Wat een mooie gebeurtenis in Amerika; Lucs team; Giathlon en meer – WTJ 390

VRIJDAG – Aan politiek doen we hier niet. Ook onder onze lezers zullen er mensen zijn, die wel denken dat Amerika met Donald Trump verder komt. Dus daar houden we ons maar op de vlakte. Toch kwam het beste nieuws vandaag ook uit Amerika, maar niet vanaf het Capitool in Washington maar vanuit St. Paul, Minnesota. Daar kondigden Olympisch kampioene Gwen Jorgensen en haar man Patrick Lemieux de komst van een baby aan en wel op 3 augustus 2017. De tafel dient vanaf die datum voor drie personen gedekt te worden. Congratulations uiteraard aan Gwen en Pat. Hoeveel wedstrijden ze dit jaar nog zal doen is afwachten.

De American dream voor de Jorgensens. Luc van Lierde heeft wellicht niet veel meer te dromen. Toch zegt de 47-jarige tweevoudig Hawaii winnaar dat met een eigen profteam een nieuwe droom uitkomt. Het Itzu Tri Team was vorige week in de duathlon op Lanzarote al prominent in beeld mete de winst voor Kenneth Vandendriessche (25) en de tweede plaats voor Alexandra Tondeur (29). Verder maken de 18-jarige Amber Rombout en de 29-jarige Spaanse schone Saleta Castro, de nummer twee van Ironman Maastricht. Toen al maakten we een interview met Luc, die zijn pupil een grote toekomst toedichtte. Populair is Saleta toch al wel als je de cijfers mag geloven. Met 61.000 volgers is ze de populairste triatlete ter wereld op Instagram. Ter  vergelijking Ironman-champ Daniela Ryf – toch ook geen oncharmante verschijning – moet het met 46.000 volgers doen. Tja, dan zijn wij met onze site nog een groentje. Toch maar eens linken met Maria Saleta Castro Noguiera, zoals haar volledige naam luidt.

We hadden het deze week al over Koen Veeger, broer en schoonbroer van Pim en Marijke. Hij doet dus mee op 19 februari (dit is de juiste datum) aan de Giathlon in Dordrecht, ’s lands grootste indoor triathlon. Intussen melden de eerste prominenten zich ook al. In de aanloop  naar de Giathlon trainen Floortje Dessing (Televizier-ring), sportpresentator Toine van Peperstraten en voetbaltrainer Guus Hiddink trainen komende dinsdag op 11 uur op de Bosbaan in het Amsterdamse bos met de Paralympische kampioenen Jetze Plat en Bibian Mentel om zo veel mogelijk meters te zwemmen, fietsen en lopen voor de sporters met een handicap. De Paralympiërs zijn  ambassadeur van Stichting Giathlon. Op 19 februari is in elk geval ook Floortje Dessing in de Sportboulevard Dordrecht. Meer namen volgen weldra.

Van het ongetwijfeld goed verwarmde sportcomplex naar de vrieskou. Toch is het natuurijs schaatsen afgelopen week niet echt van de grond gekomen. Op Machiel Ittmann na heb ik ook nauwelijks schaatsende triatleten voorbij zien komen. Maar de winter hoeft nog niet voorbij te zijn natuurlijk. In Brabant ging het nog niet echt ‘deur’. Er is wel een ETU wintertriathlon morgen in het Roemeense Gradistei.

Nog even op Stein terugkomend. Want we kregen wel degelijk een reactie van Rembert Groenman, directeur van de NTB. En die hadden we nog niet geplaatst. Komt ie:

Vanzelfsprekend vinden we dit erg jammer, Stein is toch een roemruchte organisatie waar veel triatleten warme herinneringen aan hebben. Ze hebben veel hobbels (zowel intern als extern) gekend de laatst jaren, de vanzelfsprekendheid van Stein was voor atleten toch minder geworden door het inmiddels twee keer wegvallen ervan. Stein maakte een belangrijk onderdeel uit van het Triathlonplan Limburg, vanuit dat plan is STL door meerdere partijen de helpende hand geboden, niet alleen NTB maar ook Huis van de Sport Limburg, vanuit Weert en ook de organisatie van de 010 Triathlon is in contact geweest met Stein om te kijken of samenwerking mogelijk en verstandig was. Desondanks bleef het een kwetsbare situatie.. Zonder aan te geven welke redenen nog meer spelen, weten we uit het frequente contact dat we als NTB met Stein hadden dat het toch vooral een optelsom van die redenen is, die het verstandig maken nu de stekker eruit te trekken, hoe spijtig ook. We zullen als NTB, passend binnen het genoemde Triathlonplan Limburg, op zoek gaan naar waardige vervangers zodat de herinnering aan Stein levendig kan blijven!

 

In De Limburger was deze week een achtergrondverhaal te lezen over de teloorgang van triathlon Stein. En het laatste nieuwtje komt ook uit de meest zuidelijke provincie, want Sarissa de Vries is sportvrouw van Maastricht  geworden. Twee titels (halve triathlon en duathlon) en twee keer brons (OD triathlon, sprint triathlon) maakten van Sarissa een waardig kampioene voor deze stadstitel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.