‘Europese Spelen’ met triathlon; achtervolging; nog 1 keer Ican; Color Runs in de ban? – WTJ 407

WOENSDAG – Het seizoen 2017 moet feitelijk nog beginnen en wat ons betreft kan het met EK en WK in eigen land niet lang genoeg duren, maar de grote media kijkt al vooruit naar 2018. Want dat wordt voor het eerste een gezamenlijk EK afgewerkt in zeven grote sporten samen. Het zijn triathlon op de eerste plaats,  maar ook zwemmen, wielrennen en atletiek. Altijd handig voor triatleten, die nog een specialiteit hebben waar ze internationaal ook op uit kunnen komen. Dit gezamenlijke EK is volgend jaar in Glasgow, met uitzondering nog van atletiek. Dat gaat naar Berlijn. Maar vanaf 2022 zijn deze mini Europese Spelen bij voorkeur in één stad of regio. Want naast genoemde sporten schuiven ook turnen, golf en roeien aan bij dit EK. Het overkoepelende European Championships Board heeft het woensdag bekend gemaakt. Naar schatting komen 3000 sporters volgend jaar bijeen in het Schotse Glasgow. Wat het betekent voor de kandidatuur van bijvoorbeeld Amsterdam of Weert voor het EK triathlon in de komende jaren valt nog moeilijk te zeggen. Op het eerste gezicht zullen het de metropolen worden, die zich dergelijke EK’s kunnen veroorloven.

Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Een achtervolging per dienstauto, te voet en per geleende fiets bracht een fietsendief in Ede uiteindelijk toch in handen van de politie. De Gelderse media vatte het gebeuren als volgt samen: aanhouding na geïmproviseerde triathlon. Er komt een beetje fantasie bij kijken, maar goed. Het blijft leuk dat agenten al sportende tot arrestatie over kunnen gaan. De verdachte rende het park in waar auto’s niet kunnen komen. De politieauto merkte dat ook, want die kreeg een lekker band. Waarop de dienstdoenders hardlopend en met een fiets de achtervolging voortzetten. Draagt ook weer bij tot het positieve imago van triathlon, zullen we maar denken.

De gisteren gepubliceerde marathonlijsten waren wellicht het topje van de ijsberg. We surfden door lange lijsten met namen, maar weten niet van iedereen of ze terloops wel eens een du- of triathlon doen. Dennis de Knijff uit Almere hadden we mee moeten nemen: 2.59.43 Amsterdam. Ook Ramon van der Wilde claimde zijn resultaat in de Valencia marathon in de lijst, maar wij vragen ons af of die race niet eind 2015 plaats had, terwijl het louter resultaten zijn uit het vorige kalenderjaar. Hoe dan ook, de lijst wordt goed gelezen. En daar is het ons om te doen.

Tot slot. Beetje oud nieuws, want WTJ bracht het in december al. Maar vandaag kopt het Parool groot met het Ican verhaal Amsterdam. Journalist Thomas Sijtsma – ook regelmatig voor het bondsblad actief – meldt dat de Spaanse organisatie nog steeds voet aan de grond probeert te krijgen in Amsterdam. De deelnemers moeten tussen de 65 en 169 euro inschrijfgeld betalen, maar het hele evenement is fake. De NTB adviseert triatleten hun geld terug te vragen. De eerste twee edities waren een fiasco, waarop de bond besloot geen licentie meer te verstrekken. De afstanden klopten niet, deelnemers verdwaalden en de winnaars wachten nog altijd op hun prijzengeld. Evenementen verbieden kan de NTB niet, maar de bond adviseert wel gemeenten. En die worden voor 99 procent gevolgd. Ican probeert intussen wel geld binnen te halen via de online inschrijvingen.. Het bedrijf Swim Bike Run Events van René Visser dat de eerste twee edities namens Ican organiseerde is op 18 oktober door de rechtbank failliet verklaard. Aan die edities deden respectievelijk 1200 en 800 triatleten mee, die feitelijk van een koude kermis thuis kwamen. En het begon allemaal zo mooi met een wervelende persconferentie eind 2014 onder leiding van Barbara Barend.  NTB-directeur Rembert Groenman neemt het in het artikel op voor René Visser. ,,Hij moest voorafgaand aan het evenement veel uit eigen zak voorschieten en heeft dat geld nooit terug gezien.’’ Triest.

Tot slot: zijn het niet de kunstgraskorrels op een voetbalveld dan is het wel de kleurstof, die gebruikt wordt bij de Color Runs. Het RIVM waarschuwde donderdag dat het spul wat gebruikt wordt bij deze evenementen mogelijk gevaarlijke stoffen bevat en voor astma-patiënten kwalijke gevolgen kan hebben. De Color Runs zijn tegelijkertijd mateloos populaire recreatielopen, waar het plezier voorop staat. Color Triathlons zijn bij mijn weten nog niet gehouden. En misschien hoeft dat nu ook niet meer.

Donderdag: de voorbeschouwing op de eerste World Cup en de mateloos populaire crossduathlon van Etten-Leur met de beroemde passage door de koeienstal. Boeeeeeee!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.