Vooruitkijken naar Dakhla, Groesbeek, Pekkercross en the Gate to Hell – WTJ 362

 

VRIJDAG – Halverwege de zaterdag dan toch nog een vrijdag WTJ. Met gebeurtenissen van gisteren en met uiteraard de voorbeschouwing op enkele races, die vrijwel allemaal zondag plaats hebben.

CzzrlnYWQAAkgt4

Eentje niet, dat is de ITU-sprint triathlon in het Marokkaanse Dakhla. Met de Spaanse favoriet Uxio Abuin Ares, de Belg Peter Denteneer, onze Donald Hillebregt en de ooit door Nick Marijnisssen getrainde francaise Emmie Charayron aan de start. Het hoort weliswaar bij Marokko, maar het ligt een stuk zuidelijker in de vroegere Westelijke Sahara. Een snel opkomend toeristenoord bovendien. Het is nog maar vijf jaar geleden dat in Agadir de eerste Marokkaanse triathlon werd gehouden. Toen viel de federatie nog onder Franse vlag. Donald is uiteraard naar Dakhla afgereisd om zo veel mogelijk ITU-punten te verzamelen.

bannerfotoCD16_4

Zondag dan de cross run-bike-run/duathlon van Groesbeek op en rond de bekende motorcrossbaan De 7-Heuvelen. Dat maakt de uitdaging des te groter, want de bulten die een motorcoureur gemakkelijk neemt, gaan niet vanzelf hardlopend of op de ATB even soepeltjes. Het zou een uitdaging kunnen zijn voor ex-motorcoureur Leon van der Heijden, maar die is niet meer zo fanatiek als weleer. De favorieten zijn vooralsnog Joost Christiaans, Ferdinand Oldeman, Cornelis Scheltinga en wellicht Auke Geurts bij de mannen en Laura Gorter, Simone Hakenberg, Dieuwertje Poort en Riikka Vreeswijk-Kelja bij de vrouwen. De mini-crossduathlon levert wellicht een leuk duel op tussen Thomas Cremers en Jelle van Lanen. In totaal mag organisator Cerberus zo’n 200 deelnemers begroeten. Wie bereid is 5 euro extra neer te tellen, kan zich ook zondag nog inschrijven.

pekkercross2016

Vijf euro is het totale inschrijfgeld voor een cross, waar de ATB-fiets thuis kan blijven. Zondagmorgen begint in Oud Gastel de 32e Pekkercross, een veldloop over meerdere afstanden. Tri/duatleten als Armand van der Smissen, Huub Maas, Rob Musters, Gerbert van den Biggelaar en Cesar Beilo waren er al eens bij, maar ook Gianni Romme, Kamerlid Michiel van Nispen, oud-voetballer Henk Vos en Olympisch steeple-chaser Guido Vroemen waren al eens van de partij. Toch niks te doen en even de conditie testen: van harte welkom! Voor maatje Ruud was het moeilijk kiezen: Groesbeek of Pekkercross, maar helaas is hij uiteindelijk door ziekte tijdelijk uitgeschakeld. Spoedig herstel gewenst namens redactie, tri- en duathlonfamilie, Ruud!

15592251_1307836925904691_721489875_n

Warm Dakhla is pittig, Groesbeek is zwaar, de Gastelse Pekkercross ook. Maar het valt allemaal in het niet bij onze zuiderburen, want daar wordt morgen de huiveringwekkende Hel van Kasterlee afgewerkt. Niet zo maar een winterduathlon, het is meer dan een heel zware lange duathlon, het is gewoon de allerzwaarste duathlon ter wereld. En dat dan ook nog eens in december, al lijken de klimatologische omstandigheden mild. Op fysiek vlak leveren de deelnemers een uitputtingsslag van 8 tot 12 uur in toch altijd winterse weersomstandigheden. Het mag dan de Hel heten, echt warm wordt het nooit. De afsluitende crossloopproef van liefst 30 kilometer vergt een ijzeren wil en een granieten karakter, zoals de Belgen dat zo mooi omschrijven.

Tegelijkertijd zijn de parcoursen wel over de allermooiste natuurgebieden van de Vlaamse Kempen al is ‘genieten van’ wellicht een understatement. In 2009 vroor het dat het kraakte, het jaar daarop lag er sneeuw en in 2002 kwam het de hele dag met bakken uit de lucht. Afblazen? No way. Niet in de Hel van Kasterlee. De overlevers kunnen zich echt duatleet noemen. En anders blijf je voor minstens een jaar nog ‘een watje’. Woorden van de organisatie dus he.

Een paar bikkels uit Nederland die mee doen zijn: Tibor Gijssen, Michel Besseling, Bas Germs, de Friese doordouwers Marco Douma en Samme Steenstra (Frysman en Hel hebben wel verwantschap, denk ik) en bij de vrouwen Geke Venema en Bianca van de Kieboom. Torenhoog favoriet is drievoudig winnaar Seppe Odeyn. Morgenmiddag weten we meer en dan nog is het tot laat in de avond wachten op de finish van de laatste deelnemer. Die finishlijn ligt in een kolkende sporthal gevuld met supporters: een warm bad als je alle ontberingen hebt doorstaan.

Ironman liet zich vrijdag van haar keiharde zakelijke kant zien. De race in Alcudia-Mallorca vervalt volgend jaar. Er zou een tekort op de begroting zijn van 350.000 euro, terwijl Ironman de organisatielicentie na drie jaar juist ophoogde. De gemeenteraad van Alcudia heeft er nu een stokje voor gestoken. Deze subsidie is te machtig. Het blijft altijd lastig om grote sportevenementen te laten dragen door overheidsgeld. Daar moet immers het algemeen belang  mee kunnen worden aangetoond en dat is voor mensen met minder interesse in sport maar bijvoorbeeld wel in cultuur vaak lastig. Op Mallorca had ook nog eens hoofdsponsor Thomas Cook zich terug getrokken plus was het aantal deelnemers geslonken tot onder de 2000. Geen Ironman betekent overigens niet dat het eiland verstoken blijft van triathlons. Zelfs nog onder het IM-label, want de 70.3 Ironman in het voorjaar gaat gewoon door.

Tot zover deze vrijdag-aflevering. Morgen, zondag wel op tijd, want in de avonduren gaan we hop-hop-hop naar de opening van het Glazen Huis in Breda. Of heet het afsluiting?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.