Triathlons in de grote steden; Luxemburg; ES Strijk; RIP Herman en Benno – WTJ 388

WOENSDAG – Nieuwe initiatieven juichen we van harte toe. John Aalbers is in dertig jaar vergroeid met tri- en duathlonsport. Eigenlijk is de Nijmeegse fysiotherapeut nooit weg geweest uit de sport en nu krijgt ook de oudste stad van ons land een Tri- en Duathlon. Het evenement heet Triathlon Nijmegen-Stadseiland en op 17 juni starten hopelijk honderden 11 tot 13-jarigen op de Kids Triathlon over 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer lopen. 14 jaar en ouder kan ook, maar dan hoor je bij de recreanten. John is bij het concept betrokken en bracht meteen de 1e Super 5-duathlon in. Alles bij de eerste uitgave is nog als een onderdeel van de dag, maar voor duatleten op zoek naar iets nieuws is het wel een uitdaging. De duathlon gaat namelijk over 1500 meter lopen, dan 10 kilometer fietsen, dan 1500 meter lopen, dan 15 kilometer fietsen en tenslotte 3 kilometer lopen. Uitdagend en spectaculair, vermoeden wij. Vaak wisselen en met stayeren. En al meteen met een leuke prijzenpot. Arnhem en Nijmegen: Gelderland is goed bezig.

En dat geldt ook voor andere steden natuurlijk. Kijkend naar de grote steden, dan ontbreken nog bijvoorbeeld Den Bosch, Haarlem, Leeuwarden en (zonder ijsbaan) Assen. Wat niet is, kan snel komen. Een WK in Rotterdam, een EK in Almere, een Ironman in Maastricht. Het zijn voorbeelden hoe een stad op z’n kop gezet kan worden. Ook volgend jaar krijgt Nederland een EK, maar dan voor politiemensen. Donderdag wordt bekend welke organisatie dit EK mag organiseren.

Ironman Maastricht kwam veelvuldig ter sprake in het programma Avondgasten met Bas Diederen en Martijn Dekker, woensdagavond uitgezonden op L1. Ze spreken over de breuk met Team4Talent, hun nieuwe team Upgreat, hun eigen dromen (Bas Hawaii, Martijn Maastricht) en de begeleiding van beginnende atleten richting Ironman. Over één ding waren de mannen het snel eens: een bureaubaantje van 9 tot 5? Dat houden ze nog geen uurtje vol.

https://l1.nl/avondgasten-126033/

De kans is groot dat de 70.3 Ironman van Luxemburg ook weer op beider programma staat. In het dwergstaatje was trouwens afgelopen zondag al de indoor aquathlon. Honderd mannen en de Duitser Valentin Wernz, die de finale won. 43 vrouwen en de Sloveense Eva Skaza, die in 6.58 minuten de snelste was. Bij de elites geen Nederlanders. Bij de jeugd wel. Yfke Bouwmeister werd derde bij de meisjes, tweelingzusje Anne vijfde. De winst ging naar de Belgische Violette Chauveheid. Het was alles te doen in het grote sportcomplex van Kirchberg. Indoorwedstrijden blijven welkom.

Op 17 februari hebben we onze eigenste: de Giathlon in Dordrecht. Minder prestatiegericht, maar vooral voor het goede doel. Ik verheug me erop Koen Veeger weer eens te zien, de broer van Pim. Marijke Zeekant is sinds vorig jaar een prima ambassadeur van de Giathlon. Koen was in mijn beginjaren in Almere niet weg te slaan bij mijn microfoon. En ik vond dat geweldig!

Over geweldig gesproken: de nummer vier van Maastricht vorig jaar Erik-Simon Strijk presenteerde . vandaag zijn – inmiddels traditionele – promofilm aan het begin van het seizoen.

Altijd goed om je zo te presenteren en aan het eind komen een aantal gerenommeerde bedrijven voorbij onder aanvoering van Giant. Goed dat zo veel ondernemers vertrouwen hebben in deze sportman, die nu ook het vizier op Hawaii richt.

Het wedstrijd programma zal er als volgt uit gaan zien:
2 April – Ironman Afrikaans Kampioenschap Zuid-Afrika
13 Mei – Ironman 70.3 Mallorca
18 Juni – Ironman 70.3 Luxemburg
9 Juli – Ironman Europees Kampioenschap Frankfurt
6 Augustus – Ironman Maastricht
en bij voldoende punten
14 Oktober – Ironman Wereld Kampioenschap Hawaii

Overwinteren doen triatleten op allerhande manieren. Als het maar beweegt, zeg ik dan. Kennen wij in het voorjaar de Triathloon in het Drentse Loon, Jonathan Brownlee wilde ook eens een wedstrijdje kanovaren. Altijd mooi om onze toppers eens van een andere kant aan het werk te zien.

Tot slot triest nieuws uit West-Brabant, waar op 79-jarige leeftijd Herman den Boer is overleden. Het leven van de Bergenaar stond in het teken van sport. Van niet onaardig amateurwielrenner in de jaren vijftig, baanatleet in de jaren zestig, marathonloper in de jaren zeventig, triatleet in de jaren tachtig en negentig. Tot op hoge leeftijd gaf Herman looptraining bij zijn club SPADO. Zoon Johan den Boer was een niet onverdienstelijk tri- en duatleet. In de jaren tachtig won Herman vrijwel elke SPC-triathlon in zijn 50-plus klasse. Hij behaalde brons op het NK Almere 1987. Hij moest de veel te vroeg overleden Joop Leen en Ben van Leeuwen (vader van Jacques) voor laten gaan. Ook in andere kampioenschappen op de Olympische afstand en wintertriathlon viel Herman in de NK-medailles. De familie Den Boer veel sterkte toegewenst.

En het was toch al niet de fijnste dag, want nadat ik mijn dierbare oud-collega Ben Donkers vanochtend interviewde over zijn nieuwste boek, kreeg hij kort daarna een hersenbloeding. Vanavond overleed ‘Benno’, 71 jaar oud. Zijn sport en specialiteit: vissen. En ook dat kwam wel eens van pas als we een open water triathlon wilden organiseren. Rest In Peace Benno.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.