Maastricht weet finish-feestje te bouwen; Cape Town; Boegeroep in Etten-Leur – WTJ 408

DONDERDAG – Overal zijn lijstjes van te maken. Ook van de beste post-race celebrations in Ironmans. Een enquête onder 55.000 (!) triatleten wees uit dat het grootste feestje aan de finishlijn in Taupo, Nieuw-Zeeland is. Vervolgens kwam Chattanooga en de Zuidafrikaanse Ironman op een tweede en derde plaats. Australië en het Canadese Mont Tremblant zijn vierde en vijfde en dan, jawel, volgt Ironman Maastricht-Limburg. Da’s toch een mooie opsteker voor deze wedstrijd, waar ook het speakerteam best een beetje trots op is. De laatste uurtjes bij het binnenhalen worden als super ervaren. En we laten toch mooi races als Klagenfurt, Frankfurt en zelfs Hawaii achter ons. Een lijstje om te koesteren dus.

 

Lange werkdag, dus te weinig tijd om een uitvoerig WTJ te maken. Maar hoogste tijd om vooruit te blikken op de World Cup in Cape Town, waar het Nederlandse zestal inmiddels is neergestreken. Uit de prognoses maken we op dat Richard Murray en partner Rachel Klamer bij de bookmakers het hoogst scoren. Richard zou dan vooral het Franse duo Vincent Luis en Raphael Montoya van zich af moeten schudden, maar wij dichten onze Marco, Menno en Jorik natuurlijk ook top tien kansen toe. Rachel krijgt te maken met de Britse Jessica Learmouth en haar eeuwige Japanse rivale Ai Ueda, onlangs nog model van de foto van het jaar.

Van de Zuidafrikaanse zon naar de Etten-Leurse winter. Want fris zal het zondag in de bossen van de Kogelvanger wel zijn. Ik zeg er altijd bij: historisch grondgebied, want waar die dag 325 crossduatleten actief zijn, steeg ruim een eeuw geleden het allereerste vliegtuig boven Nederlands grondgebied op. Vlakbij het parcours staat een gedenknaald, die daaraan herinnert. Maar daar zullen de toppers weinig oog voor hebben. Van Belgische zijde zijn dat wederom Wouter Wuilmus, Geert Lauryssen en Rik Thijs. De Nederlanders willen de hegemonie vast een keer doorbreken. Aangewezen kandidaten daarvoor zijn: Joost Christiaans, Mark Hamersma, Christiaan Solleveld, Paul Schermers, Kevin Gideonse, Izar van Gool, Michael Krijnen en Jeroen Lute. In de reeks ‘terug van weggeweest’ doet Edwin Vonk uit Terheijden mee. Edwin was nationaal kampioen jeugd in 1988 op een geweldig kampioenschap in het Overijsselse Laren.

Bij de vrouwen mogen organisatoren Huub Maas en Wimpie van Haperen zich verheugen in de komst van landskampioene Laura Gorter, Riikka Vreeswijk-Kelja, Dieuwertje Poort, Jolanda en Carola Nell en Claudia Striekwold. Om zo maar wat kleppers te noemen. En ondanks al die kwaliteit worden vrijwel alle deelnemers met boegeroep onthaald. Maar dat heeft alles te maken met de passage van de mountainbikers door de koeienstal van Chris en Anja Verschuren. Die hoeven ’s avonds niet naar de eerste aflevering van de nieuwe reeks Boer zoekt Vrouw te kijken, waar overigens  wel een West-Brabantse boer aan mee doet.

Morgen nog wat meer over de weekendwedstrijden. Dan krijgen we misschien wat meer aandacht, want nu loopt social media over van ene Patricia Paay, begrepen wij. Nou ja eigenlijk begrijpen Ruud en ik er niks van. We nemen derhalve maar even een plaspauze. Tot morgen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.