Wiegert: You will be an Ironman; Nikita watervlug; Pucon – WTJ 386

MAANDAG – Wiegert Dormans uit Ouderkerk ad Amstel (Axel Koenders-town, altijd weer die associaties hè, sterker nog, zijn vriendin werkt bij Axel) zette me vandaag aan het denken. Hij stelde ‘just a small question’ op de populaire Facebook groep Triathlon Liefhebbers. Wiegert komt uit de fietswereld en reed daarin grote evenementen. Wielrenners betalen, zoals bekend naast hun KNWU-licentie, nauwelijks inschrijfgeld. Toen besloot Wiegert te gaan hardlopen en kwam ie toch al eens in aanraking met een marathon-tarief van 100 euro. Zijn volgende stap is triathlon. Zijn  vraag klinkt zo logisch als maar zijn kan: ‘Nu leg ik 550 euro neer voor de Ironman Maastricht om die mooie woorden te horen, maar waar zit hem dat geld eigenlijk in?’

Foto Team4Talent

De reacties zijn uiteenlopend van finish-tas, pasta-party, verzorging onderweg, medaille tot marketing en het zakelijke gewin van Ironman als zodanig. IM is uitgegroeid tot een bedrijf en ik realiseer me dat ook wij als microfonisten daar deel van uitmaken. Voor het liefdewerk, oud papier is deze op Amerikaanse leest geschoeide multinational niet gemaakt. Maar Wiegert heeft het over ‘die mooie woorden’. En die worden in Maastricht uitgesproken door Paul Kaye, Ruud de Haan, Ralf op ’t Broek (veel Limburgers aan het vertrek dus lokale microfonist welkom) en schrijver dezes. Laten we daarom op 6 augustus opnieuw onze stinkende best doen om die woorden ‘YOU ARE AN IRONMAN’ met volle bewondering en respect voor elke finisher uit te spreken. Ze betalen er immers genoeg voor.

Aan alle loopwedstrijden van afgelopen weekeinde komen we nu nog niet toe. Wel even een klassieker de 53e Abdijcross in Kerkrade, wederom Limburg dus. Daar won Shirin van Anrooij, nadat ze de voorbije maanden het vooral veldrijdster verdraaid lastig had gemaakt. Eens te meer het bewijs van haar multitalent. Voor een ander talent uit Zuid-West Nederland verplaatsen we ons naar het zwembad in Terneuzen.

 

Daar zwom de 17-jarige Nikita van den Ouden uit Rilland (bij Bath of omgekeerd) de afgelopen twee weekends naar maar liefst vijftien gouden en vier zilveren medailles. Op de 800 meter vrije slag zette ze zelfs de snelste tijd ooit door een Zeeuwse. Ook schreef ze vijf Zeeuwse records op haar naam, waarvan sommige al bijna dertig jaar in de boeken stonden. Wie weet zien we haar nog eens in het Olympisch zwembad van Tokyo? Maar Nikita is vastbesloten. Haar toekomst ligt in de triathlon. Ze zwemt bij DZK Vlissingen, loopt bij AV’56 Goes en komt naar de regiotrainingen in Tilburg. Bovendien is ze een frisse, goedlachse Zeeuwse meid en het is toch weer even geleden dat deze provincie een groot talent afleverde. Bij TVS’90 zijn ze apetrots dat ze Nikita hebben ingelijfd. Elton John heeft er al een liedje voor geschreven.

Foto Jef Cleemput

 

Wij , als oude mannen, zijn gek op oude uitslagen (zie onze rubriek UIT DE OUDE DOOS). In Belgie hebben we Jef Cleemput, die momenteel zijn fotoarchief deelt op Facebook. Absoluut een aanrader om eens te kijken.
https://www.facebook.com/jef.cleemput?fref=ts

Tot slot, de 70.3 IM in Pucon Chili. Lionel Sanders toont zijn vroege vorm met een royale zege op de Chileen Felipe Barraza. Let op de Canadees, hij zou op Hawaii wel eens zijn landgenoot Peter Reid kunnen opvolgen. Barbara Riveros wint voor het derde jaar op rij voor eigen publiek. Ze maakte de acht minuten achterstand na het fietsen op de Amerikaanse Alicia Kaye in de laatste loopkilometers goed. En good-old Cristian Bustos (begin jaren negentig Roth winnaar en achter Mark Allen tweede op Hawaii) werd nog 51e. Ken Glah was er ook, hij eindigde honderd plaatsen lager. Nog een oud-gediende, die het voortreffelijk deed was Lisa Bentley: negende. Old soldiers never die!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.