Luis de sterke boer; Robbert voor het goede doel; van topkok tot triatleet, Goeree Overflakke weer triathlon – WTJ 383

DONDERDAG – Ik had het filmpje lukraak op Facebook gezet, maar las vandaag dat het keihard nieuws was. Triatleten Axel Carion en Andreas Fabricius konden hun ogen niet geloven toen ze een Colombiaanse col beklommen. Het duo werd op een gegeven moment probleemloos voorbijgesneld door Luis, een 63-jarige landbouwer uit Dabeiba op een doornormale groene fiets met nog een zak goederen achterop.

Achteraf blijkt dat de boer serieus macht in de benen heeft. Hij fietst namelijk elke dag honderd kilometer om zijn producten te kunnen verkopen. ,,Het is een beest’’, concluderen de Franse en Zweedse triatleten, ,,Hij maakt ons belachelijk.’’ Ook dat is niet helemaal waar: het duo probeert namelijk in 58 dagen van Cartagena (waar ze meededen aan de 70.3 IM) in Colombia naar het Argentijnse Ushaia 11.000 kilometer verderop te fietsen en zo geld in te zamelen voor het Latijns-Amerikaanse brandweerwezen.

Nog zo’n mooi filmpje troffen we aan bij Robbert van Opstal. De Zwollenaar doet op 6 augustus mee aan de Ironman Maastricht en kondigt zijn komst al vast aan. Zijn verhaal maakt meteen indruk. Drie jaar terug verloor hij door een ongeluk zijn oog en is de linkerhelft van zijn lichaam verlamd geraakt. Hij raakte zijn baan als gymdocent kwijt, kwam thuis te zitten maar heeft nu een nieuw doel: de Ironman Maastricht. Bovendien is ie zijn eigen bedrijf begonnen.Met zijn prestatie hoopt Robbert 20.000 euro op te halen voor het goede doel: het Ronald McDonald huis in Zwolle. Welkom in de triathlonfamilie Robbert en natuurlijk gaan we je zien op dat Magic Carpet in de Limburgse hoofdstad. Weer zo’n prachtverhaal in de aanloop naar zo’n zware wedstrijd.

En er was er nog eentje, want niemand minder dan topkok Huub Biro uit hetzelfde Maastricht bergt zijn pannen op en sluit per direct zijn toprestaurant Trattoria Senza Nome in Wyck. André Kwakernaat is fan van het eerste uur. Eenmaal in Limburg ging de Team4Talent-manager altijd wel even bij Huub langs. Vorig jaar hebben we met z’n allen op Huub staan wachten, waar hij zeventien minuten na middernacht aankwam. Geen ‘You are an Ironman’ toen, maar Huub geeft niet op. Hij gaat zijn nieuwe leven wijden aan dat van triatleet en wereldreiziger.

Biro vindt dat het tijd is voor een ommezwaai in zijn leven. ,,De zaak is verkocht aan twee jonge ondernemers,  die er een gastrobar gaan runnen.’’ De kiem van deze ommezwaai ligt bij Huub in de herseninfarct dat hem enkele jaren geleden trof in Venetië. Zijn forse overgewicht met een piek van 136 kilo, extreem lange werkdagen, korte nachtrust en Bourgondische levenstijl: hij zegt het allemaal vaarwel. Huub gaat triathlons doen in Austeralië, Nieuw-Zeeland en Japan. Niemand minder dan maatje Bas Diederen staat hem daarin bij. Twee ijssalons houdt Biro voorlopig aan. In het verleden stond hij ook in de keuken van vele Michelin-restaurants.

 

Ook vanaf het Eiland Goeree Overflakkee goede berichten. Op zaterdag 17 juni zal daar na jaren geen triathlon eindelijk weer eens een wedstrijd georganiseerd gaan worden. In en rond de Haven van Herkingen zal de sprintafstand afgewerkt worden. De gemeente akkoord met een subsidie-aanvraag, de jachthaven akkoord met het gebruik van hun accommodatie, dus kan de groep enthousiaste nieuwe organisatoren door met het realiseren van hun wedstrijd.

 

Mooie, hoopgevende verhalen, die we in deze week van wat ‘tegenvallend’ nieuws goed kunnen gebruiken. Dacht ik zo.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.