WijZijnTriathlonNL; RBR-selecties; Gerrit wordt Frysman; Caimin wint XTerra-race – WTJ 401

WOENSDAG – Hadden we het gisteren nog over het warm bad van de tri- en duathlonfamilie, feitelijk is dat ook waar de nieuwe NTB-campagne natuurlijk op slaat. Wij Zijn TriathlonNL staat voor de startplek bij nieuwe uitdagingen in triathlon, run-bike-run en alle andere combiduursporten. Vandaag gunde de NTB ons een eerste kijkje in het promotiemateriaal wat gekoppeld is aan de campagne, die we allemaal dragen en die ons dit jaar bijvoorbeeld allemaal in september in Rotterdam bijeen kan brengen. Binnenkort komt een ‘kit’ op de markt voor verenigingen en organisaties, die het op hun beurt weer verspreiden. Het zijn overigens allemaal nog previews, want inhoudelijk is de campagne is nog volop in ontwikkeling. Communicatiemedewerker Martijn Keijsers verwacht de lancering in het voorjaar. ,,Er zijn vier pijlers: topsport, jeugd, verenigingen en kader. Dat sluit aan op de Visie 17+, die de komende jaren onze leidraad wordt en die weer voortkomt uit #NTBaas.’’, aldus Martijn.

Die #NTBaas-actie is een fraai staaltje burgerparticipatie, waar ze in politieke kringen nog een puntje  aan kunnen zuigen, wat mij betreft. Hulde voor alle inspraak en daarmee betrokkenheid. Martijn: ,,De NTB gebruikt de campagne om te laten zien hoe onze sport eruit ziet, wie de mensen zijn die de sport maken en dat er een bond is die daarin faciliteert.’’

 

Bondsnieuwtjes

Meer NTB-nieuws, want Patrick Kingma (geen familie van Maya) is de nieuwe secretaris van de bond. Het bestuur bestaat nu uit voorzitter Wim van Oijen, vice-voorzitter Martin Breedijk, penningmeester Hans Urlings, Karin Opelland communicatie en Patrick Kingma dus.

En nog meer vanuit de bondsburelen, waar bondscoach Armand van der Smissen voorafgaand aan een trainingsstage op Mallorca de nationale  run-bike-run selecties bekend gemaakt heeft. Voor de lange afstand zijn dat Thomas Bruins, Tibor Gijssen, landskampioene Miriam van Reijen en Marina van Dijk. Voor de korte afstand: Stein Posthuma, Alexander Picard, landskampioen Nils Pennekamp, Thijs Wiggers, Joep Staps, Lesley Smit en Sophie van der Most. Wereld- en Europees kampioen Jorik van Egdom focust zich geheel op de triathlon en de ‘road to Tokyo’.

Duimen voor Holtenaren

Vrijdagavond is het in Holten weer spannend en feestelijk tegelijk. Op de lotingsavond van de beroemde triathlon wordt duidelijk welke deelnemers van de achtste afstand zijn ingeloot en welke niet. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in het Triathlongebouw aan de Gaardenstraat.. Een uur later deelt voorzitter Martin Pieters de lotingslijsten uit en zie je de ene groep een vreugdedansje maken en de andere een tikje gelaten reageren. Zij komen op de wachtlijsten of trainen hard door om toch aan de Olympic distance mee te doen. In het gebouw is tevens een sportmarkt met diverse ondernemers. Voor de op handen zijnde clinics slaan de verschillende sportclubs in Holten de handen ineen.

Aangrijpende reportage

Nieuwsuur kwam deze week met een aangrijpende reportage over het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF, waar sporters melding kunnen doen van seksueel misbruik of seksuele intimidatie. Schokkend is dat dit meldpunt in twintig jaar tijd 1811 meldingen heeft gekregen, maar dat het Instituut voor Sportrechtspraak dat tuchtzaken namens 57 sportbonden (incl. NTB) behandelt, slechts 9 zaken kreeg voorgelegd. Er verdwijnt kortom veel in de doofpot. Misschien goed om te weten dat de NTB beschikt over twee vertrouwenscontact personen te weten Marianne Vlasveld (oud-wintertriathlonkampioene) en Peter Dillo  (oud-bestuurslid). Tijdens het laatste NTB-congres deden zij in de workshop VCP uit de doeken wat zij bij verenigingen kunnen betekenen. Het gaat dan niet alleen om seksueel misbruik ook pestgedrag draagt niet bij tot een veilig en vertrouwd sportklimaat.

Gerrit Dijkstra: bonkehurd

Twee vrolijke onderwerp tot slot, want Gerrit Dijkstra is nu nog de held van Fryslan, maar na 8 juli van heel Nederland. Er stond al een mooi verhaal met de 33-jarige Drachtster para-triatleet op de site van de organisatie, maar inmiddels is er ook een pracht-portret met deze bikkel gemaakt door Omrop Fryslân. Gerrit heeft drie dwarslaesies. Tegen het zwemmen ziet hij niet op en ook de andere onderdelen boezemen hem op voorhand geen angst in. Hij denkt de Frysman binnen de 13 uur af te kunnen ronden. Gerrit was al tweede op het NK Zwolle en is de man die straks wel eens in één adem met Jetze Plat en Geert Schipper genoemd kan worden. Als hij finisht bij Reaklif is hij de tweede Nederlandse paratriatleet, die een volledige triathlon voltooid.

XTerra Gribskov

En dan was er nog verder noordelijk een wedstrijd, die we bijna zouden vergeten. Zeer ten onrechte, want Hollands glorie. XTerra gaat naast triathlons in de wintermaanden ook run-bike-runs doen. In het Deens Gribskov was de eerste race. 170 Denen namen het op tegen één Nederlander. Gues what: de Nederland won. Het was Caimin Stevens, al vaker actief in Scandinavië die deze XTerra-primeur te pakken had. Caimin had een kop-staart overwinning en ‘og sejren med hjem til tulpanlandet’, hetgeen zoiets betekent als ‘hij nam de zege mee naar het tulpenland’. Caimin was euforisch: ,,Erg blij met mijn eerste overwinning in de eerste race van het jaar. Het was een geweldige race, op veel stukken was het glad, maar ik nam geen risico, bleef kamp en was de beste vandaag’’, aldus de flyvende hollænder. De topper uit Enschede liet Henrik Soeberg en Silas Egelund bijna twee minuten achter zich. In Gribskov maakte drievoudig Olympisch kampioen roeien Eskild Ebbesen zijn debuut in de triathlonsport. Vanwege een blessure stapte hij uit, maar Ebbesen is van plan zich te kwalificeren voor het WK op Maui. Carol Rasmussen won bij de vrouwen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.