Jorik is our hero, the Biggest Men’s Rising Star On The Planet! – WTJ 361

jorik

DONDERDAG – Grootste triathlonnieuws was donderdag toch wel het ITU-bericht dat Jorik van Egdom als Biggest Men’s Rising Star werd geafficheerd op de site van we wereldtriathlonbond. Als er één eretitel is waar je van zou dromen is het toch wel die van BIGGEST MENS’S RISING STAR. Alleen al die woorden achter elkaar uitspreken geeft je een overweldigend gevoel. En Jorik mag zich zo noemen.

 

De motivering is duidelijk. Van Egdom brengt de Nederlandse mannen terug aan de top. De jonge Nederlander had een indrukwekkend jaar met de wereldtitel beloftes in Aviles en de bronzen plak bij de elite. Die prestatie had hem al de Rising Star van het seizoen kunnen maken, maar daarna kwam de Cozumel Grand Final en Jorik bewees daar uit welk hout hij gesneden is. ‘Van Egdom dominated the course in the last two disciplines after having a not so amazing swimfinish.’’ Hij verliet het water zo goed als laatste, maar was in staat bij het fietsen tot bij de kopgroep te raken. En daarna stoomde hij door bij het lopen. ‘So two U23 World Championship titles in one year? Yeah this Dutchman is on the rise.’ Getraind en begeleid door Rob Barel lijkt de ene Veenendaler de andere op te volgen. Wij beleven er in elk geval enorm veel plezier van en deze titel – waarvan we het bestaan niet eens wisten – is meer dan verdiend. De ITU vergeet gemakshalve nog zijn Europese duathlontitel bij de elites in Kalkar, zijn ETU-Cup winst in WK-Grand Final City Rotterdam en al die andere fantastische prestaties, die hem steeds dichterbij Tokyo zullen brengen.

itu_wdc_aviles_yeray_menendez_0025_ym1_7181

Een eervolle vermelding gaat naar de Braziliaan Menoel Messias. Hij werd in 2015 juniorenwereldkampioen in Chicago. Vanwege het slechte weer werd de race toen omgezet in een duathlon en het was de vraag in hoeverre Messias dit jaar in Cozumel al met de U23 kon mee strijden. Die vraag werd snel beantwoord want als eerstejaars beloftes haalde hij zilver achter Jorik. De runner-up en ook in de categorie Rising Star.

CzvHJ6JW8AEfj4C

Nog meer nieuws van het ITU-front want na Rotterdam 2017 komen er ook in de jaren daarna Grand Finals. Op het ITU Congres keken ze zelfs al naar 2020 als Edmonton voor de derde keer (eerder in 2001 en 2014) gastheer is van de Grand Final. In de tussenliggende jaren zijn Gold Coast (2018) en IOC-hoofdzetel Lausanne (2019) aan de beurt.

Het is wat hectisch deze laatste weken van het jaar, beste tri/du-vrienden. Breda, West-Brabant is namelijk behoorlijk in de ban van Serious Request, het Glazen Huis. En Breda is het werkgebied van mijn krantje en dus zijn wij net als de deejays Domien en Frank haast 24/7 journalistiek gebonden aan de gebeurtenissen, de acties, de artiesten van 3FM Serious Request. Geeft allen gul, ben benieuwd naar eventuele triathlon-activiteiten voor het goede doel: Laat ze niet stikken. Ter bestrijding van longonsteking dus.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.