Rare jongens, die triatleten; Thailand, Ameland, Alkmaar en Vlissingen – WTJ 391

ZONDAG – Knettergek waren ze: de vijf triatleten die vandaag de Pre Season Triathlon in en rond de Willem-Alexanderbaan bij Zevenhuizen aflegden. Over een half jaar liggen er ruim duizend triatleten in deze roeibaan in het Super Saturday Weekend, maar vandaag was er alle ruimte. Niet om te schaatsen, maar om te zwemmen. Triatleten zijn altijd net even gekker dan gek, zo lijkt het. Neem Tibor Korozsi. Op zijn visitekaartje staat: de eerste triatleet, die met zes triples (bier) op een halve marathon uitloopt. Terwijl de ene Tibor (Springer) zich voor Sportvibes concentreert op de grote triathlonevenementen, was de andere Tibor (Korozsi) vandaag in de weer voor de Pre Season Triathlon. ‘’Ik dacht in september: waarom geen Nieuwjaarsduik voor triatleten? Na een publicatie op Facebook de Willem Alexander roeibaan gehuurd. Het moest laagdrempelig zijn en inschrijven op de dag zelf. Ik kreeg 35 toezeggingen, maar door het barre weer zijn we met vijf van start gegaan. KiKa was het goede doel. Als official bij de NTB wist ik wel hoe een parcours uit te zetten met de bedoeling de triatleten gelijktijdig met de duatleten op het loopparcours te hebben. Dat lukte goed. De vier triatleten waren samen met de ene duatleet aan het laatste onderdeel toe.’’

Tibor moest het ijs letterlijk breken om de vier triatleten te laten zwemmen. Het ijs was drie centimeter dik en het water had een temperatuur van vier graden. Even verderop waren mensen naar hartelust aan het schaatsen, de contradictie kon niet groter zijn. De lokale politie kwam een oogje in het zeil houden. ,,Ik had een vergunning en er was een verpleegkundige aanwezig, die overigens als enige vrouw meedeed.’’ Na 150 meter zwemmen konden de deelnemers zich binnen omkleden of een warme douche nemen. Na het omkleden – zo’n tien minuten later – stapte het quintet op de fiets. Bij het lopen kwamen de deelnemers goed op temperatuur. Duatleet Koen van der Leeden was na 50 minuten klaar. Daarna druppelden de triatleten binnen: Carlo Pappot, Sabine de Vries, Andy Limoen en Marc Haex. Na 1.34 uur was de primeur ten einde en had Tibor een bedrag van 83,50 euro bijeen voor het goede doel. En volgend jaar? Dan hakt hij het ijs weer vrij voor de tweede uitgave…

Van -2 graden naar plus dertig. Het kan allemaal in de WTJ’s. Want in de Thaise streek Nakhon Nayok werd zondag de eerste Powerman van het seizoen gehouden. De sport is hot in Azië, althans daar is het aantal Powermans groeiende. Nu is het zaak voor Mr. Powerman John Raadschelders dat vast te houden, want in Europa is het soms een komen en gaan van dergelijke wedstrijden. Hoe dan ook. De Australische Nederlander Thomas Bruins was weer in zijn element. Hij won in 2.45.19 uur zijn derde Aziatische Powerman en liet de toch ook sterke Brit Ritchie Nicholls en de Rus Ivan Vlasenko achter zich. Beste vrouw was de Hongaarse Anna Eberhardt-Halasz. En met Nansdana Dehghan Manshadi stond er voor het eerst een Iraanse duatlete op een Powerman-podium. Reactie van winnaar Thomas: “The first Powerman in Thailand was an eye opener, especially the picturesque view of Nakhon Nayok. The refreshing and energising environment fueled my confidence to contend for the podium, and I am happy with the outcome as the first champion of the race. Based on my observation, I am surprised by the turnout and the quality of the participants.”

Van Thailand naar Ameland. Winterse temperaturen daar bij de allereerste crossduathlon op de Waddendiamant. Tegen een heel ander decor dus dan de crosstriathlon in september, die al aan de 16e editie toe is. Mark Hamersma maakt het allemaal niet veel uit. Hij won zowel de zomerse versie met zwemmen in de Waddenzee als de primeur vandaag.  De Veenendaler, die vorig jaar een moeilijk voorjaar kende, liet Jisk Hoogervorst drie minuten achter zich. Derde man was Paul Nieuwenhuizen uit het land van Steven Rooks (Warmenhuizen).

Daar niet ver vandaan woont politie-agente Marieke van Lierop. De Schagense was met overmacht de beste op Inge Heus en Audrey Breur. De korte afstanden gingen naar de Friezen David van Oosten en Anne Marijn van der Graaf. Eilanders Paulus Brouwer en Kersten Nobel vormden het beste duo.

Ook koud, maar da’s alleen maar goed was het op en rond de schaatsbaan van Alkmaar voor de in ere herstelde winterduathlon. Of het de temperatuur was, is niet bekend. Feit is dat de tijdsregistratie van Mylaps bij het schaatsen blokkeerde, zodat de officiële uitslag nog niet bekend is. Duidelijk is al wel dat Teun Sweere (voor de derde keer) en Eline Lute-Kuin (tweede maal) winnaars waren van de lange afstand. Teun rekende af met Kurt van de Nes, Eline moest op de ijsbaan Geke Venema nog van zich afschudden. De Friezin was als eerste bij de ijsbaan, maar wisselde niet zo snel als Eline. Met drie schaatsrondjes verschil won de nationaal wintertriathlonkampioene. Het was toch één en al Lute wat de klok sloeg. Op de korte afstand was Elines echtgenoot Jeroen de snelste op de schaatsloop, bij de vrouwen won zijn zus Jolinda Lute, die trouwens van de ene sportervaring in de andere belandt. Eerder deed ze immers ook al in Zeeland aan het NK Tegenwindfietsen mee.

Zaterdag was trouwens het ‘NK Tegenwindzwemlopen’ in Vlissingen. Lars Baeyens hield de Belgische traditie in ere en prolongeerde zijn winst van begin vorig jaar. De Belgische triatleet liet  Rob Musters achter zich. Al na 12.34 minuten stapte Lars uit het water van het Vrijburgbad. Toen al was de volgorde achter hem, zoals die aan de finish: na Rob volgden Niels Persoon en eerste master Erwin Langeler. Ook Vlaamse winst bij de vrouwen: Nele Vermeulen  was na 1.08 uur klaar, drie minuten voor de Bredase Emilie van Geijn. Op de halve afstand was de derde Belgische zege een feit: Jesse Lormans bleef Koen Heijman en Rens de Ridder voor. Eva Cornelisse was het Nederlands lichtpuntje, ze kwam op de korte afstand als eerste op de atletiekbaan van Dynamica aan.

Tweede werd twaalfvoudig Zeeuws zwemkampioene Nikita van den Ouden, die bij deze temperaturen droomde van haar zomerbaantje als strandwacht te Domburg…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.