Wall of Fame in mijn parochie; Alkmaar voor de para’s; Jan op de Weissensee – WTJ 402

DONDERDAG – Gemeenten gaan steeds vaker het belang van goede evenementen inzien. Een leuke triathlon binnen de poorten betekent reuring, volk op de been, enthousiaste deelnemers en vrijwilligers, betrokken sponsors en brengen uiteindelijk ook geld in het laatje. Ik haal het aan omdat vandaag mijn gemeente (Halderberge heet ie, daar valt dus Oud Gastel maar ook Stampersgat onder) de sponsorregels weer eens uit de kast trok en een viertal topevenementen in de gemeente verblijde met een forse financiële injectie. Natuurlijk is het gemeenschapsgeld en zal niet iedereen juichen als de straat weer eens een dagje is afgesloten, maar toch: deze erkenning streelt. Vorig jaar en ook dit seizoen neemt een team van wethouders deel aan onze trio-triathlon, de nieuwe burgemeester laat zich overal zien en tot mijn grote verrassing was de ontvangsthal van het gemeentehuis in Oudenbosch (oftewel Klein-Rome met een replica van de basiliek uit het Vaticaan) opnieuw ingericht met tegen de wand levensgrote foto’s van onder meer onze triathlon. Toch wel trots op ‘Hartelijk Halderberge’.

Bas de Bruin

Is Sittard het Mekka van de toptriatleten met Almere als goede tweede,  is Tilburg the place to be voor de (cross-)duatleten dan wordt Alkmaar (naast Sittard) een tweede uitvalsbasis van de paratriatleten. In het Alkmaarse Regionaal Trainingscentrum van de NTB kwamen talentvolle Noord-Hollandse triatleten al samen. Sinds kort is het ook een tweede trainingsplek voor de paratriatleten, die hierdoor in de duinen en de zee kunnen trainen. Afwisselend is bondscoach Bas de Bruin met zijn atleten in Alkmaar en Sittard. In Alkmaar wordt de wielerbaan gebruikt en ook in de Hoornse Vaart gezwommen. Voor Geert Schipper is het haast in zijn achtertuin. Raymond Koen van Topsport Alkmaar is trots op de uitbreiding: ‘Deze Paralympische sporters zijn een groot voorbeeld voor iedereen.’ En dat gaan we over ruim twee weken ook weer merken, maar dan in Dordrecht tijdens de tweede Giathlon.

Matthew Baird

Ik vond het altijd een dynamisch BNN-programma Try before you die. De variant daarop is gepresenteerd door het zeer gerespecteerde 220 Triathlon Magazine onder de titel World’s best triathlons: 31 to do before you die. Omdat wij van lijstjes houden, delen we de top tien van hoofdredacteur Matthew Baird.

1.Challenge Roth

2.Ironman Hawaii

3.Norseman

4.Escape From Alcatraz

5.XTerra WK Maui

6.Ironman Nice

7.Challenge Wanaka

8.Ironman Lanzarote

9.Alpe d’Huez

10.Ironman Wales

Daarna volgen ook een aantal Britse wedstrijden, waarmee natuurlijk de afkomst van Triathlon220 wel duidelijk wordt. Al is Baird best een autoriteit, Almere had ik er ook wel bij verwacht. Ach, weet je wat? Aan het eind van het jaar doen we het zelf.

 

Kijk maar naar de fotowedstrijd, die we onlangs uitschreven en waar twee gratis entreekaarten voor de Herzog Triathlonbeurs Experience op 18 en 19 maart in Nieuwegein mee te winnen zijn. Tot 14 februari kunnen bijzondere foto’s nog worden ingezonden naar ruuddehaan@hotmail.com Een deskundige jury beoordeelt de foto’s. De drie mooiste/speciaalste plaatsen we op onze site en de uiteindelijke winnaar is eregast tijdens de Triathlonbeurs.

Ook op de beurs aanwezig is de Teamcompetities Triathlon. Voorzitter Berteke de Jong heeft alle teams opgeroepen om de beurs ook te bezoeken en door contact te leggen met de beursorganisatie  kunnen er ook teampresentaties worden gehouden. Mail dan naar info@triathlonbeurs.nl

De Weissensee Alternatieve Elfstedentochten (ik geloof dat het er in een week tijd wel vier waren!) zijn achter de rug. In Oostenrijk, daar waar altijd ijs ligt, deden toch vooral de specialisten mee. Ik weet slechts van Jan Stehouwer dat hij meedeed. Jan legde de 200 kilometer af in de respectabele tijd van 8 uur en 8 minuten en 58 seconden. Nog even navraag gedaan bij de Leusdense marathon-crack en ook hij heeft geen andere triatleten gezien. ,,Maar ik zag het dan ook niet overal even scherp. Ik kwam in de eerste kilometer al ten val, de dag erna had ik een knie als een olifant.’’

Morgen beschouwen we het eerste februari-weekend voor. Met de zwemloop in Oosterhout en crossduathlons in Norg en het Vlaamse Westrozebeke. Maar daar zal het wel niet bij blijven, toch?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.