Dubai begint zo; ITU en IM zijn roommates; globetrotter JR; NK langlaufen dag twee – WTJ 395

DONDERDAG – Een late WTJ wellicht, maar ach: dan blijven we toch gewoon op. Om 4 uur vannacht liggen toppers als Javier Gomez (eerste race na zijn elleboogbreuk), Daniela Ryf en Yvonne van Vlerken en Pleuni Hooijman in de Perzische Golf. En bij het ochtendkrieken in Nederland zijn in het oliemekka Dubai de winnaars bekend van de 70.3 Ironman. Gomez was al eens wereldkampioen 70.3 IM, koos daarna weer voor de Spelen maar de missie Rio mislukte door de gebroken elleboog. Dat typische ITU-atleten vaker in Ironmans zullen uitkomen en wellicht omgekeerd heeft ook alles te maken met de sterk verbeterde verhoudingen.

Met de inmenging van Lagardère Sports vanuit Ironman in ITU-races is vorig jaar weer een belangrijke muur geslecht. ITU-president Marisol Casado bezocht een paar jaar terug al de Ironman Hawaii en sindsdien is de vriendschap tussen haar en Ironman CEO Andrew Messick snel gegroeid. Hoe anders was dat in de tijd van Les McDonald en IM-Ben Fertic. Zij troffen elkaar eigenlijk alleen maar bij de rechter, waar de ITU tot twee keer toe probeerde de titel WK bij Hawaii weg te nemen. Twee keer verloor ITU, waarop de furieuze McDonald iedereen, die maar iets met Ironman te maken had uit zijn besturen verdreef. En dan te bedenken dat Les zelf vijf keer agegroup winnaar op Hawaii is geweest, maar daar wil de Canadees nooit meer aan herinnerd worden.

Goed in 2006 werd al het enigszins terug gedraaid en met de machtswisseling bij de ITU keerde het tij langzaam. Met de overkoepelende sportorganisatie Lagardère Sports konden beide machtsblokken ook moeilijk elkaar weg kijken al heeft de ITU nog steeds weinig op met Ironman-afstanden. Een WK lange afstand is zelden tot nooit de 3,8-180-42-constructie. Maar goed, deze week zei Marisol Casado nog dat ze volledig geloofd in de ‘transitie van een aantal ITU-evenementen in Ironman, waarmee de sport wereldwijd een sterkere plaats in neemt.’ ITU en Ironman zijn kamergenoten geworden. Zien hoe ze verder samenleven.

In dat hotel is wellicht ook plaats voor Challenge, waar ETU bijvoorbeeld weer haar EK’s neerlegt. Maar de cirkel rondmaken en Challenge en Ironman aan elkaar koppelen gaat een stap te ver. En ergens daartussen zweven ook nog XTerra en Powerman. Van dat laatste is landgenoot John Raadschelders het opperhoofd. John zwerft links en rechts over de aardbol. Ik heb me altijd afgevraagd hoe hij met zijn zachte stem en toch niet al te grote uitstraling leiding kan geven aan het wereldwijde run-bike-run gebeuren. Maar hij doet het. Vorige week Thailand en nu hupsakee op weg naar Panama. Misschien dat het toch zijn initialen zijn: JR. Krachtig merk, dat bleek al in de tijd van Dallas.

Yvonne gaat vloggen de komende dagen. Heel grappig was dat ze op weg was Down Under en het vliegtuig een tussenstop in Dubai maakte, waar toevallig een wedstrijd op stapel stond. Spullen uitgepakt en maar gauw mee doen. Intussen vrolijk springend op het strand met het wereldberoemde Burj Al Arab zevensterren hotel op de achtergrond. Je slaapt er geen haartje beter van, maar het heeft wel iets.

Super Friday nadert. Met Israman en Dubai moeten we zo langzamerhand in Nederland het weekeinde ook maar met een dag verlengen. Kunnen we tenminste triathlon volgen.

Tot slot weer terug naar het skigebied, naar Reitl im Winkl. Vandaag stond zowel het NK 10 kilometer klassiek als een skate en run (voor de fun) op het programma. Het klassieke langlaufen ligt de triatleten iets minder goed. Machiel Ittmann was op een vierde plaats en tweede master de beste. Niek Heldoorn liet de zesde tijd noteren en Frans van Heteren kwam als negentiende aan. Bij de heren zeventig was er fraai zilver voor Aart van de Breevaart Bravenboer. En in het vrouwenklassement scoorde Annemarie Staub nu brons. De skate & run trok slechts een select groepje met natuurlijk een hoofdrol voor onze jongens: Niek won voor Machiel en Frans en bij de vrouwen was het Diana Gorter en Mariska Visser in die volgorde als enige deelneemsters. Vrijdag is hier wel rustdag. Beetje rollebollen in de sneeuw dus. Zaterdag volgt tenslotte nog het NK marathon over 25 kilometer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.