Stexit voor Halve van Stein; hoe is het zover kunnen komen? – WTJ 381

15942280_1339578472730536_965660587_n

DINSDAG – Waar in Friesland de woorden ‘It giet aon’ al weer tevoorschijn worden gehaald, kwam in Limburg vandaag de treurige boodschap ‘Ut geet neet durch’ naar buiten. Daags voordat de Stichting Triathlon Limburg met een officieel persbericht op de proppen zou komen, lekte het jammerlijke nieuws uit: na 2011 en 2017 nu wederom geen triathlon in Stein. Daarmee lijkt het doek definitief gevallen voor deze triathlonklassieker, lange tijd ook de enige met echte heuvels in het fietsparcours. Wat blijft zijn mooie herinneringen aan heroïsche gevechten op de flanken van het Muurtje van Elsloo of op het snikhete asfalt van de Omphaliusstraat waar lang de finishlijn was getrokken.

Door het onverwachtse nieuws komen we vanavond niet met het eindklassement van de landelijke tri- en duatleten, ook al omdat er hier en daar nog wat correcties/aanvullingen worden toegepast. Deze WTJ is geheel gewijd aan het afblazen van de wedstrijd. Dagblad De Limburger kwam vanmiddag als eerste met het nieuws.

‘Te weinig deelnemers, halve van Stein weer afgelast.’ kopt het artikel waarin voorzitter Harrie Impelmans van de Stichting Triathlon Limburg motiveert waarom. ‘’De teller staat op 90 deelnemers. Vorig jaar rond deze tijd hadden we 160 inschrijvingen. Met pijn in mijn hart hebben we maandag besloten dat een veld van 90 sporters te weinig is om de wedstrijd door te laten gaan.’’ Verderop staat dat vorig jaar de triathlon ook al niet doorging, toen omdat enkele wegen op het fietsparcours opgebroken waren. Volgens Harrie is het een te zware klus om de verloren triatleten allemaal weer terug te winnen.’’

15978925_1339578529397197_530616502_n

Bij de voorlopig laatste editie in 2015 deden verspreid over twee dagen ongeveer 700 deelnemers mee. Vorig jaar was dat aantal, ondanks de aanvulling met een 111-triathlon flink terug gelopen, maar toen werden wegwerkzaamheden opgevoerd om enkele weken vóór het sportweekend de boel af te blazen. Alternatieve routes leken wel voor handen, maar dan zouden de triatleten ver van het parcours moeten parkeren. Niet prettig, maar ook niet onoverkomelijk. Dachten atleten.

Een tweede onderbreking van de traditie bracht veel triatleten aan het twijfelen. Waar Stein jarenlang prominent op de agenda van vrijwel alle toppers stonden, kozen zij ijlings voor andere wedstrijden. Met name de 70.3 Ironman van Luxemburg, ICAN Amsterdam (inmiddels ook ter ziele) en dat gekke wedstrijdje in mijn dorpje Oud Gastel profiteerden hiervan.

Van enig leedvermaak is bij ondergetekende overigens geen sprake. Ik mag dan graag jaarlijks in een juniweekend mijn plaatsgenoten verblijden met een leutig sportweekend, ik blijf op de eerste plaats liefhebber van onze sport. Het verdwijnen van Stein staat gelijk aan een jaar zonder marathon Rotterdam of Amstel Gold Race.

Harrie zegt verder in het verhaal een faillissement van de STL niet aan de orde is. Over de toekomst is hij voorzichtig. ,,Het inschrijfgeld is intussen terug gegeven aan de deelnemers. De stichting blijft voorlopig wel bestaan, maar of er volgend jaar toch weer een halve komt? Ik durf het niet te zeggen.’’

Drie Europese kampioenschappen, vele NK’s, Eredivisie. Iedere zichzelf respecterende triatleet deed ooit mee in Stein.

Na 2010 haperde de succesmachine voor het eerst. De stichting had juist ambitieus aangekondigd terug naar de halve te keren toen donkere wolken opdoemden. Financieel zat de stichting aan de grond. In dat jaar werkte Harrie Impelmans samen met Ruud de Haan en Frank Heldoorn keihard aan een doorstart. Vier jaar op rij stond Stein weer op de tri-kaart al leek het evenement te worden weggedrukt uit het centrum, waar de grote winkelbrand natuurlijk ook geen goed aan deed.

Om internationaal sterker te worden, stapte de organisatie in het Ocean Lava-circuit opgericht door mister Lanzarote Kenneth Gasque. Tegen de grote jongens Ironman en Challenge was het voor Ocean Lava moeilijk opboksen. Atleten kregen de wedstrijden in hun toch al overladen programma niet goed opgenomen. Ocean Lava leefde bij slechts een klein groepje Nederlanders.

Op social media beklaagden atleten zich al enkele dagen over het feit dat ze onmogelijk konden inschrijven, het systeem blokkeerde. Maandag hakte het bestuur dan de knoop door.

Gespeculeerd wordt er volop. Waarom al een half jaar tevoren deze beslissing genomen? Veel atleten beslissen pas in het voorjaar. Hangt de organisatie te veel aan subsidies en zijn er te weinig commerciële partijen betrokken? Feit is dat samenwerking tussen diverse partijen en samen de schouders onder een geweldig evenement zetten op de één of andere manier maar niet wil lukken. TV Stein en de Stichting Triathlon Limburg staan soms lijnrecht tegenover elkaar. In zo’n situatie waarin successen elkaar niet gegund worden, komt onherroepelijk de rand van de afgrond in beeld.

Stein

Je was jaren op rij een mooi festijn

Met storm, regen maar ook heel veel zonneschijn

Met een Henk Cals als organisatorisch meesterbrein

En later Harrie Impelmans als kapitein

Met Rob Barel en Sarah Coope: Europees kampioenen soeverein

Andrew Johns en Kathleen Smet in magic 2000: zoete wijn

Waarom het stokte in deze prachtige tri-trein?

Misschien heeft het gewoon niet langer zo mogen zijn.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.