Jaaroverzichten: wie zijn de beste duatleten van 2016? – WTJ 371

images

De duatleten op de weg zijn vandaag aan de beurt. Op het eerste oog zijn er nog steeds te weinig wedstrijden in ons land. De Powerman is ondanks ‘Mister Powerman’ nog niet op vaderlandse bodem terug gekeerd. De plannen voor de Amsterdam Arena sluimeren, maar voor 2017 zeker niet. Wel waren er onder de (opnieuw) 14 wedstrijden twee Nederlandse kampioenschappen. De lange afstand in Almere, de korte in Spijkenisse. Eigenlijk zijn het de vervangers van de verdwenen races in Horst aan de Maas en Assen. En er was het nieuwe fenomeen: Run-bike-run Series. En dat krijgt volgend jaar een vervolg. Die wedstrijden zitten ook allemaal verwerkt in ons geniale, maar o zo arbitraire puntensysteem.

Dat Marina van Dijk het na haar overtuigende winst van vorig jaar (met vier zeges) nu niet zou redden was al snel duidelijk. Marina zat dit jaar gewoon niet lekker in haar vel. We zien haar ongetwijfeld in 2017 terug. Ze eindigt overigens nog wel vijfde. De nummer twee Joyce Vrijenhoek ontbreekt helemaal in de uitslagen en Talisa van der Fluit was toen derde en nu zesde. Met stip op 1 staat Lesley Smit met twee zeges en drie tweede plaatsen de terechte winnares. Sophie van der Most en oud-landskampioene Jony Heerink volgen daarna. Net buiten de top tien vallen de nationaal kampioenes Lucie van Genugten (lang) en Sarissa de Vries (kort), die allebei slechts 1 duathlon deden. Pikant detail: de nummer drie van de wereld en tevens Europees kampioen Jorik van Egdom deed helemaal geen duathlons in eigen land.

Daarmee is de stap naar de mannen gemaakt. Alexander Picard lapt het ‘m weer. Iets minder punten dan vorig jaar en geen vijf maar twee overwinningen, maar toch: hulde aan de man uit Chaam die eeuwige rivaal Stein Posthuma ver voor blijft. Thijs Wiggers completeert de top drie,  waar vorig jaar Alexander en Stein nog Joep Staps tussen hen in aantroffen. Joep is een paar plaatsjes gezakt. Coen de Wit deed een groots seizoen en ziet dat bekroond met een vierde plaats. Vorig jaar was hij nog twaalfde. Pim de Kok stijgt eveneens drie plekken. En mochten we dit puntensysteem met terugwerkende kracht hanteren dan staat Armand van der Smissen misschien wel voor de twintigste keer op rij in de top tien, nu op acht. Het familieklassement gaat naar de Wiggersen.

Almere (NK lang), Ijburg, Azelo (Twentse Triathlon Tour), Borne, Deurningen, Enschede (nieuw onderdeel van RBR Series), Groningen, Hilversum, Hoogerheide, Hoorn,  Ouderkerkplas, Rotterdam (nieuw onderdeel van RBR Series), Spijkenisse (NK), Utrecht en Ijburg. Dordrecht is eenmalig afgevallen wegens wegwerkzaamheden in de stad. Ook de vaak heroïsche wedstrijd in het noordelijke Ter Idzard stond dit jaar niet op de kalender.

14591607_1159797900747249_4608522667454745083_n

Mannen:

1.Alexander Picard                         71 pt.

2.Stein Posthuma                           53 pt.

3.Thijs Wiggers                               38 pt.

4.Coen de Wit                                  36 pt.

5.Pim de Kok                                   33 pt.

6.Jan Meysmans                             30 pt.

7.Joep Staps                                    30 pt.

8.Armand van der Smissen         25 pt.

9.Koen Wiggers                              24 pt.

10.Bas van Beek                              22 pt.

11.Nils Pennekamp                        20 pt.

12.Raimond van der Boom          20 pt.

13.Maikel Zuijderhoudt                19 pt.

14.Tim van Hemel                         17 pt.

15.Hendrik Venema                      14 pt.

13315222_771207719646378_2298895037670143227_n

Vrouwen:

1.Lesley Smit                                   22 pt.

2.Sophie van der Most                  15 pt.

3.Jony Heerink                               15 pt.

4.Miriam van Reijen                      9 pt.

5.Marina van Dijk                            9 pt.

6.Talisa van der Fluit                      8 pt.

7.Anne Hobbelt                                6 pt.

8.Jolanda Nell                                   6 pt.

9.Ann Schoot Uiterkamp               6 pt.

10.Sam Wennink                               6 pt.

De komende dagen uiteraard de resterende lijsten. Beste triatleet, de besttijden op de hele en de beste tri/duatleten over de grenzen. In welke volgorde de lijstjes komen, laten we even in het midden. Het is weer veel werk zo tussen kerst en oud/nieuw.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.