NK Schoorl; Holtenaren naar Abu Dhabi; Bid voor Jeugdspelen; Jetze gaat naar Hawaii! – WTJ 411

 

MAANDAG – Uitgegroeid tot een ware loopklassieker: de Groet uit Schoorl. Afgelopen zondag de veertigste editie en de laatste jaren per definitie het NK 10 kilometer. Langs de kust is er op loopgebied (met Egmond en CPC) sowieso veel te beleven. Dat Abdi Nageeye zou winnen lag in de lijn der verwachting. Maar hoe deden de du/triatleten het? Ronald Schroër is te kort duatleet geweest, maar toch blijven we hem volgen. Ruth van der Meijden is ook niet meer in de combi actief. Beiden haalden brons (29.17 respectievelijk 33.17).

Nils Pennekamp zouden we vorig jaar niet vermeld hebben, nu uiteraard wel: 36e in 31.23. Daarna komen onder meer: 89.Joep Staps 33.02; Bij de vrouwen: 24.Lesley Smit 36.14; 46.Fleur Baljet 38.48; 55.Rani Skrabanja 39.46; 62.Juriena de Vries 40.32; 63.Linda van Wely 40.28; 68.Chantal Berga 41.26; 75.Vera Keidel 42.38; 85.Lucienne Groenendijk 44.03. Kijken we naar de leeftijdsgroepen dan scoort Davy Heijsteeg een elfde plaats bij de junioren (35.19) en is Rani goed als negende juniore. Verder bij de masters Martijn  Hiensch zevende M50 in 36.28 en Peter van Ravenswaaij en Jack Niessen vijfde en zevende M55, waar trouwens Marcel (pa) Klamer vierde wordt. Her Tesselaar is vijfde M60. Bij de vrouwen is Linda  vierde V45 en Lucienne negende. Sporadisch duatleet Colin Bekers won de halve marathon in 1.07.57. Marcel Laros werd elfde op de 30 kilometer in 1.49.27, Mireille Baart was snelste vrouw in 1.59.29 uur. Zoals bij de meeste loopevenementen pretenderen we niet volledig te zijn. Verre van zelfs.

Met al die verschillende kalenders ga je wel eens de mist in. Aan het begin van het seizoen voer ik braaf zoveel mogelijk races in een Excel-bestand in, maar gaandeweg het jaar komen de veranderingen. Zo kondigde ik voor het weekend nog de hele in Cuba, de Auckland Half en de Coles Bay Half aan. Maar een blik op de websites leert dat die races pas over enkele weken plaats vinden. In Kinloch waren wel de sprint-kampioenschappen voor Oceanië. De titels gingen naar Ryan Sissons en Emma Jackson. Brons was er voor de Kiwi met Nederlandse ouders Nicole van der Kaay.

Wie dacht dat alleen wereldtoppers de aardbol afreizen voor de ITU-Series heeft het mis. Op 3 en 4 maart zijn Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Jorik van Egdom en Rachel Klamer in het Midden-Oosten voor hun World Triathlon Series Abu Dhabi, maar ze komen er waarschijnlijk ook het Triathlon Team Holten tegen. Jelte Jansen, Yannick Mijsters, Koen Onderwater, Nick Zweers, Dylan Spenkelink en Niels van Coeverden doen namelijk ook mee in de oliestaat. Nooit van gehoord zegt u? Dat kan best kloppen. De mannen vinden het een kick om aan een grote internationale wedstrijd mee te doen. In de age-group wedstrijd in dit geval. Dat de Holtenaren hun taak serieus nemen blijkt uit het feit dat de mannen ruimschoots voor de race naar Yas Island reizen om zich voor te bereiden. Wat bij Ironman en 70.3 IM-races gebruikelijk geworden is, wordt dus mogelijk ook bij de korte afstanden gemeengoed. Holland is everywhere. Of in dit geval Holten.

Nog meer Holtens nieuws, want de vermaarde triathlonorganisatie doet een gooi naar de organisatie van de Europese kwalificatiewedstrijd 2018 voor de Jeugd Olympische Spelen later dat jaar in Argentinië. Triatleten geboren in 2001 en 2002 komen daarvoor in aanmerking. De ETU beslist de komende week of Holten de wedstrijd, die eerder al eens in Weert plaats had, mag organiseren. Eerder had Holten naast ITU- en ETU Cups al het EK 2009 en het EK U23 en jeugd in 2013 in huis.

Mooie trainingsfoto’s houden ons deze winter warm (of we worden er jaloers van…). Vrijwel dagelijks zien we Evert Scheltinga tegen fabelachtige jungle-decors trainen en nu zien we ook Jetze Plat van het zonnetje op Lanzarote genieten.

De Olympisch kampioen brengt mooi nieuws vanaf het Vulkaaneiland, want op het trainingskamp is officieel het Wolturnus Pro Handcycling Team gepresenteerd. Het team bestaat naast Jetze uit de Duitser Patrick Gabriek en de Deen Michael Jorgen. Bij de trainingen plakte Jetze er meteen het Ironman Lanzarote parcours aan vast. Met de vele hoogtemeters in het parcours deed hij er 7.25 uur over. Een test, want – en dat is fantastisch nieuws – Jetze staat op 14 oktober aan de start van het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii. Met de reeds gekwalificeerde triatleten, met de ambities van Bas Diederen en zelfs met Rob Barel die weer terug wil naar Kona wordt dit een Ironman waar we eigenlijk naar toe moeten, vinden jullie ook niet Ruud en Hans?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.