Marion Tuin achtste Down Under; Norg; Rechtzaak Sofie en de mooiste ITU foto’s – WTJ 405

MAANDAG – Roeien, schaatsen en uiteindelijk ook triathlon. De Groningse globetrotter Marion Tuin is van alle markten thuis. Ze vertoeft al weer een tijdje in Australië, waar ze zondag haar derde halve triathlon in deze winter aflegde. The Hell of The West, zo heet de klassieker in Goondiwindi. De wedstrijd bestaat sinds 1990 en heeft vooral veel Australische winnaars opgeleverd, maar ook de Fransman Gael Maenard en Tyler Butterfield zegevierden ooit. En ook dit jaar mocht het podium er wezen: Tim Reed (in 3.38.42) voor Daniel Stein en Luke McKenzie, die zijn tweede plaats op Hawaii 2013 eigenlijk nooit meer heeft kunnen benaderen. Bij de vrouwen bleef alleen Sarah Crowley binnen de vier uur (3.58.03). Emma Bilham kwam zeven minuten later binnen en Marion Tuin deed weer beter dan haar 11e en 9e plaats in Mooloolaba en Western Sydney. Marion werd dit keer achtste op een klein half uurtje van de winnares. Een mooie prestatie van de triatlete van AV Impala.

Nog ff Norg

Nog even terug naar het Drenthse Norg, waar ook de jeugd uitkwam op de crossduathlon. Het waren Jaimy Verhagen en Joelle de Ruiter, die op uiteraard kortere afstanden als beste uit de verf kwamen. Herenwinnaar Joost Christiaans is trouwens wel vertrouwd met Norg. Hij prolongeerde niet alleen zijn titel, het was de vijfde keer op rij dat de Wageninger op het ereschavotje stond.

In Namibië zitten de laatste trainingen erop. Marco van der Stel legde nog wat 200-tjes af op de atletiekbaan van het Frankie Fredericks stadion en dan moet het over vijf dagen gebeuren: de eerste test in de wereldbekerwedstrijd van Kaapstad. Altijd interessant zo’n eerste confrontatie in het post-Olympische jaar. Ook zonder Nicky Samuels trouwens, want ook de Nieuw-Zeelandse Olympiër is de volgende in het rijtje van zwangere toptriatletes. 

Swim-run

We hebben het hier al regelmatig over de Triathlonbeurs Experience te Nieuwegein gehad. Vanuit steeds meer kanten bestaat belangstelling om daarbij aanwezig te zijn. Sportief bezig zijn kan ook, want op zondag 19 maart staat het Challenge Almere-Amsterdam team garant voor een swim-run. Het gaat over 250 meter zwemmen en 2,5 kilometer lopen, waarbij de deelnemers om de twintig seconden van start gaan. De finish is voor het podium van de beursvloer. De race werkt met een hot-seat waar de top drie op vertoeft net zo lang tot de laatste deelnemer binnen is. Aanvang swim-run is 11.30 uur.

De zaak Sofie Goos

In de categorie wreed nieuws het volgende. Vandaag was de raadkamer in Antwerpen bijeen voor een zitting over de steekpartij op 15 mei vorig jaar. Daarbij werd triatlete Sofie Goos door de 26-jarige Samir T. met een mes aangevallen en één van haar nieren doorboord. Haar aanvaller werd opgepakt en wordt verdacht van poging tot moord. De man kampt al jaren met psychische problemen. Sofie Goos was zelf aanwezig bij de zitting. De man hangt een gevangenisstraf boven het hoofd, maar het is nog niet bekend voor hoe lang.

Topplaten

Het was feest op onze redactie vandaag. Twee fotografen scoorden de Zilveren Camera met prachtig beeldmateriaal en kregen de prestigieuze prijs uit handen van Humberto Tan. Ook de ITU heeft de winnaars van haar foto-competitie bekend gemaakt. De winnende foto is van foto ‘ninja’ Delly Carr. Hij legde de finish van Ai Ueda vast voor eigen publiek in Yokohama.

Een goede tweede plaats was er voor Janos Schmidt, die de spectaculaire finish van Alistair en Johnny Brownlee (beiden hebben trouwens hun sponsorcontract met Aldi tot en met Tokyo 2020 verlengd) op het WK Cozumel vastlegde. Onze favoriete foto is derde geworden.

De plaat waarop Richard Murray voor de start van de World Triathlon Series bloemen legt bij de wisselplaats van de overleden Laurent Vidal geeft bij net even dat extra beetje kippenvel dan de andere prijswinnaars. Ook deze treffende foto is van Janos Schmidt.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.