Er komt een Super League Triathlon met aan de start: Jorik van Egdom! – WTJ 409

 

 

VRIJDAG – Zoals bij profwielrenners in de criteria na de Tour, zo werd er in de beginjaren van triathlon door organisatoren regelmatig startgeld uitgekeerd aan toppers. Ik begreep dat wel, er waren veel sponsors en media-aandacht, dus waarom niet je inspanningen zien te verzilveren? En het was ook aantrekkelijk om een Rob Barel of Henri Kiens op je affiche te hebben. In de jaren daarna werd het moeilijker. Vrij van inschrijfgeld bleven de profs wel, maar op een gesloten enveloppe hoefden ze niet overal te rekenen.

Inmiddels verandert dat internationaal weer. Aan toptriatleten wordt langs alle kanten getrokken. Ik kom erop omdat gisteren de Super League Triathlon werd gelanceerd. De format doet een beetje denken aan The Island House Invitation Triathlon op de Bahama’s. Van het ene eiland naar het andere. De Super League Triathlon (SLT) wordt gehouden op Hamilton Island in The Great Barrier Reef Australië.

Tweevoudig Ironman-kampioen Chirs McCormack is samen met Michael d’Hulst (van Vlaamse afkomst?) en Leonid Boguslavsky organisatie van wat de nieuwste revolutie op triathlon genoemd wordt. Alle wedstrijden komen live op televisie via de digitale platforms. ,,Maar we laten ook de verhalen achter de atleten zien;’’, aldus McCormack, ,,De rivaliteit, de persoonlijke vetes en de intensiteit van races waar het grote geld ligt.’’

De Super League Triathlon nodigt 25 atleten uit. Het zijn in dit geval allemaal mannen. Alistair en Jonathan Brownlee, Henri Schoeman (samen het Olympisch podium in Rio vormend), vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez, regerend wereldkampioen Mario Mola en…..Jorik van Egdom. De Veenendaler en beloftewereldkampioen is geïnviteerd voor de race met een totale prijzenpot van 200.000 dollar. De winnaar gaat met 100.000 dollar naar huis. Op 17 maart is de eerste wedstrijd The Triple Mix, drie rondes van korte triathlons met de onderdelen in wisselende volgorde. Dus eerst zwemmen, fietsen, lopen daarna lopen, fietsen, zwemmen en tenslotte fietsen, zwemmen, lopen. Op 18 maart is The Equalizer met een individuele tijdrit op de fiets en een soort achtervolgingswedstrijd zwemmen, lopen, zwemmen, fietsen, lopen. Op 19 maart is dan The Eliminator met korte afstanden en de top 25 in twee rondes verdeeld. Het laat zich waarschijnlijk ingewikkelder uitleggen dat het straks is. Elders wil dezelfde organisatie dezelfde formule ook voor vrouwen uitrollen.

De formule van De Mirandabad triathlon te Amsterdam is dan niet gewijzigd. De parcoursen wel. Ze zijn snel, mooi, veilig en overzichtelijk. Te zien op de site van de Amsterdamse Triathlons.

Jammer is wel dat de Vrouwentriathlon in Beesd, waar het allemaal begon, niet langer op de kalender staat.

Mooi is het professionele paratriathlonteam van Jetze Plat. Maar omdat de WTJ-redactie een hectisch weekje had, komen we daar volgende week allemaal nog uitgebreider op terug.

 

Wat is buiten Cape Town (zaterdagmiddag 14.30 uur) en de crossduathlon van Etten-Leur nog meer te doen? In Denemarken doet Caimin Stevens weer mee aan een XTerra-duathlon, in Cuba wordt een hele triathlon gehouden onder de naaam Triber226 en Down Under zijn er twee klassieke halve triathlons: Coles Bay Half (AUS) en de Auckland Half (NZL). En we kijken intussen naar het WK afstanden op de schaats, precies één jaar voor opening van de Olympische Winterspelen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.