Babyboom in triathlonland; Wintertri’s groeien; Bink is Kaaiman; Slimme Klaas – WTJ 392

MAANDAG – Het belooft een vruchtbaar jaartje te worden voor triatleten, maar misschien is het dat elk jaar wel hoor. We feliciteren in elk geval Gerbert en Elsemieke van den Biggelaar met de geboorte van dochtertje Floor. Wetende dat Gwen Jorgensen later dit jaar met zwangerschapsverlof gaat, lazen we vandaag op Twitter dat ook Helen Jenkins-Tucker into sabbatical gaat. De tweevoudig wereldkampioene uit Wales – een van de laatste winnaars van de triathlon Zundert – verwacht op 31 juli een baby. Helen is getrouwd met voormalig topper Marc, die tevens haar coach is. Vier dagen na de Jenkins’ volgt dan Jorgensen junior. Wat een timing allemaal. Anyway: blij nieuws en onze welgemeende gelukwensen aan elk nieuwe levensgeluk.

Een maffe triathlon, een crossduathlon, een zwemloop en een winterduathlon. Gevarieerder kon het derde januari-weekend eigenlijk niet zijn. De volledige uitslag van de winterduathlon Alkmaar laat nog even op zich wachten. Mylaps is de boel aan het reconstrueren, de winnaars vermelden we gisteren al. Teun Sweere, die dus won,  bracht nog goed nieuws mee uit het noorden. Want het komende winterseizoen ziet het er voor de specialisten een stuk beter uit. Naast de bestaande races in Enschede en Groningen komen er wedstrijden bij in Geleen en Leeuwarden en mogelijk ook de terugkeer van Assen. Daarmee is weer een volwaardig wintertriathlon-circuit te maken. Data volgen in een later stadium. In Roemenië was dan nog een ETU-Cup wintertriathlon naar internationale maatstaven: geen schaatsen, maar langlaufen dus. Al jaren nauwelijks meer Nederlanders in dit soort wedstrijden. Winnaars waren nu de Italiaan Giuseppe Lamastra en de Slovaakse Kristina Lapinova.

In de WTJ’s houden we wel van extremen. Van sneeuw en kou naar de warme Cayman Islands, waar Marino Vanhoenacker meteen zijn visitekaartje voor 2017 afgaf. Bink – 40 inmiddels! – won de halve triathlon en verpulverde het parcoursrecord met tien minuten. De 15-voudig Ironman winnaar bracht het op 4.01.48 uur. Marino verbleef al wat langer op de Kaaiman Eilanden om zich op het nieuwe seizoen voor te bereiden. Waarom het evenement Mercury- en geen Cayman heet, weten we niet. Beste bij de vrouwen was de Amerikaanse Alyssa Godesky. Nederlandse overwinteraars waren er niet tussen de Kaaimannen.

Het blijft jaloersmakend natuurlijk, net zo goed als de nationale selectie nu voor drie weken is neergestreken in Namibië. Maar verkijk je niet op de mooie plaatjes op social media, het is keihard werken en trainen daar. Vakantie vieren is er niet bij. Met het WK Rotterdam in het achterhoofd begint straks het belangrijkste seizoen sinds de triathlonsport in ons land is ontstaan.

Net zulke mooie plaatjes stuurt Evert Scheltinga uit Afrika, maar ook hij focust zich op twee belangrijke Afrikaanse IM-races. Toch beseffen al onze atleten wel dat ze bevoorrecht zijn. En zo hoort het ook.

Slim zijn de meeste triatleten ook, al drongen ze niet door tot de finale van de Slimste Mens. Dat deed wel staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die mijn krant vanwege zijn Bredase afkomst, op de voet volgde in zijn race naar de finale. Waarom het hier hebben over deze niet bepaald sportieve politicus? Welnu, hij was naast slim ook buitengewoon grappig in het quizprogramma. Wanneer Philip Freriks hem vraagt of hij wel eens een triathlon heeft voltooid, antwoordt Klaas: ‘Nee, maar ik heb wel eens met de fiets aan de hand en een lekke band in de stromende regen gelopen.’ Kom op Klaas, we dagen je uit om met Mark Rutte en Edith Schippers mee te doen aan de 25e trio-triathlon in het voor jouw dichtbije Oud Gastel.

 

Willemijn Knot won de cross van Mijnsheerenland, Chantal Wiggers was de snelste in de Rutbeekcross te Oldenzaal. Colin Bekers glorieerde in de Spiridon-cross te Rijen. Jeanet van den Berg klokte de snelste tijd in de Ruitenburg Halve te Maassluis. Martin Vermeer won bij de recreanten de Duindigt Cross te Wassenaar. Mooie terugkeer van Alida Hagen, die een winter lang moest knokken tegen wat nu blijkt de Ziekte van Crohn. De VZC-ster – een van onze WTJ-favorietjes – werd derde in de Kwintelooyenwinterrun. Langzaam komt Alida weer terug in de wedstrijden, maar ze heeft het wel voor de kiezen gekregen. In diezelfde wedstrijd werd Rob Barel zesde bij de mannen overigens.

En wat de denken van Shirin van Anrooij. Van de veldritten via een crossloop naar het NK Indoor en daar gewoon zilver halen op de 3000 meter bij de B-juniores. Dat alles in een nieuw Zeeuws record: 10.38,44. Dat alles in Apeldoorn. Morgen nog wat meer atletiek en wie weet waar we allemaal weer tegenaan lopen in tri- en duathlonland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.