Meer Israman; nog vleugje Dubai en de kalender van dit weekeinde – WTJ 397

ZATERDAG – Niet geheel logisch, maar door de drukke vrijdag toch een zaterdageditie. Over de Israman hadden we pas kort kunnen berichten. Toch deden de Nederlanders het voortreffelijk in de buurt van Eilat. Diederik Scheltinga bijvoorbeeld. Zo staat ie nog op natuurijs samen met broer Bouke een flink eind weg te schaatsen en zo wordt ie derde op de halve Garmin Israman. ,,Dat had een tweede plaats kunnen zijn, die ik verspeelde op de Italiaan Massimo Cigana in de laatste twee kilometers. Ik heb fouten gemaakt, de voorbereiding was te gering en ik vertrok te enthousiast op de fiets. Daarna tijdens het lopen in hitte en wind 1000 doden gestorven. Ik hoop zaterdag in het zonnetje te kunnen herstellen.’’ Het was overigens opnieuw de Amerikaanse zandhapper Benjamin Collins, die de race won. Maar de reeks van Diederik is ook mooi: vierde en twee keer derde.

Ook Robert de Korte boekte progressie: vorig jaar negende nu zevende. De Rozenburger van het team Edo Sports heeft best een roerig jaar achter de rug, maar als begeleider van triatleten komt Robert weer in het juiste ritme. Israman ligt hem wel. ,,Ja, ik ben positief verrast. Zoveel power op de fiets. Tot aan twaalf kilometer eigen tempo gepakt en geprobeerd het gat naar de nummers vijf en zes dicht te lopen. Ik durfde het risico te nemen. Het werd een fraaie zevende plaats.’’

Jenny Fletcher dus winnares bij de vrouwen, ook daar een Italiaanse op twee: Martina Dogana. En de Eindhovense debutante Claudia Striekwold voldeed aan de verwachten met een zesde plaats. Robert en Claudia namen voor Edo-Sports de honneurs waar voor de nog geblesseerde oud-winnaar Edo van der Meer.

Foto Team4Talent

Eddy Lamers, gehuld in de Team4Talent-kleuren, was zelfs naar het Heilig Land afgereisd voor de volledige Israman. Op de foto met de medaille dankt hij zijn familie, vrouw en kinderen voor de support. Het werd een vierde plaats bij de profs (5e totaal) in 10.52.18 uur. Eddy: ,,Het was een hel daar. Vooral het heuvelachtige en winderige fietsparcours waar we langs tanks en zwaar bewapende soldaten op de rotsen fietsten. Iedereen bedankt voor alle jaren, voor alle aanmoedigingen. Dit was het.’’ Maken we hieruit op dat het Eddy’s laatste hele triathlon was?

De winst ging naar Dan Alterman, tweelingbroer van Ran, die niet mee deed. Jammer, want anders had de unieke situatie kunnen ontstaan dat twee tweelingen deze race bepaalden. Bij de vrouwen namelijk waren de Amerikaanse twins Laurel en Rebecca Wassner superieur aan de overwegend Israëlische concurrentie. Dan Alterman bleef overigens als enige onder de tien uur.

foto Ingo Kutsche

Nog even terug naar Dubai. Mooi rijtje hoor, de eerste drie jaren. Daniela Ryf won ze alledrie en bij de mannen is het: Terenzo Bozzone, Jan Frodeno en nu Javier Gomez. Josh Amberger net als vorig jaar tweede en Ruedi Wild uiteindelijk toch derde. Per Bittner werd zeventiende en van de agegroupers was Finn Zwager de beste landgenoot: 65e en tweede M50. Sebastiaan Bleekemolen deed voor de tweede keer mee: 179e nu in 4 uur en drie kwartier. Joyce Hoornik bleef bij de vrouwen 55 net buiten het podium: vierde.  In totaal liefst 26 Nederlanders aan de start, sommigen werkzaam in olieraffinages in de directe omgeving.

Over tot de zaterdag/zondag orde van de dag. Vandaag gaan we de sneeuw van Estland testen. Het EK wintertriathlon  in het land waar ze van trema’s houden: Otepää staat vandaag op de rol met titelverdedigers Pavel Andreev en Olga Parfinenko. Het belooft weer een Oost-Europees/Noorse aangelegenheid te worden.

Dan hadden we abusievelijk aangekondigd de Feanster Crossduathlon. Maar die gaat vanwege privé omstandigheden van enkele leden uit de organisatie helaas niet door. Het zou de eerste lustrumeditie worden, maar de organisatoren hebben na lang wikken en wegen de knoop doorgehakt. Hopelijk volgend jaar weer.

Zondag dan wel Powerman Panama en 70.3 Ironman Buffalo City waar Evert Scheltinga kan laten zien dat al die maanden Afrikaanse lucht hem goed gedaan hebben.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.