Geslaagde Afrikaanse trip the Dutchies; ploeteren in Ettense modder; welkom Rudi van Houts – WTJ 410

 Image by Greg Beadle

ZONDAG – Reikhalzend werd uitgekeken naar de eerste grote confrontatie van de triatleten, die Tokyo in hun 2020-agenda’s hebben staan. In Cape Town stond de eerste World Cup van 2017 op de rol en daartoe was een Nederlands zestal al drie weken in Namibië om zich voor te bereiden op zowel deze wedstrijd als (voor een aantal) de World Triathlon Series in Abu Dhabi. De vrouwen begonnen. Al vaker waren het de Britse vrouwen Lucy Hall en Jessica Learmouth die na een snelle zwembeurt er op de fiets als duo vandoor reed.

Image by Greg Beadle

Daarachter bleef het ook niet lekker bijeen, zodat Rachel Klamer voor haar doen een zeldzame 20 kilometers haast solo fietste. Dat haar Japanse rivale Ai Ueda er vervolgens in de eindsprint nog overheen kwam, was een kleine teleurstelling voor onze grote troef. Rachel werd overigens hartstochtelijk aangemoedigd door het Zuidafrikaanse publiek en ook speaker Paul Kaye beschouwde Rachel als ‘één van hun’. Hall haalde het voor Learmouth. De Britse hegemonie blijft in tact. En ach, Rachel gaf zelf tevoren aan dat het nog niet een toprace zou worden. Dus is die vierde plek toch conform verwachting. Maar we begrijpen wel wat ze bedoelt.

Image by Greg Beadle

Bovendien was die teleurstelling twee uur later alras verdwenen, want toen won vriendje Richard Murray zijn thuisrace. Het werd een Zuidafrikaanse hattrick trouwens, want Henri Schoeman (brons Rio) en de coming-man Wian Sullwald (in 2012 winnaar Junior-Cup Holten) volgden Richard op de voet. Murray won trouwens met een tijdstraf van tien seconden aan de broek. Never a dull moment with Murray.

Jorik van Egdom leek voor een nieuwe stunt te gaan zorgen door als tweede uit de wissel fietsen-lopen te komen. Maar na amper 500 meter haperde de Veenendaler machine. ,,Ik kreeg steken aan beide kanten. Mijn buik kwam volledig op spannning te staan, waardoor mijn ademhaling stokte. Ineens was ik niet meer vooruit te branden’’, reageerde de wereldkampioen, die overigens erg blij was met de invitatie voor de Superleague Triathlon. Hij maakte zich niet te lang ongerust. ,,Het lopen zit goed, dat merken jullie later dit jaar nog wel.’’ Jorik duikelde naar een 26e plaats.

? Viviane’s Logbooklet

Meer dan tevreden was Marco van der Stel, die zijn beste resultaat in twaalf deelnames World Cup boekte. De Rijnmonder finishte als veertiende. Als vijfde kwam hij uit het koude water, hyperactief bij het fietsen om weg te komen wat helaas niet lukte en daarna een solide loopnummer: Marco staat op scherp.

? Viviane’s Logbooklet

Voor Menno Koolhaas verliep het zwemmen helaas minder. Op de fiets kwam hij terug naar de grote groep, maar bij het lopen kreeg de landskampioen last van zijn rug. De tweede loopronde verliep beter met als eindresultaat de 24e plaats. Tenslotte de jonkies.

Kirsten Nuyes – volgens Frank Heldoorn na een lange Niekloze periode in topvorm – maakte het waar: zestiende in het topveld. De Putse kan de komende jaren heel ver komen.

? Viviane’s Logbooklet

En eigenlijk geldt dat ook voor Jeanine Kocken, die prachtig debuteerde met een achttiende plaats. Conclusie: Afrikaans uitstapje geslaagd! WK Rotterdam, here we come!

