Gastcolum – Enitha van der Wel

 

Het kan raar lopen… van gepassioneerd motorrijdster en liefhebster naar gastcolumn schrijfster voor een triathlon website.

 

15420958_1182067015240131_2266610145383783300_n

 [dropcap]U[/dropcap]it grap geboren begon ik een magazine “Enitha’s Motor Magazine”, het nam een vlucht en keer op keer kon ik mezelf gelukkig prijzen met grotere oplagen. In de laatste uitgave heb ik de motorsport (mijn actieve passie) en die van Léon Lankester (partner en zijn actieve passie maar zeker ook mijn passieve passie) gebundeld en een interview geplaatst. “Een microfonist in de hoofdrol” heet de rubriek waarbij Ruud de Haan hoofdrolspeler is. Microfonist, voor mij hét woord van het jaar 2016… jaja, ik luister ook weleens naar Wim.

15435823_1297344820287235_94096327_n

[dropcap]N[/dropcap]a dit artikel en even later de oprichting van Westland Triathlon Vereniging vond Wim het nodig om mijn vreemdgaan van 2 naar 4 wielen publiekelijk te maken. Een foto in de paddock van een wandelende Ducatiste met Max Verstappen werd vermeld in het artikel en daarbij de toevoeging of ik een gastcolumn wilde schrijven. O nee, dat me het werd “opgedragen” door Ruud 😉 . Natuurlijk werk ik met plezier mee aan trikipedia.nl

 

[dropcap]A[/dropcap]fijn, genoeg inleiding. Snel over tot waar het om gaat: triathlon.

Omdat ik niet van de ‘standaard’ zaken ben, artikelen evenmin, schrijf ik geen wedstrijdverslag. Dat is sowieso een beetje lastig in deze periode van het jaar. De periode is wel goed om de puntjes eens op de i te zetten, ter voorbereiding op het komende triathlon seizoen. Natuurlijk zijn er meerdere i’tjes te bedenken maar ik beperk me hier tot misschien wel de grootste ergernis.

13892253_1735988806675311_1734874451260015913_n

Léon heeft een aantal HD’s gedaan en afgelopen jaar de LD in Almere. Aan conditie ontbreekt het hem niet, aan mentale kracht en doorzetting evenmin. Zelfs als “warmte hater” kwam hij die dag de man met de hamer amper tegen want zijn finish in 10 uur, 11 min tijdens een debuut had vele malen slechter gekund.

[dropcap]A[/dropcap]an die aspecten lag het dus niet maar dat fietsen… het plezier ontbrak hem en natuurlijk moet je tijdens een dergelijke wedstrijd ook een stukje plezier snuiven. Hoewel ik persoonlijk niet moet denken aan 180 km op de fiets (ja een fiets met pk’s) is het helemaal vervelend als je maar niet lekker op je zadel zit. Menig keer zegt hij me ‘als ik nu toch eens lekker zou zitten… dan fiets ik met gemak die 180’. Met grote ogen kijk ik hem aan en vraag ik me af of hij wel lekker is, tegelijk realiserend dat er dus iets moet gebeuren. Het kost een paar centen, maar ach, het hele triathlon gebeuren incl materialen, hotels, inschrijfgeld enz mag wat kosten dus op naar een specialist om eens te kijken of en wat er veranderd kan worden. Onze specialist in deze is Hidde Bekhuis bij SMA Midden-Nederland.

IMG_4645

[dropcap]E[/dropcap]enmaal ter plaatse aangekomen wordt eerst aandacht besteed aan de triatleet als persoon. Hoe stabiel is hij, wat is zijn spierlengte, hoe lenig is hij enz.  Vervolgens worden zowel fiets als triatleet “ingesteld” en voorzien van de nodige plakkers met led-verlichting. Léon is net een kerstboom, de lichtjes passen mooi bij zijn groene trisuit. Dit alles is nodig om een goede analyse te maken en via 3D infrarood beelden wordt alles bestudeerd en bijgesteld. Een centimetertje hier, een 1,5 millimeter daar. Stippeltjes op het scherm worden lijntjes (houding) en wisselende blokjes wordt een kleurenpallet (zadeldrukmeting).

[dropcap]T[/dropcap]weeëneenhalf uur, wat zweet en diverse instellingen verder kan er opgeruimd gaan worden. Alles wordt losgekoppeld, de fiets krijgt zijn vertrouwde achterwiel terug en met een rugzak vol informatie kijken we reikhalzend uit naar de eerste lange rit. Een ervaring en vooral veel informatie rijker… de kortste dag is geweest, dus kom maar op met dat voorjaar!

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.