temperatuur wel: tussen de 18 en 27 graden gegarandeerd.

15556069_1303893659632351_989682359_n

En als we dan toch weer IM-Risk aan het spelen zijn, dan pikken we gelijk ook Schotland maar in. In Edinburgh ligt het spectaculaire Holyrood Park. Voor een 70.3 tegen het historische Gosford House en een slapende vulkaan kunnen sporten is een voorrecht. De organisatie verwacht op 2 juli volgend jaar 2000 deelnemers en naar verluidt Moeilijk bereikbaar is Edinburgh niet. Dagelijks komen er vanuit 100 verschillende landen vliegtuigen aan. Het wordt dé thuiswedstrijd van Fraser Cartmell, u weet wel die nog vrij onbekende winnaar van Stein 2009.

15571293_1303898046298579_1864028190_n

Ook voor de Powermans zit het jaar erop. Gael le Bellec stak vanuit de Filippijnen de Pacific over om mee te doen aan de Powerman Florida. Van jetlags geen last, want hij won ook deze wedstrijd. Het Amerikaanse talent Alistair Eeckman, zoon van de oorspronkelijke Belg Franck Eeckman, de Amerikaan Derk Brown werd derde. Bij de vrouwen greep Ashley Poulsen de laatste winst. Nederlanders ontbraken nu. Zelfs John Raadschelders haalde het niet meer vanuit het ITU-Congres in Madrid.

Over schijfremmen en met je kinderen de finish passeren hebben we het hier niet. Van tijd tot tijd worden de spelregels gewijzigd,  of we dat nu leuk vinden of niet. Het technische verhaal is door collega Hans Cleemput al opgetekend.

Een Britse triatleet (waarschijnlijk agegrouper) is op het WK Cozumel betrapt op het gebruik van het groeihormoon clenbuterol. Wie het is maakt de ITU vooralsnog niet bekend, omdat een zaak tegen de atleet nog loopt.

15555998_1303896606298723_1802372649_n

Van het Bondsblad Transition.nl hadden we nog een zesde en laatste nummer dit jaar te goed. Het ligt als de post meewerkt vrijdag op uw deurmat. Verhalen dit keer van Miriam Weerd op Aruba (oei, we zaten nog wel in hetzelfde hotel, hoop dat ik niet al te veel genoemd word), van het sportfeestje 2017 wat WK Grand Final Rotterdam heet, van toptriatleet Syb van der Ploeg, die tussen het zingen en entertainen door de Frysman bedwong, van de eigenzinnige Remmert Wielenga, oud-profwielrenner nu proftriatleet en van drie triathlon-mamma’s. We hebben geen namen, maar ik gok: Eva Janssen, Ingrid van Lubek en Birgit Cals-Berk. Maar meestal hebben wij het op dat gebied helemaal mis. Blad maar even afwachten dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.