Chili; H-Games; Zeewolde; IM-agegroupers; sportgala’s en Xterra…. WTJ 384

VRIJDAG – Vanwege feesten en partijen gesloten. Dat bordje hadden we gisteren aan de site moeten hangen, want veel lezers rekenen op een WTJ van zondag tot en met vrijdag. In die laatste aflevering kondigen we dan meestal de evenementen van het weekeinde aan. De uitgaanstips voor sportievelingen zeg maar. Maar gisteren bleef de aflevering uit, kan gebeuren. Vandaar op deze normaliter WTJ-loze zaterdag nog een aflevering.

In Chili begint immers het (70.3-) Ironman seizoen weer. De klassieker in Pucon staat  meestal als eerste op het programma. In het land van Cristian Bustos en Barbara Riveros leeft triatlon enorm. Barbara won de laatste twee edities, bij de mannen is het wachten op de eerste Chileense zege. Een enkele keer deden ook Nederlanders mee in het verre Zuid-Amerika. Zo was paratriatleet Maarten Peters een paar jaar geleden actief. Op de startlijst staan nu geen ‘dutchies’.

Dat is wel het geval met de Henschotermeer Games, de H-Games niet te verwarren met de Hungry Games, zijn inmiddels van start. Het Henschotermeer ligt in de prachtige bossen rondom Woudenberg, waar in mei ook de Pyramide duathlon wordt gehouden. De Games met een winter- en zomereditie bestaan al langer, maar de winteruitgave (de cross run-bike-run dus) sluit dit jaar voor het eerst aan bij de NTB. Daarmee opent tevens het crossduathlon-seizoen zoals we deze week al meldden. Eerder deze week gaven Marina van Dijk en Tjemme Stegenga nog een clinic in de aanloop naar het evenement. Voor velen zijn de Henschotermeer Games een opstap naar meer in rbr of triathlon.

Morgen is dan weer de vooral clubgebonden crossduathlon van Zeewolde, iets later dan vorig jaar toen het echt de allereerste wedstrijd van het jaar was. Maar daar is inmiddels de Iceman triathlon Didam overheen gekomen.

 

Gelukkig was er voor onze lijstjesman weinig gelegenheid om af te kicken na de jaaroverzichten. Want Ironman presenteerde vrijdag de Overall Age Group Rankings. Wie waren het beste in de Ironmans agegroupers afgelopen jaar? We nemen de namen een keertje mee. De bekendste is Kurt Madden, de nummer drie van Almere 1983. Still going strong.

18-24 jaar: Jp Giblin (USA)-Katrine Brock (DK)

25-29 jaar: Reece Barclay (GBR)-Stephanie Kuhnert (D)

30-34 jaar: Ryan Giuliano (USA)-Jacqui Giuliano (USA)  inderdaad een IM-koppel

35-39 jaar: Juan Valencia (COL)-Hailey Manning (USA) De Belg Bert Martens is vierde.

40-44 jaar: Steve Johnson (USA)-Jody Browning (USA)

45-49 jaar: Pedro Cerize (BR)-Heidi Sowerby (AUS)

50-54 jaar: Pierre Heyneman (CAN)-Julie Dunkle (USA)

55-59 jaar: Ken Raupach (AUS)-Aida Wasilewski (USA)

60-64 jaar: Kurt Madden (USA)-Sydney Trevort (USA)

65-69 jaar: Mike Wien (USA)-Sandi Wiebe (USA)

70-74 jaar: Simon Butterworth (USA)-Natalie Grabow (USA)

75-79 jaar: John Weber (USA)-Maryann Galietta (USA)

80-84 jaar: Hiromu Inada (JP)-Katie Colgan Martin (USA)

85-89 jaar: Bob Scott (USA)

 

Maar hoe zit het met de Nederlanders? Wereldkampioen Hans van der Linden bijvoorbeeld wordt 18e, maar dat komt omdat hij geen vier wedstrijden gedaan heeft. Verdere top 100-klasseringen voor

18-24: 67.Mark Muller; 68.Michiel de Wilde; 57.Debbie Everink, 61.Tessa Dorresteijn

25-29: 45.Kevin Sleegers

40-44: 31.Thomas van der Wal; 69.Marcel Suurmond; 33.Concetta Pichierri

45-49: 38.Mark Wilson

55-59: 9.Manolo Dequero Vazquez

60-65: 51.Willehard Wortelboer; 98.Dick Simons

65-59: 8.Trijnie Roozendaal, 11.Janet van Woudenberg, 22.Alexandra Dronkers.

Verder zijn weer de golden, silver en bronze Ironman All World Athlete Badges uitgedeeld. Maar daar heb ik totaal geen verstand van. In elk geval felicitaties aan iedereen, die door Ironman is gewaardeerd c.q. in de prijzen gevallen.

De sportgala’s zijn in volleg gang deze maand en regelmatig valt een van onze atleten in de prijzen. Simone Hakenberg uit Rossum is gekozen tot sportvrouw 2016 van de gemeente Dinkelland. Daar waar ook Rachel Klamer oorspronkelijk vandaan komt. Ook Boike Damhuis en Maarten Nijland waren genomineerd, maar werden eervol tweede. Dat gold ook voor Sven Strijk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk net als zijn ploeg Triathlon Team Bodegraven. Maar genomineerd zijn is al mooi. Komende week zijn ook de verkiezingen in Almere met Nina Bakker als kandidate. In Oldenzaal was overigens niet Sanne Wevers sportvrouw van het jaar, zij is immers verhuisd naar Heerenveen. Jill Roord won wel, en Sanne en Lieke Wevers werden uitgeroepen tot sportambassadeurs van Oldenzaal.

De uitsmijter komt dit keer van het Xterra-front. Want Xterra Nordic heeft er in Denemarken een nieuwe cross-triathlon bij gekregen. Mannelijke triatleten schijnen al massaal in te schrijven. We begrepen eerst niet waarom, maar inmiddels wel. Deze wedstrijd speelt zich af op een bijzondere locatie en heet daarom ook XTERRA SLETTESTRAND.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.