Bas slaat Maastricht over, maar gaat wel OD’s doen; Elfsteden, Dakar, Darts en werelduur -TJ 376

 

15871771_999996743477612_3715168908314716898_n

WOENSDAG – Het jaar is meteen explosief begonnen. Wie had kunnen denken dat de Team4Talent-formatie deels uiteen zou vallen, nu Bas Diederen en Martijn Dekker op eigen benen verder gaan. Bas kondigde meteen ook aan dat de Ironman Maastricht hoogstwaarschijnlijk niet in zijn schema riochting Hawaii past. ,,Met het oog op het WK twee maanden later is het niet verstandig om in Maastricht te starten’’, aldus de 36-jarige triatleet uit Susteren. ,,Ik sta niet aan het vertrek, tenzij het echt nodig is om nog punten voor de ranking te halen. Of de organisatie moet met enorm goede financiële voorwaarden komen, dan denk ik er nog over na. Haha.’’

Over de breuk met Team4Talent zegt Bas het volgende. ,,Ik heb na het seizoen een analyse gemaakt wat er nodig is om Kona te winnen. Daarbij heb ik naar mezelf gekeken: fysiek, mentaal, trainingstechnisch. En gekeken wat de top vijf van Kona doet. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik een aantal aanpassingen moest maken.’’ Bas heeft alle vertrouwen in de nieuwe opzet. ,,De afgelopen twee dagen zijn erg druk geweest om de fundering te leggen. De komende maanden ga ik het huis bouwen.’’ Hij kijkt positief terug op zijn tijd bij Team4Talent. ,,We hebben samen vele mooie resultaten kunnen neerzetten, maar ook diepe dalen meegemaakt. Die zaken maken de afgelopen vijf jaar heel waardevol. Daar ben ik het team en André heel erg dankbaar voor.’’

In zijn wedstrijdplanning staat Ironman Zuid-Afrika voorop, daarna enkele 70.3 en ook in de zomer nog een Ironman. ,,Maar ook enkele OD’s om snelheid op te doen. We trainen nu regelmatig met Menno Koolhaas en Marco van der Stel en dat pakt goed uit.’’

13876314_1181238498595612_644369521054714566_n

Bas won de eerste IM Maastricht en werd dit jaar achter de Braziliaan Amorelli en zijn inmiddels ex-teamgenoot Mark Oude Bennink derde. Team4Talent gaat verder met Mark, Evert Scheltinga en Youri Severin alias The Three Musketeers. Diederik Scheltinga is coach en doet wedstrijden onder de vlag van T4T maar maakt geen deel uit van het A-team. Martijn kwam pas na het seizoen weer op stoom en liep al enkele sterke loopwedstrijden. In zijn seizoen staan het NK Nieuwkoop en de Ironman Maastricht prominent in zijn agenda.

Het is te vroeg om allerlei conclusies te trekken. We hebben wel contact met alle betrokkenen, maar de tijd is niet rijp om de diepere achtergronden bloot te leggen. Bovendien zullen Bas en Martijn de handen vol hebben om hun nieuwe team op te starten. Wij van trikipedia.nl wensen ze daarbij veel succes. En dat geldt evengoed voor het Team4Talent van André Kwakernaat, die ook nieuwe wegen zullen inslaan.

maxresdefault

Team4Talent werd in oktober 2011 opgericht door Kwakernaat en John Nagelhout. In het eerste jaar waren Bas Diederen, Evert Scheltinga, Mark Oude Bennink, Edo van der Meer en Danne Boterenbrood de blikvangers met prominente rollen voor Wouter Duinisveld, medisch begeleider Guido Vroemen en de toen 16-jarige Jorik van Egdom. Een jaar later komen Martijn Dekker, Bas de Waal en Bryan de Kraker het team versterken en loopt het contract met Danne Boterenbrood af. Edo valt later weg en Youri Severin komt eind 2013 bij de formatie. Een jaar later wordt de focus definitief op de langere afstanden gelegd en is er geen plaats meer voor Jorik, Bryan en Bas de Waal. De successen waren enorm. Van de eerste NK Teamcompetitie Eredivisie 2012 tot nationale titels op alle afstanden en de eerste Ironman-zege van Bas. Als ‘special athlete’ maakt het team met Wouter ook legendarische momenten door.

 

Het was woensdag ook de dag dat de Elfstedentocht van 4 januari 1997 integraal werd/wordt uitgezonden. Met voormalig wintertriathlonkampioen Patrick Snijders, die als eerste zijn schaatsen aantrekt op de Zwettevaart. De race wordt bijna zeven uur later gewonnen door Henk Angenent, die Erik Hulzebos en Bert Verduin (die later nog wel eens een triathlonnetje deed en toen het Fries volkslied uit z’n hoofd had geleerd) klopt. Niet veel triatleten in de wedstrijdklasse: Ubbo Kuper wordt 18e en Jan Kooiman 62e. En Jim Koster staat na Barthlehiem met iets van mobieltje het thuisfront te bellen.

1426448_1040979382621108_7268874941369718015_n

Het is ook de week van Dakar met wederom oud-triatleet en multimiljonair Kees Koolen aan de start. Nu op zijn zelfgebouwde quad. De darters zijn even klaar, maar wat een WK voor zowel Michael van Gerwen als Raymond van Barneveld. Het zijn de grootverdieners in de sport, waar onze triatleten alleen maar van kunnen dromen. Mighty Mike staat inmiddels op 5 miljoen euro, Barney incasseerde in zijn carrière 3,5 miljoen prijzengeld. Met dat geld zouden Bas en Martijn hele leuke dingen kunnen doen. Phil Taylor staat daar met zijn 8,3 miljoen euro nog wel een eindje boven, maar hij is 56 en zijn pensioen nadert.

C1V1m9sUUAA9y5c.jpg large

Overigens bent u nooit te oud om sport te bedrijven. Dat bewees vandaag Robert Marchand. De 105-jarige Fransman brak op de Velodrome National het werelduurrecord voor 105-jarigen. Hij bracht het op 22.557 kilometer. Bijna een eeuw geleden zei de coach van Robert nog dat hij het fietsen maar moest opgeven. Het kon nooit wat worden….

Triathlonnieuws tenslotte uit eigen dorp. De Nederlandse Politie Sport Bond hakt 19 januari de knoop door voor de organisatie, die het EK politie in 2018 mag organiseren. Het gaat nog tussen Almere en Oud Gastel. Die laatste wedstrijd is inmiddels met bijna 700 deelnemers behoorlijk vol gelopen. Er zijn wachtlijsten aangelegd en slechts in sommige startgroepen is nog plaats. Wel werkt de organisatie met een aantal wild-cards. De triathlon Zaanstad wordt op 8 juli verplaatst naar de buurgemeente Wormerland en heet dus vanaf nu triathlon Wormerland. Vorig jaar ging het evenement niet door omdat in Westzaan geen geschikte locatie voor handen was.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.