Javier Gomez is terug, Daniela Ryf gaat verder – IM 70.3 Dubai

Foto Ingo Kutsche

Langzaam wordt het triathlonseizoen op gang getrokken, met wedstrijden in verre oorden. Tijdens de IM 70.3 in Dubai startten vandaag 2000 atleten onder perfecte weersomstandigheden. Voor de pro’s een non wetsuitrace. Bij de dames deden Yvonne van Vlerken en Pleuni Hooijman mee bij de pro’s. Verder Leanne Fanoy als sterke Nederlandse troef bij de agegroepatleten.

Lucy Charles begon de dans om het podium met een sterk zwemnummer, maar wereldkampioene Daniela Ryf was niet ver weg, als derde finishte zij het zwemonderdeel in gezelschap van de Australische Ellie Salthouse en de Amerikaanse Heather Landway. De verwachtingen bij Yvonne van Vlerken waren niet hooggespannen voor deze race, nog midden in een zware trainingsperiode en op weg naar “down under” voor twee hele triathlons. “We moesten toch via Dubai vliegen en als daar dan een wedstrijd is, doe ik daar natuurlijk mee”. Yvonne realiseerde een 16e zwemtijd (29:33) terwijl Pleuni Hooijman een tijd van 34:59 op de klokken zette. Leanne Fanoy plaatse als D18 een tijd van 32:18 op de klokken.

Foto Ingo Kutsche

Tijdens het fietsen ontstond een groep van 3 dames; Ryf, Salthouse en Morrison, die lang samen ten strijde trokken. In de slotkilometers moest Morrison capituleren. Salthouse vertrok zo waar als eerste aan de marathon, maar Ryf pakte na enkele kilometers de leiding en stond die niet meer af. Opmerkelijk was dat Salthouse heel lang binnen de minuut kon blijven volgen. In de laatste ronde werd het verschil echter toch nog behoorlijk.  Winst opnieuw voor Daniela Ryf, een tweede plaats voor Elli Salthouse. Derde werd de eveneens uit Australie komende Sarah Crowley met de tweede looptijd. De Britse Emma Pallant knalde door de snelste looptijd (1:18:21) naar een 4e tijd. Kaisa Lehtonen had na de race een verhaal a la Sandra Wassink-Hitzert te vertellen. In het parc-ferme waren haar schoenen spoorloos. Lehtonen wachtte niet lang en vertrok op kousevoeten en legde een behoorlijk deel van de 21 kilometer zonder schoenen af. Ze finishte tenslotte wel op schoenen op een 5e plaats.

 Yvonne van Vlerken finishte op een 11e plaats (4:18:11), Pleunie Hooijman behaalde de 15e stek bij de professionals (4:26:57). De eerste reactie van Yvonne ; ” Misschien toch niet zo’n goed idee om een elitewedstrijd als trainingswedstrijd te doen”. Haar 11e plaats is de laagste in haar hele carrière.

Dat Leanne Fanoy uit het goede hout gesneden is, bewijst ze maar weer eens met de winst in D18 categorie en haar tweede plaats bij de agegroepatletes overall (4:28:29).

Foto Ingo Kutsche

In de mannenrace waren alle ogen gericht op de terugkeer van Javier Gomez na zijn schouderbreuk . Gomez finishte het zwemonderdeel als tweede aan de leiding van het grote peloton, in achtervolging op leider Josh Amberger die 32 seconden pakte. Er onstond een kopgroep van 5 mannen; Manuel Kueng, Josh Amberger, Tyler Butterfield, Tim O’Donnel en Martin Jensen. Deze groep bleef heel lang bij elkaar, in de laatste kilometers moeten Kueng en O’Donnel 45 seconden toegeven. Javier Gomes finishte het fietsen als 9e op 2.54. Toen begon de Gomez-show. Binnen de 7 kilometer had hij al 1:30 goedgemaakt op de koplopers en vlak voor het ingaan van de laatste loopronde pakte hij de kop en stond die niet meer af. Looptijd 1:10:44. Tweede werd Josh Amberger.

Foto Ingo Kutsche

Als derde verscheen de Zwitser Rudi Wild  op “the magic carpet”. Toen hij bijna onder de boog was, dacht hij dat hij een lusje vergeten was en draaide om, terug het loopparcours op. Tyler Butterfield was de derde man die wel de finish passeerde op 22 seconden gevolgd door Wild, die er achter was gekomen dat hij aanvankelijk wel degelijk op het juiste spoor richt finish was en opnieuw deze gang maakte. Wild, wild gebaren makend, werd heel snel weer tot rust gemaand door Tyler Butterfield, die hem duidelijk aangaf hem en niet zichzelf als de nummer drie te zien. Bij de huldiging stond dan ook Wild op plaats 3.

Later meer foto’s, info en reacties in WTJ.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.