Giathlon met Floortje, Guus, Toine, Jetze en Bibian; Stayeren; weervrouw Helga WTJ 393

DINSDAG – Steeds meer bekende Nederlanders maken kennis met de triathlonsport of – nog beter – doen eraan mee. Zo heeft de Giathlon op 19 februari Peter Heerschop weten te strikken. Peter debuteerde vorig jaar in Amsterdam-West en heeft de smaak te pakken. Bij de Spierathlon zagen we al mensen als Pieter van den Hoogenband en Ronald de Boer in actie komen, Holten had deejay Wietze (dit jaar weer) en Beau van Erven Doren en in Oud Gastel was tv-psychiater Bram Bakker al eens deelnemer. Voor de promotie van de Giathlon kwamen dinsdag in een mistig Amsterdams bos ook een aantal celebrities bijeen om onder leiding van Paralympisch kampioen Jetze Plat een warming up.

Niemand minder dan Floortje Dessing – daags tevoren nog Omroepvrouw van het jaar geworden en eerder de Gouden Televizierringwinnares – was van de partij. Als Floortje op 19 februari niet toevallig aan de andere kant van de wereld is, dan is ze erbij in Dordrecht tijdens de 2e Giathlon. Verder kwam ambassadeur Guus Hiddink langs, toch één van ’s werelds meest succesvolle voetbalcoaches en sportpresentator Toine van Peperstraten. Ook zij zijn over een kleine maand in Dordrecht aanwezig, wie weet zelfs als deelnemer. Dat laatste geldt zeker voor Peter Heerschop, voor onze Jetze en voor Paralympisch kampioen snowboaden Bibian Mentel. Allemaal ambassadeurs en promotors van het Fonds Gehandicaptensport, want hoewel de successen groot zijn op de Paralympics is het nog lang niet vanzelfsprekend dat iedere Nederlander met een handicap (1,7 miljoen mensen hebben op enigerlei wijze een lichamelijke beperking) aan sport doet. Er is echter veel te weinig aanbod.

De Giathlon is klein begonnen, maar het evenement moet een begrip worden zoals eerder Alpe d’HuZes, de Amsterdam City Swim en de Roparun. Bibian was 27 jaar toen ze haar been verloor. ,,Ik kreeg vooral te horen wat ik niet meer zou kunnen, zestien jaar verder ben ik nog niets tegen gekomen wat ik niet kan. Sport is mijn uitlaatklep, ik hou er heel veel vrienden aan over. Ik zou me geen leven zonder sport kunnen indenken.’’

Hiddink liet zijn pupillen dinsdag voetballen, rennen en rek- en strekoefeningen doen. Zwemmen en fietsen komt later. Floortje vindt sport ‘onwijs belangrijk’. Zelf is ze twee keer geveld door gezondheidsproblemen, reizen was toen taboe. ,,Ik heb ervaren wat het is als je weinig kunt doen. Voor mij was sport een belangrijke manier om er bovenop te komen. Ik heb eindloos gelopen.’’ We kijken uit naar het debuut van deze toppers, zoals vorig jaar ook Arnold Vanderlijde en Carl Verheijen al meededen aan de primeur van de Giathlon. Inschrijven kan nog steeds.

Prettige bijkomstigheid van de Giathlon is dat stayeren niet mogelijk is. Je fietst met z’n allen naast elkaar en niet achter elkaar. Over stayeren gesproken. De ITU doet er niet veel meer mee, ik heb altijd te doen met die officials die het ineens een stuk minder druk hebben. Maar dat geldt natuurlijk niet voor de langere afstanden. Challenge maakte vandaag zelfs bekend dat de afstand tussen twee fietsers onderling wordt opgevoerd van 12 naar 20 meter. Dat lijkt me in veel Challenges wel te doen, maar hoe gaan we dat in Roth aan banden leggen beste vrienden? Dik 3000 deelnemers op een fietsparcours van 90 kilometer. Ga d’r maar aan staan.

We hebben altijd nog wel een paar uitslagen aan het eind van het WTJ. De kortste afstanden op de zwemloop Vlissingen hadden uiteraard ook winnaars. Robin Schols en Soo Yin van Noorloos wonnen de 250 zwemmen en 2,5 kilometer lopen. En de allerkortste afstand was voor de Zeeuwse talentjes Stijn Koole en Willemieke Koelewijn. Van de crossduathlon Ameland mogen we best vermelden dat Amelander Lex Kiewied vijfde werd. 

Hardloopblokje: Vera Keidel won de Zac Freudenburg Cross in Groningen met Lucienne Groenendijk op een derde plaats. Mireille Baart won de Zwolse Bosloop, in de categorie masters kwam Irma Heeren (ja, ja) tot een tweede plaats.

Tot slot. Het mag dan qua deelnemers één van de kleinste triathlons in ons land geweest zijn, de Pre Season Triathlon haalde wel het RTL-Nieuws. Weervrouw Helga van Leur nam de foto van zwemmers in het uitgehakte ijs mee in haar weerpraatje. Wedden dat Helga weldra ook ergens opduikt als triatlete…?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.