Armand geeft zwemtraining; Chrissie’s boek; Sporthal plat; Langlaufen en de Arabische vrijdag – WTJ 394

WOENSDAG – Wij feliciteren Armand van der Smissen met zijn nieuwe functie bij de NTB. Armand is per direct Technisch coördinator cross geworden. Alle offroad nummers – run-bike-run en triathlon – vallen onder zijn hoede. Hij was al de eerste man in de run-bike-run, waar de veelvuldig nationaal kampioen zelf ook nog maar al te graag in uitkomt. Verder is Armand één van de motoren achter het RTC Tilburg. Dat Brabantse steunpunt wordt de komende jaren steeds belangrijker, aldus NTB-directeur Rembert Groenman. ,,Daarom is het ook goed om daar een ras-Brabander te plaatsen, die ook contact gaat leggen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Eindhoven, waar ook de ATB-ers en veldrijders trainen.’’ Van der Smissen gaat de selectiecriteria opstellen voor de internationale kampioenschappen en de deelnemers klaar stomen voor de grote toernooien. Voor Armand zelf is de benoeming een logisch gevolg van de atletenbegeleiding, die hij nu al doet. In februari volgt een trainingsstage op Mallorca. De nationale selecties run-bike-run en cross kunnen erheen.

Op nieuwe sportboeken zijn wij dol, zeker als het een triathlonboek betreft. Chrissie Wellington, wereldkampioene triathlon in Almere 2009, brengt haar tweede boek uit. Na de autobiografie ‘A life without limits’ in 2012 toen ze haar sportcarrière al had beëindigd, volgt nu ‘To the finish line: a world champion triathlete’s guide to your perfect race’. De Britse, die er voor zorgde dat onze Yvonne in die tijd net iets te vaak tweede werd (maar dat heeft ze daarna meer dan goed gemaakt), geeft in het boek veel trainingstips, maar het gaat ook over voeding, de balans met het dagelijks leven en andere levenslessen van de wereldrecordhoudster. Vraag blijft altijd of Wellington nog eens terugkeert in de sport, die haar groot maakte. Maar ja, het zal wel net als met de reünie van The Beatles ijdele hoop blijven.

Een stukje triathlongeschiedenis is deze maand verloren gegaan, want in Almere-Haven wordt momenteel de oude sporthal afgebroken. De sporthal fungeerde van 1983 tot – ik meen – 1994 als tweede wisselzone. Op het parkeerterrein voor de sporthal, waarvan het sportcafé gerund werd door de legendarische Peter de Groot, was al die jaren de finishlijn getrokken. Aan het Parkwerf verrijst overigens een nieuwe sporthal met zwembad. Dus wie weet, komen de oude triathlontijden nog wel eens terug daar.

In dat Challenge-verhaal gisteren over stayeren waren we in de veronderstelling dat de 12/20-meter regel voor álle Challenges geldt. Jefry Visser, die met het Almere-team onder meer de races in Samorin, Geraardsbergen en Aruba begeleidt, corrigeert ons echter. De grotere afstand tussen twee fietsers onderling wordt dit jaar alleen op het EK Samorin toegepast. Waarvan akte.

Ook doordeweeks hebben we nog een aantal uitslagen. Zo is rond deze tijd de jaarlijkse trek naar Reit im Winkl voor het NK langlaufen. Die wintersport trekt ook steeds meer triatleten trouwens. Zo was bij de dames 7,5 kilometer Annemarie Staub goed voor zilver, Diana Gorter werd vijfde, Annika Fangmann negende en Mariska Visser dertiende. Bij de mannen was ‘onze’ inbreng nog sterker met debutant Niek Heldoorn op een ijzersterke tweede plaats achter specialist Max Teeling (zoon van bondscoach Sydney Teeling, vroeger ook in Inzell wintertriathlon-deelnemer). Machiel Ittmann duelleerde met Niek om zilver. Voor Machiel was wel de mastertitel. Frans van Heteren werd dertiende, maar brons bij de M50 en Martin Beerepoot negentiende en ook brons, maar dan M60. Er volgen nog meer wedstrijden daar op de piste van Reit in Winkl. Grappig dat Nieks vriendin Kirsten Nuyes tegelijkertijd met 35 graden warmer aan het trainen is in Windhoek, Namibië.

Omdat vrijdag al de eerste wedstrijden op de rol staan, zo gaat  dat nu eenmaal in Arabische landen, beschouwen we al een beetje voor. We spelen de kaart Yvonne van Vlerken en Pleuni Hooijman in de 70.3 Ironman van Dubai, waar Paul Kaye zijn Arabisch weer op kan halen. Interessant wordt bij de mannen ook de confrontatie van Javier Gomez met ervaren lange afstandsjongens als bijvoorbeeld Terenzo Bozzone en half-dutchie Per Bittner. In de agegroupers bovendien nog eens 30  Nederlanders onder wie Sebastian Bleekemolen.

Niet één, maar twee topwedstrijden vrijdag, want de eerste hele van 2017 staat ook op de rol: de Israman in omgeving Eilat. Zonder titelverdediger Bart Candel en de nog herstellende Edo van der Meer, maar wel met een kleine tien Nederlanders zoals Eddy Lamers, Diederik Scheltinga (van het natuurijs regelrecht de woestijn in), Robbert de Korte en Claudia Striekwold onder meer. Intussen hoop ik dat van de honderden Israëli, die meedoen er niet een paar heel hoog eindigen. Niet dat ik het ze niet gun, maar dat Hebreeuws is zo moeilijk te ontcijferen….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.