Topfiguren in de triathlon: Dennis Woodside; fenomeen Ken Glah; crossRBR Zeewolde – WTJ 387

 

DINSDAG – Tri- en duatleten combineren zware trainingsarbeid vaak met hoge opleidingen en/of topfuncties. Het is dezelfde discipline, die ze tijdens trainingen en in wedstrijden op de been kunnen brengen, die hen ook maatschappelijk verder helpt. Ik moet er altijd aan denken als Dakar bezig is en ex-triatleet Kees Koolen (oprichter E-bay en Booking.com) door de woestijnen banjert. Ik moest er maandag aan denken toen psychiater/triatleet Bram Bakker zijn tweede depressiegala hield. Het was immers Blue Monday. Maar ook nu bij het bezoek Dennis Woodside aan Amsterdam. De Amerikaan is één van de topmannen bij Silicon Valley. Zonder hem was de Dropbox nog lang niet waar ze nu staat. Eerder was hij de CEO bij Motorola en Google.

Woodside bezocht maandag het kantoor van Dropbox in onze hoofdstad en kreeg meteen het tv-programma RTL-Z op visite. De eerste vraag die hem gesteld werd was: ‘Eerst over die triathlon: je liep elf keer het koningsnummer de ‘Ironman’. Hoe combineer je een drukke baan met die zware trainingen? De tweede vraag was: hoe profiteer je op professioneel gebied van die mindset?

Zijn antwoorden geven we jullie graag mee, ter inspiratie. Ik vind het belangrijk om een strak schema te volgen, zowel zakelijk als privé. Daarvoor moet  je een bepaalde mate van discipline kunnen opbrengen en goed met je tijd kunnen omgaan. Het moet een gewoonte worden. Ook op kleine aspecten in het leven letten, zoals een gezond voedingspatroon en stabiel slaapritme. Het heeft me elf jaar geduurd voor ik mijn doel op sportgebied bereikt had: het kampioenschap op Hawaii, de zwaarste triathlon ter wereld. In het begin dacht ik dat lukt me zo, maar je moet veel  leren en niet alleen ‘sterk’ worden. De deelname heeft voor mij een positieve uitwerking op de werkvloer.’ De beste tijd van Dennis Woodside is 9.51.12 in Arizona 2015.

Woodside deed er lang over voor zijn debuut op Hawaii, Ken Glah is er eigenlijk niet weg te branden. We hadden het gisteren over de Amerikaan, getrouwd met de zeker zo fameuze Jan Wanklyn. Ken kwam op 20-jarige leeftijd in 1984 voor het eerst naar Hawaii. Kwalificeren was nog geen noodzaak. Hij legde de race af in 12.09.44. Sindsdien zou hij nooit meer ontbreken op de startlijst en aan de finishlijn en pas vorig jaar bij zijn 33e finish deed hij er langer over (12.49 uur). Glah werd één keer derde en eindigde tien keer in de top tien. Een ongekende reeks voor de man, die er een sportreisbureau op na houdt.

Onze Rob Barel was er weliswaar in 1984 ook bij en hoopt in oktober opnieuw als deelnemer Kona aan te doen. Maar in de tussenliggende jaren ontbreken er voor Rob een paar edities. Al kijk ik wel uit naar een foto van beide heren daar op Big Island. (Met dank trouwens aan collega-lijstjesfreak Leo Groenewegen, die me tipte over Glah).

De winnaars van de crossduathlon in Zeewolde stonden hier nog niet. Was het zaterdag in Woudenberg nog bitter koud met sneeuw, zondag kwam de zon al vroeg op en trad de dooi in, zodat in de Flevopolder het klimaat een stuk milder was. De clubwedstrijd van TV Zeewolde werd gewonnen door Remi Jansen voor Corné Lof en Thomas van der Hof en bij de vrouwen door Annemiek Veenkamp. De korte afstand leverde een ex-aequo op: Kevin Hop en Aart van Beek kwamen gelijktijdig over de finish. Bij de vrouwen won Kim Boterenbrood, zus van. Kim is trouwens coördinator opleidingen bij de schaatsbond KNSB. Leuk, wist ik niet. Tenslotte de jeugd. Snelle Rick Celle won, meisjes deden individueel niet mee, maar Damaris en Selena wonnen als duo de cross-duathlon.

Nog even een rondje langs de vele crossen en stratenlopen. De Rutbeekcross in Enschede werd onder meer gewonnen door Brigit Landewe, Hasse Keulstra en Rens Gosselink. In de Heldense Bossen Cross was Jack Niessen zijn leeftijdsgenoten weer de baas. Aje Niks won  de Zandstuve Bosloop te Vroomshoop, Mark Saathof was de beste in de Lageveldloop te Wierden, Sandra Wassink zat het eerst aan de snert op de Snertloop te Nijkerk.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.