Nog even Schoorl; Laureus Awards met twee triathlon nominaties; Valentijnsdag – WTJ 412

DINSDAG – Nog even terug naar Schoorl, want de halve marathon aan de Noord-Hollandse kust hadden we nog niet helemaal goed uitgevlooid. En daar zaten stiekem toch heel wat triatleten bij. Stefan van Thiel bijvoorbeeld deed een lekkere 21 kilometer: zevende in 1.14.18. Roy Lagerburg werd zestiende in 1.18.45, Tjebbe Venema er meteen achter in 1.18.46 en dan volgde weer Carlo Pullens tweede master in 1.18.54 nog voor topatleet Jeroen van Damme. Verder: 23.Emiel van Tongerlo 1.19.54, 25.Marijn Geurken 1.20.23; 26.Martin Kerkvliet 1.20.24; 30.Koen Overmars 1.21.20 en ook Mark Wilson, Rob Musters en Sebastian Bleekemolen bleven binnen de 1.25 uur. Met Dieuwertje Bax op een tiende plaats in 1.29.59, Talisa van der Fluit twaalfde in 1.31.38, Eva Janssen vijftiende in 1.32.10 en Tanya ten Velden 21e in 1.33.17 deden ook de triatletes het niet slecht.

In Monaco werden dinsdag de prestigieuze Laureus Awards uitgereikt. Het worden ook wel de Oscars van de sport genoemd. Er zijn prijzen voor de sportman, sportvrouw van het jaar, maar ook voor onder meer de doorbraak, de actie en de comeback van het jaar, 2016 dus. Sportman van het jaar werd voor de vierde keer in zijn imposante loopbaan topsprinter Usain Bolt. De Jamaicaan legde in Rio beslag op drie Olympische titels. Vier keer goud was er voor de Amerikaanse turnster Simone Biles en dat leverde haar de titel sportvrouw van het jaar op. De Laureus Award voor de beste doorbraak ging – een beetje vreemd misschien – naar autocoureur Nico Rosberg. De wereldkampioen Formule 1 kondigde meteen na zijn wereldtitel zijn afscheid aan en het zou ons niet verbazen als Rosberg net als James Button in de triathlonwereld beland. Het Amerikaanse basketbalteam Chicago Cubs werd team van het jaar. En de come-back van het jaar was voor de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps. De Italiaanse Beatrice Vio won bij de para-atleten de titel.

In twee categorieën kwamen triatleten voor. Het mooiste sportmoment van het jaar had de spectaculaire, dramatische finish van de Brownlee broers op het WK Cozumel kunnen worden. Het werd echter het jeugdvoetbalteam van FC Barcelona. En bij de come-back van het jaar werd – zeer terecht – ook Fabienne St. Louis van het eiland Mauritius genomineerd. Bij Fabienne werd eind 2015 kanker geconstateerd. Het verhinderde haar niet door te blijven sporten en zich zelfs te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. Fabienne is onze heldin, onmiskenbaar. Wat een strijdlust en – ja laat ik maar eerlijk zijn – wat een beauty ook. Komt zo maar uit de Indische Oceaan opgedoken. Was enkele keren actief op de Powerman Venray, maar daarna door naar de Olympische top. Goed de wedstrijd kon ze niet afmaken, maar wat maakt het uit: ze was er bij in Rio en ze was trots. Net zoals ze nu trots was op  haar nominatie en zich afvroeg welke ‘sneakersforgood’ ze aan zou trekken. Ik heb de beelden niet gezien, maar ongetwijfeld straalde de Mauritiaanse van oor tot oor. En dat maakte het toch weer een liefdevolle Valentijnsdag 2017.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.