Martijn in Belgisch topteam; Bas gaat ook lekker; Wedstrijden in het weekeinde; Ijzerman WTJ 403

VRIJDAG – Het was even rustig in het Limburgse, maar vandaag komt het nieuws via het Vlaamse Het Nieuwsblad door dat Martijn Dekker de Nederlandse inbreng gaat vormen in het professionele ITZU Tri Team van tweevoudig Hawaii-winnaar Luc van Lierde. Het team bestaat nu uit vijf topatleten: naast Martijn ook Kenneth Vandendriessche, Amber Rombaut,, Saleta Castro en Alexandra Tondeur. De nummer elf van het EK Ironman 2015 kondigde eind vorig jaar samen met provinciegenoot Bas Diederen zijn vertrek aan uit de Team4Talent-formatie. 2016 was privé een heel mooi jaar voor Martijn nadat hij in het voorjaar in het huwelijksbootje stapte met Ingrid, maar sportief gezien een seizoen om snel te vergeten. Aan de blessures leek geen eind te komen.

Bas en Martijn begonnen hun zoektocht naar nieuwe sponsors, die Bas aan de top van Ironman Hawaii en Martijn (voor dit jaar) in Maastricht vooraan moeten brengen. In Beringen kwam gisteren aan alle onzekerheid over de meervoudig landskampioen (junioren, cross-, sprint- en halve  triathlon) een eind. Koen Janssen verwelkomde hem daar als vijfde ‘team-member’ van ITZU Tri Team terwijl de outfit van Biorace en fiets van Ridley werden aangemeten. Janssen is vol lof over het Limburgse talent al is daarmee de deur voor andere triatleten wel dicht.

Bas Diederen bewandelt dus een andere weg. ’s Lands grootste triatleet van deze eeuw telt op zijn geheel vernieuwde website al af naar Hawaii: nog 252 dagen. Die weg loopt in eerste instantie via de Ironman Zuid-Afrika op 2 april. Natuurlijk kan ook Bas niet zonder sponsors, maar stilaan groeit zijn commerciële aanhang. Ron for Run hardloopspecialist bijvoorbeeld, maar ook HUUB Design wetsuits hebben zich al aan Bas verbonden. Komende weken ongetwijfeld meer. Martijn vertrekt intussen met zijn nieuwe team op trainingsstage naar Lanzarote, thuisbasis van Luc van Lierde. Tegen het Nieuwsblad vertelde hij hoe blij en gemotiveerd hij aan dit seizoen begint.

Terwijl Bas op 2 april aan zijn grote missie begint, starten in Spijkenisse de NTB-talentendagen. Die zijn er uiteraard nog veel meer en verspreid over het hele land. Op 8 april Sittard, 9 april Almere, 14 mei Arnhem en Aalsmeer, 17 juni Weert en 8 juli Oosterhout of Tilburg. Alkmaar, Groningen, Eindhoven en Enschede volgen ook nog, maar daar zijn nog geen data van bekend.

Cees Frikke

In het Warandebad van Oosterhout wordt morgen – zaterdag – de tweede zwemloop in het Frijters Automaterialen Zwemloopcircuit Zuid-West Nederland gehouden. Lars Baeyens is topfavoriet, zeker nu Rob Musters ontbreekt. Erwin Langeler en Stefan de Laat zullen trachten de Belg zo goed mogelijk te volgen. Mijn oog viel ook op Cees Frikkee. Ik denk dat het al gauw een kwart eeuw geleden moet zijn dat de broers Cees en Marco Frikkee aan de top meedraaiden. Cees woont tegenwoordig in het Brabantse Drunen en pakte vorig jaar als M50 de draad weer op. Leonie Verstegen is kansrijk bij de dames.

Norg

De crossduathlons gaan lekker door. Via Ameland blijven we nog een weekendje in het hoge noorden. De GVAV cross run-bike-run in Norg prijkt al 19 jaar op de kalenders. Onderdeel van de RBR Cross Schwalbe Series zit de wedstrijd helemaal vol. Wie zijn er onder anderen? Christiaan Solleveld, Erik-Jan Spijkerman, Ferdinand Oldeman, Joost Christiaans, Raimond van der Boom, Anton Theo Borger, Michael Krijnen, Jeroen Lute, Silvia Brouwer, Ineke Ligthart, Jolinda Lute, Trudy Veenstra en – long time no see in deze wedstrijden – oud-landskampioene Linda van Vliet (wel Paralympics met Joleen Hakker gedaan natuurlijk). Verzamelplaats is sportpark Schapendrift van VV GOMOS. Wat zullen ze op drift raken daar, die crossduatleten!

Wie wat meer zuidelijk woont, trekt mogelijk vandaag al naar Westrozebeke voor een nieuwe crossduathlon, feitelijk de vervanger van de afgelaste wedstrijd in Geluwe.

De uitsmijter van de dag komt vanuit Holten waar vanavond de spanning doorbroken wordt. Wie mogen wel meedoen in het juliweekend en wie staan langs de kant? Op het Youtube-filmpje zit stichtingsvoorzitter Martin Pieters als een soort Art Rooijakkers achter zijn laptop. Hij slaat nog net geen groene of rode kleuren uit. Maar het mooist van alles is dat het onder notarieel toezicht gebeurt. En hoe denk je dat de Holtense notaris heet? Gertjan Ijzerman. IJZERMAN! Dat kan toch echt alleen maar in Holten volgens mij.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.