Dakhla met Donald op tien; oud-veldrijder slaat toe in Groesbeek en de Hel in met Geke – WTJ 363

 

ZONDAG – In Dakhla waren de onderlinge verschillen op de sprint afstand uiterst klein. Zo zat er tussen winnaar en topfavoriet Uxio Albuin Ares uit Spanje en onze Donald Hillebregt iets meer dan een minuutje. Maar tussen die twee kwamen we al acht andere triatleten binnen. Een tiende plaats voor de Hillegommer, die wel verbeterpuntjes ontdekte. Tegelijkertijd kampte ook Donald met het Mark Oude Bennink-syndroom namelijk: het materiaal arriveerde veel te laat op bestemming. Gelukkig kon Donald op eigen fiets rijden en als tiende ook wat ITU-puntjes meesprokkelen. Op naar volgend jaar. Peter Denteneer eindigde vlak voor hem als negende. De vrouwenrace ging de Britse Jenny Manners, die de Europees juniorenkampioene van Holten 2009 Emmie Charayron achter zich liet.

P1090117_Podium_LangeCross_foto_J.A.

Zondag dan weer de crossduathlon te Groesbeek, laatste NTB-wedstrijd van het prachtige jaar. Maarten Nijland gaf er een verrassend slotakkoord weg door de zege te pakken. De Belg Jasper Michiels was dan wel de beste hardloper, op de fiets was Nijland onnavolgbaar. Bij het afstappen noteerde de oud-nationaal kampioen veldrijden (1994!) een voorsprong van dik drie minuten op Thom Rutten uit Eindhoven. In de slotrun kon de jarige Joost Christiaans nog wel iets rechtzetten, maar de inmiddels 40-jarige Nijland bleef ruimschoots buiten schot. Voor Thom Rutten was er een derde plaats en daarna volgden jongens als Cornelis Scheltinga, Ferdinand Oldeman en Paul Schermers. Michiels liep opnieuw het hardst, maar verloor fietsend liefst negen minuten en werd dus ook negende. Laura Gorter leidde van start tot finish. Viereneenhalve minuut later kwam Dieuwertje Poort op het motorcross-circuit als tweede aan en vervolgens was het Petra Sloots op een derde plaats. Bij de duo’s toonden de Sportcommissarissen van NSWV Mercurius zich de snelsten. Het team bestond uit Joost van Wijngaarden en Robin Roelofs.

Winnaar Maarten Nijland
Winnaar Maarten Nijland

Ook de korte afstand werd afgewerkt. Hier was Karin Neutel uit Enschede te sterk voor de rest. Karin brak dit seizoen echt door, Merel Broekhof deed het ook niet slecht. Ze werd tweede op een minuut. Dan volgde Debby Frenken. Het Elster duel werd in het voordeel beslecht door junior Thomas Cremers, die zijn enkele jaren jongere dorpsgenoot Jelle van Lanen voor bleef. De Mollenaar Svenne Vangoethemd (zulke fraaie namen komen alleen uit Vlaanderen) werd derde.

15542170_687209541448729_5421140653616760466_n

Alvast naar de Hel van Kasterlee waar Seppe Odeyn aan de hellepoorten op duivelse wijze de crossduathlon won. En dat ook nog eens in een nieuw parcoursrecord: 6.08 uur. Daar hadden Geert Lauryssen (6.25) en Sam de Bruyn (6.32) niet van terug. De 24e finisher keek al tegen een achterstand van een uur aan. Beste Nederlander was, zoals verwacht, Tibor Gijssen op een zesde plaats. Prachtig debuut voor de Nijmegenaar, die de monsterafstanden aflegde in 6.34.34. Michel Besseling volgde als 28e in 7.12 en Pieter de Wulf was op een 36e plaats derde landgenoot. Mieke Vyncke was in precies 7 uur en 40 minuten klaar. De Maldegemse liet Inge Roelandt elf minuten achter zich. En Friezin Geke Venema was wederom weergaloos: derde totaal en uiteraard superieur bij de F50. Geke deed 8.27 uur vooraleer ze in de sporthal terugkeerde. Het was al weer donker vooraleer ook Bianca van de Kieboom de verlossende eindstreep bereikte: zevende in 10.19.01 uur. Wat een dag moet dat geweest zijn.

laura-lindemann-wurde-junioren-weltmeisterin-

Als we de Biggest Men’s Rising Stars vermelden (Jorik van Egdom  dus) moeten we de Biggest Women’s Rising Stars ook noemen: het zijn de Duitse Laura Lindemann en de Amerikaanse Taylor Knibb als eervolle vermelding. Lindemann werd twee keer junioren wereldkampioene, won dit jaar bij de beloftes  in Cozumel de wereldtitel en was zelfs al op de Spelen van Rio waar ze 28e eindigde. Knibb won vorig jaar Holten en is wereldkampioene bij de junioren. Alistair Brownlee op zijn beurt is genomineerd voor de zeer prestigieuze BBC Sports Personality of the Year. Voor het eerst in de Britse geschiedenis zit daar een triatleet bij.

Cz_QP1fXcAA9S1u.jpg large

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.