Shalom Rob Pach, voor mij dé stem van triathlon – WTJ 374

15841457_1275755019177917_1268496281_n

 

MAANDAG – The voice of triathlon is niet meer. Ik ben natuurlijk van de oude stempel, maar voor mij staat de ‘stem van onze sport’ niet synoniem aan die van Mike Reilly of al zijn volgelingen in de Ironman-scene. Ik kwam met triathlon in de jaren tachtig in aanraking dankzij de magische beelden van Avro’s Sport Panorama met Gregor, Axel en Rob als eerste tv-helden. Hij was nooit in beeld, maar zijn warme, bronzen stemgeluid is onmiskenbaar verbonden aan de beelden van zwoegende triatleten door de Flevopolder. Rob Pach is eind vorig jaar op 77-jarige leeftijd overleden. Rob was van Joodse kom-af. Op de rouwkaart nemen zijn vrouw Marijke, zoon Danny, schoondochter Annemarie en de kleinkinderen afscheid met een Shalom. Onderaan staat Mazzel en Brooghe uit het legendarische lied Amsterdam huilt.

Onderstaand een fragment Almere 1988 met het karakteristieke commentaar van Rob Pach:

Rob was vanaf 1986 via de Avro nauw betrokken bij de Triathlon Almere. Waar Ruud ter Weijden, Jack van der Voorn, Jos Kuijer en Arno Vermeulen de presentatoren waren, daar leverde Rob Pach het echte wedstrijdcommentaar. Rob verdiepte zich in het evenement, kwam ruim voor de zaterdag al een paar keer vanuit Muiden naar de andere kant van het Gooimeer. Dan wisselden we ongelofelijk veel kennis uit. Als enige televisie-man stond hij niet boven, maar tussen de Almeerse vrijwilligers. Hij had niets op met zijn soms hautaine collega’s, maar des te meer met de atleten en de gewone mensen. Een enkele keer deed Rob zelfs mee aan een sprint-wedstrijdje en in Holten moest hij in 1988 nog duelleren met niemand minder dan Ruud de Haan om de nationale triathlontitel bij de journalisten. Rob smokkelde een rondje, maar was daarmee nog niet sneller dan Ruud, die bij leven deze Nederlandse titel in handen heeft.

Rob Pach in duel met Ruud Lubbers tijdens een voetbalwedstrijd met het prominententeam
Rob Pach in duel met Ruud Lubbers tijdens een voetbalwedstrijd met het prominententeam

Buiten triathlons en marathons deed Rob ook de Sterkste Man van Nederland, NOS Langs de Lijn en tal van commercials. In latere jaren was zijn betrouwbare en warme stem nog als voice-over te horen bij….erotiekbeurzen. Toen hij het Gooise matras de rug toekeerde, vertrokken Rob en Marijke naar het Friese Koudum, waar ik hem bij toeval nog eens tegenkwam toen we op camping Kuilart bivakkeerden. De laatste keer dat  we elkaar zagen was bij het WK crosstriathlon in Kijkduin toen hij een ontmoeting had met grondlegger Hans Dieben. Tekenend voor zijn rol achter de schermen is het feit dat er op internet gewoon bijna geen beeldmateriaal van Rob te vinden is. Hij wordt donderdag 5 januari gecremeerd. Shalom Rob!

 

15822523_1331327706888946_1295461770_n

We hebben nog lijstjes te goed, maar het ontbreekt eerlijkheidshalve aan tijd als je in het dagelijks leven ook nog eens weekenddienst draait en dus al die vuurwerkbrandjes moet blussen en bibberbabes het nieuwe jaar in ziet duiken. Dus even geduld. Wel wat resultaten uit de loopwereld tussen kerst en oud en nieuw. De Sylvestercross in Soest is wel het grootste evenement rond de jaarwisseling. Jorik van Egdom was 13e bij de prominenten, Wesley Mols 20e en Mark Hamersma 56e. De Sylvesterloop Elsloo was de verzamelplaats voor triatleten met een nieuw pr voor Marco van der Stel op de 10 kilometer: 30.57! Marco werd er derde mee. Daarna volgden Bas Diederen als vierde (33.04), Erik-Simon Strijk zesde (33.27), Martijn Dekker zevende (33.37) en Luc van Es achtste (34.26). Karin Sloove en Jack Niessen wonnen de Oliebollenloop te Weert. Marije Dankelman en Aje Niks snelden naar de zege in de Midwinterloop in Den Ham. Winnares van de Oudejaarsloop Den Helder was Marieke van Lierop en Wim van Hilst beste veteraan in de Oudejaars crossloop van Vorden. Cornelis Scheltinga was de snelste op de halve marathon Derde Kerstdagloop te Arnhem, Sandra de Jonge beste veterane.

13265926_1720793381511432_8270519364605425693_n

In lijstjes zijn we allemaal goed. Ook onze collega’s van Transition.nl hebben de top tien van meestgelezen artikelen op hun site gezet. Op één stond de tragische steekpartij op Sofie Goos. Dat moment staat me nog heel goed bij, omdat ik vrijwel direct erna een collega-journalist van de Gazet van Antwerpen aan de lijn kreeg en ik vervolgens trikipedia-oprichter Hans Cleemput deed schrikken van het heftige nieuws.

13494782_10201781316130507_9184441208862469500_n

Morgen weer onze eigen lijstjes. We hebben inmiddels al wel de top drie van onze verkiezingen dé sportprestatie van het jaar. Winnaar is geworden Henry Dullink, wereldkampioen run-bike-run M55 in Aviles. Op de tweede plaats eindigt de bij winst automatisch al legendarische Frysman-winnaar Stefan van der Pal en de derde plaats gaat naar de jongste kandidaat Jelle van Lanen nationaal kampioen sprint in Veenendaal. Alledrie van harte gefeliciteerd. Jorik van Egdom was weliswaar met vier prestaties stevig genomineerd, maar de wereldkampioen der beloftes haalde de top drie niet. Ook de nummer tien van de Olympische triathlon legt het af tegen veteranenwereldkampioen Henry Dullink. Internet rules!

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.