Yvonne doet Kenneth een plezier; H-Games voor Erik en Jolinda; weergaloos debuut Menno – WTJ 385

foto Bob Foy

ZONDAG – Yvonne van Vlerken heeft een abonnement op zeges in de vroege duathlonwedstrijd van het jaar op Lanzarote. Voor de zesde keer mocht het levende sportmonument Kenneth Gasque zijn blonde lievelingsatlete als eerste verwelkomen. En opnieuw zal Kenneth gevraagd hebben: ‘’Zie ik je in mei ook een keertje aan de start, Yvonne?’’ Opmerkelijk dat iemand, die al zo vaak op het vulkanische sporteiland is geweest en al zoveel heles gedaan, inderdaad nog nooit de Ironman Lanzarote in haar programma opnam. En ook dit jaar staat de race niet op Yvonne’s lijstje.

Het is zo’n wedstrijd, die atleten daarna nog te lang in de benen voelen. Yvonne zou er een aantal halves voor moeten laten schieten en ook daar zien ze haar maar al te graag aan de start. Om toch enigszins tegemoet te komen aan al die wensen, pakt ze ook kleinere wedstrijden uit van dezelfde organisatoren. Duathlon Lanzarote is er mooi voorbeeld van, Vlietloop Oud Gastel een andere.

foto Bob Foy

Op de automatische piloot ging het zaterdag overigens niet. De Belgische Alexandra Tondeur was immers van de partij. En werd zij niet vorig jaar tweede op Lanza? Bovendien had ze de winst in de Turkse 70.3 IM te pakken. De Namense was dus niet te onderschatten en dat deed Vonsy ook niet. Het verschil aan de finish was niet groot, 13 tellen, maar het was voldoende. Tussen 2005 en nu zes keer dezelfde wedstrijd winnen: het is niet gering. Nuchtere reactie van Yvonne op Twitter: dat duathlon-gedoe verleer je niet #backtotheroots. De tijd dat ze haar grote succes in run-bike-run boekte ligt al weer enige tijd achter ons. Misschien dat ze met het oog op de Olympische Spelen 2028 nog een serieuze come-back zal maken? John Raadschelders is alvast zijn Olympische lobby begonnen. En waarom niet?

foto Bob Foy

Goede klasseringen bij terugkeer op de atletiekbaan van Club La Santa ook van Laura van den Beucken, die op minder dan vijf minuten van Yvonne zevende werd. Bij de mannen ging Europees duathlonkampioen lange afstand Kenneth Vandendriessche met de zege aan de haal. Een Fransman en een Argentijn volgden op eerbiedige afstand. Johan Wagenaar was op een 58e plaats beste en enige Nederlander bij de mannen.

Dan naar Woudenberg, waar de cross run-bike-run series openen (en in mei met de Pyramide duathlon ook weer eindigen). De wintereditie van de Henschotermeer Games had de laatste jaren vooral recreanten aan de start. Het evenement was immers niet aangesloten bij de NTB.  Nu dat wel het geval is, stonden meteen diverse toppers in de sneeuwstorm aan de start. Het werd een ijzige en glibberige editie, waarin de revelatie van dit seizoen Erik Kramer het best overeind bleef. De man uit Hardinxveld boekte na Harderwijk zijn tweede winst en dat voor gerespecteerde namen als Christiaan Solleveld (kersverse eindwinnaar van ons puntenklassement!) en Joost Christiaans (diens voorganger in 2015).  Moesten we vorig najaar veldrijder Erik Kramer nog introduceren in de crossduathlon, nu is de winnares van de H-Games nog niet alom bekend.

Jolinda Lute uit Egmond, frisse meid van 28, kwam, zag en overwon. Ze heeft een aardige naam opgebouwd in de schaatswereld, eerst langebaan daarna marathons. Toen was ze toe aan een nieuwe uitdaging en trainde voor de halve van Egmond van 2016. Een blessure zette dat plan in de wacht, maar ze deed alvast wel aan de strandrace mee. Het mountainbiken ging haar goed af. Dit jaar was de combinatie wel mogelijk en werd ze voor eigen publiek vorige week vijfde. Eerder werd ze tweede op het NK Tegenwindfietsen. En nu in de bossen en rond het Henschotermeer was het wel raak. Ook hier twee routiniers, die het nakijken hadden: Inge Heus en een verkleumde Silvia  Brouwer.

Triatleten waren ook volop aan het hardlopen dit weekeinde, zoals de halve marathon in Posterholt, de Annendaalloop. Het werd een spectaculaire winst voor landskampioen Menno Koolhaas nota bene toe aan zijn eerste 21 kilometer-wedstrijd. Kou en wind, alles kregen ze voor de kiezen. En dan in 1.09.26 was hij klaar. Da’s niet misselijk, want ook de nummer twee Marco van der Stel mag met 1.11.22 content zijn. Martijn Dekker was dat ook: vierde in 1.12.36. Dan Daan Gehlen zevende in 1.16.58 en Pim Lebouille negende in 1.17.17.

Bij de vrouwen won Maud Golsteyn in 1.25.21. Op de korte afstanden zeges voor Rianne de Croock en Quinty Schoens met Niek Heldoorn en Youri Keulen respectievelijk tweede en vierde. De triathlon mag dan een wedstrijd armer zijn in Limburg, de triatleten laten zich er graag zien. Maar de komende weken niet. Dan verplaatst de NTC-crew zich naar Namibië voor een drieweekse trainingsstage met aansluitende deelname aan de eerste World Cup in Kaapstad. Menno en Marco gaan mee, maar ook Rachel Klamer, Jeanine Kocken, Kirsten Nuyes, Jorik van Egdom en ook Rachels vriend Richard Murray en de Oostenrijker Thomas Springer sluiten aan. Louis Delahaije en (aanstaande Ironman-debutant) Jordi Meulenberg begeleiden de ploeg. Namibië is voor het eerst decor van een NTB-trainingskamp. Dat het in Windhoek is, moet ongetwijfeld een thuisgevoel geven.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.