Jonge Belg aan top zwemloop; Norg is voor Joost en Linda is terug – WTJ 404

 

ZONDAG – Zuid-West Nederland heeft een goede traditie wat betreft zwemlopen. Al jaren bestaat er het zwemloop-circuit (ooit Zebra-circuit geheten naar Zeeland en Brabant). Nu naar naamsponsor autobedrijf Frijters vernoemd. In het Warandebad van Oosterhout stond na Vlissingen de tweede zwemloop op het menu. Niet Lars Baeyens – die opgaf na 5 kilometer lopen – maar zijn jonge landgenoot Jesse Lormans trok de wedstrijd geheel naar zich toe. Normaliter komt het talent uit Lichtaart uit op de halve afstand, maar nu koos hij voor de 1/10-combinatie. Het werd een simpele walk-over op de Roosendaalse master Erwin Langeler en Langstrater Stefan de Laat. Oud-gediende Cees Frikkee werd vierde bij de M50. Geen supersnelle tijden bij de vrouwen, waar de Terneuzense Emke Erpelinck het haalde voor de Vlaamse Nele Vermeulen, in Vlissingen nog de snelste. Carin van Haren van TVB werd derde.

De halve afstand ging naar Izar van Gool, die Zuid-Hollanders Marcel Bezemer en Jim Doornbosch versloeg. Een fris damespodium waar TVS-er Eva Cornelisse het haalde voor Hellas-atlete Anne Stellaard en Eva’s clubgenote Nikita van den Ouden. Nog korter, de kwart afstand en daarbij als winnaars Syb de Jong en Soo Yin van Noorloos. Tenslotte de jonkies Stijn Koole en Fenna Oorsprong (tweede generatie-triatleten) die de 100/1-combinatie wonnen.

 

Van zuidelijk Oosterhout (Brabant in dit geval, grootste plaats in Nederland zonder station) naar het vele kilometers noordelijker gelegen Norg. De plaatsnaam doet fris aan, maar de omstandigheden waren dit jaar best mild. Volgende week lijkt het weer winter te worden, nu wentelden we ons met een zonnetje en een graad of 11 in prima condities. Dat vond ook Joost Christiaans, die het spannende duel met eeuwige rivaal Christiaan Solleveld eindelijk weer eens won. Joost pakt ieder jaar wel ergens een overwinninkje mee en dat is ‘m – vroeg in het jaar – wederom gelukt. Raimond van der Boom was als eerste begonnen aan het mountainbiken, maar Joost en ook Christiaan achterhaalden de Assenaar snel. Daarna ontstond een kat en muis-spelletje waarbij Christiaan het gaatje op Joost niet groter dan 15 seconden liet worden. Maar het werd ook niet kleiner. Zelfs niet in de afsluitende 2,5 loopkilometers, terwijl Joost daarop zijn concurrent het meeste vreesde. ,,Het was Hammeron om hem voor te blijven’’, aldus Joost met een vette knipoog naar zijn sponsor Hammer. Raimond bleeft op zijn beurt Jeroen Lute voor en kort na hem bolden ook Daan Germs en Ferdinand Oldeman over de streep. Zes man binnen twee minuten komt niet in elke crossduathlon voor. Minder spanning bij de vrouwen.

Linda van Vliet was weer eens terug. De stilte rondom de Nijmeegse had overigens niets te maken met het feit dat paratriatlete Joleen Hakker in de wintermaanden niet veel wedstrijden heeft. Nee, Linda moest verplicht acht weken rustig aan doen, na een liesslagaderoperatie. Komt vaker voor bij atleten trouwens. Linda omschrijft het als: ‘even een binnenbandje plakken’. Ze kon de operatie prima uitstellen tot na de Spelen, maar het moest wel een keer gebeuren. Dan maar in het najaar. Zo geschiedde. Norg was de come-back en die ging dus vrij soepeltjes. De oud-landskampioene hoefde in de Groningse GVAV-cross run-bike-run niet tot het uiterste te gaan. Annelies Vrancke volgde op acht, Anne Marijn van der Graaf op negen minuten. Waterkracht, het duo van Erik Schröder en Berry van Holland won de koppelduathlon. Daar kon de snelste mountainbiker van de dag Arie de Jong geen verandering in brengen. Met broer Erwin werd hij tweede.

Atletiek. De Asselronde over 25 kilometer. Mireille Baart wordt tweede, Miriam van Reijen zesde en Irma – still going strong – Heeren tiende. Ook ver van voren: Yvette van Wegen (17e), Sione Jongstra (18e), Sandra Wassink (25e) en Janien Lubben (30e). Bij de mannen: Koen Vossers (11e), Ruben Geys (13e) , Mak Muller (16e) en Rene Jaasma (23e) zaten in de top. De derde cross in Zeewolde werd in de jeugdgroepen onder meer gewonnen door Tamar Veltman en Selina Franken.

Ander nieuws. Zaterdagavond zaten ze nog bij de quiz van ’t Veerke in Oud Gastel, zondag kondigden de TVS-ers aan dat de scholentriathlon Hoogvliet-Spijkenisse een offical side event van het WK triathlon in Rotterdam is geworden. Er komen dan ook speciaal ontworpen T-shirts en het zal de jeugd zeker stimuleren om aan deze toch al druk (1000 kids) bezette triathlon mee te doen.

Om het seizoen knallend in te gaan beleggen de teams trainingskampen, heisessies of teambuildingdagen. Zo was het Davilex-team in Arnhem om eerst kleding te passen bij Castelli, zich te verlekkeren aan de fietsbolides bij Roelofs en een boks-clinic bij Het Sportlokaal. De Squadra atleten waren in de Oostbrabantse bossen van Son neergestreken voor een intensieve gezamenlijke training en onze nationale toppers werken zich nog steeds in het zweet in Namibië. Even was er de ergernis van een gestolen tas van Richard Murray en Rachel Klamer, maar de dief is bij de kladden gevat en de inhoud weer terug bij de triatleten, die volgende week in de World Cup Capetown kunnen zien hoe ze er voor staan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.