Zondag stond het modderballet van Etten-Leur op het menu. De MOS-crossduathlon van Huub Maas, Wimpie van Haperen en Charles Aernouts zeggen ze hier. MOS staat niet voor de poezelige ondergrond van het parcours maar voor hoofdsponsor MOS accountants. Want de route is nooit easy langs de bossen van de Kogelvanger, geboorteplek van collega-speaker Kees Maas en de startbaan van het eerste vliegtuig boven Neerlands grondgebied (in 1909). Elk jaar hopen de Nederlanders op een Nederlandse overwinning en elk jaar blijkt het weer ijdele hoop. De zuiderburen zijn gewoonweg niet te verslaan op dit ploeterige terrein en nu kwamen er zelfs voor het eerst al Fransen naar West-Brabant. Het was titelverdediger Geert Lauryssen, die graag het record van drie zeges in handen wil krijgen. Maar Geert was de week ervoor ziek geweest, startte toch maar op de slotrun ging het kaarsje langzaam uit. Nochthans (mooi Vlaams woord) werd hij derde. Wouter Wuilmus stak het lont aan in de eerste zes kilometer crossloop. Maar al in de eerste van drie ATB-rondes met passages door de koeienstal kwamen Geert en de in Etten-Leur debuterende Rik Thijs langszij. Omdat in de slotrun alle macht bij Geert wegvloeide, kon Rik onbedreigd op de zege afgaan. Ook Wouter passeerde de titelverdediger nog, maar opnieuw was de complete top drie Vlaamse georiënteerd.

Video met dank aan Gerard Oomen

Een duel om de beste Nederlander te worden werd uitgevochten door Mark Hamersma en Rudi van Houts. In 2009 won de latere profwielrenner Brian Bulgac als laatste Nederlander in Etten en ook nu was de vierde plaats het maximaal haalbare. Rudi van Houts kennen we uiteraard uit het mountainbiken. In navolging van Thijs Al stapt de Oostbrabander ook over op de combinatiesport. Hardlopen ging al heel behoorlijk en op de fiets kwam hij dichtbij Mark, de specialist. Toch kon de Veenendaler met lichte voorsprong aan de slotrun beginnen, om daarin niet meer te worden bedreigd door Rudi, die de wedstrijd als prettig maar ook zwaar ervaren had. Van Houts werd Europees beloftenkampioen in 2004, viel uit op de Spelen in Beijing en werd zeventiende in Londen 2012. Ook twee nationale titels, de winst in de Tour de France voor mountainbikers en een vierde plaats in de Cape Epic zijn memorabel genoeg. Goede prestaties voorts van Westlanders Christiaan Solleveld en Pim van der Marel (geen familie van Jan).

Tegenover zes Nederlandse zeges staan inmiddels elf Belgische overwinningen. We rekenen de eerste twee proef-edities niet mee al waren dat wel legendarische winnaars: Marc Herremans in 1999 en de betreurenswaardige Gijs Klerkx in 2000.

Bij de vrouwen is de Belgische inbreng minder groot. Tienvoudig (!) winnares Riikka Vreeswijk had zich kort tevoren nog afgemeld, dus er leek een open strijd te ontstaan. Jolanda Nell ging er vlot vandoor bij het lopen, maar op de ATB stak Laura Gorter er letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit. Jolanda liep ook de tweede run harder, maar kwam voor de zege te kort. De derde plaats ging wel naar België: Else Belmans. Ons promotieteam (Claudia en Dieuwertje) eindigt op 4 en 5.

Bij de duo’s won Jan Debie met zijn compaan. Jan was een jaar eerder individueel nog derde geworden. De korte afstand was voor Tom Michielsen uit enclavedorp Baarle-Nassau. Helaas voor de Hollanders woont hij in het Belgische gedeelte van Baarle. Hij klopte titelverdediger Joey van ’t Verlaat. Beste vrouw was Roos Staps van de Langstraat. Het Tilburgse duo met Jeroen Rombouts vormte het beste koppel. Bij de jeugd waren Syb de Jong en Soo Yin van Noorloos succesvol.

In de loopwedstrijden noteren we opmerkelijke prestaties van Autilia Stapper, die de Heinenoordtunnelloop van Oud Beijerland op haar naam schrijft. Sandra de Jonge met winst in de 43e Februariloop van Bennekom. De Valentijnscross waar Mark Saathof en Aje Niks de bloemen voor hun geliefdes ophalen. De Ballententloop in Hoek van Holland is dan weer voor Jeanet van den Berg en tenslotte de Dinkelloop in Losser met zeges voor Deborah Wissink, Hasse Keulstra en Brigit Landewe.

Morgen de “de groeten uit Schoorl”, achtergrondjes, nieuwtjes en wat dies meer zij. Tot dan!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.