Columnisten zijn heel welkom; Pien Keulstra op de weg terug; groot bed voor ITU en Ironman – WTJ 413

Frank Heldoorn winnaar huizer Triathlon 2001

WOENSDAG – Uit de tijd dat ik op de sportredactie zat, herinner ik me niet dat er in welke tak van sport dan ook over ‘warm nest’ of ‘het is één grote familie’ gesproken werd. In 1983 in aanraking gekomen met de nog prille triathlonsport, kwamen die uitdrukkingen al vrij snel over de lippen van de beoefenaars. Het is dat kloppende hart wat Ruud, Hans en ik sinds anderhalf jaar via dit kanaal trikipedia.nl graag verwoorden. We zijn verheugd en trots dat ook onze site een steeds grotere familie vormt, maar bovendien dat meer (ex-)triatleten hun passie aan de laptop toevertrouwen en als columns naar trikipedia.nl doorspelen. In navolging van Rachel Klamer, Pleuni Hooijman, Claudia Striekwold, Mirjam Weerd, de videoblogs van Yvonne van Vlerken mochten we vandaag als nieuwe columnist Frank Heldoorn verwelkomen.

En het kan niet op want ook Jetze Plat komt onze redactie versterken. Dat wordt zwaar handjedrukken in de middagpauze. Allemaal zullen ze vanuit een ‘positieve flow’ met wisselende regelmaat bijdrages leveren aan het nóg lezenswaardiger maken van trikipedia.nl

Frank zal dat zeker vanuit de historie doen en in diezelfde lijn staat er ook een afspraak met ‘Founding father’ Gregor Stam op stapel. We weten dat Gregor zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Zijn kritiek op Maurits Hendriks vorig jaar in en na Rio werd zelfs door de landelijke media opgepikt. Gregor heeft, net als Frank, alle facetten van de sport meegemaakt. Tegenwoordig geniet hij weer met volle teugen van het leven en van het recreatief sporten. Ook dat kan inspirerend werken voor atleten, die het soms even niet zien zitten.

Bij dat laatste moest ik denken aan een triatlete als Pien Keulstra. Groot kampioene, die vorig jaar ‘somehow’ in een dip belandde.  Piet laat ons weten dat het gelukkig erg goed met haar gaat. ,,Ik ben weer lekker aan het sporten, ook veel schaatsen, en het gaat de goede kant op. Ik heb er lol aan en ik hoop dat de prestaties dan vanzelf weer komen. Zo ga ik de Eredivisie ook benaderen.’’ De landskampioene van 2015 kreeg vorig jaar een enorme dip, waarschijnlijk door overtraining. Van de inzinking had ze tot begin dit jaar last.  ,,Maar ik merk nu echt een stijgende lijn en dat is mooi.’’ Naast de Teamcompetitie voor haar club TC Twente komt Pien ook uit in een aantal Bundesliga wedstrijden bij de oosterburen. Wat hun resultaten ook mogen worden, we zullen Maaike en Pien met open armen verwelkomen op de wedstrijden.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar het levensverhaal van de Bermudaanse wereldkampioene Flora Duffy wat in het komende bondsblad is opgetekend door mijn gewaardeerde collega Marcia Jansen. Maar evengoed had ik in ons bondsblad de verhalen willen lezen van de terugval die atletes zoals Irma Heeren in het verleden en Pien of misschien ook Maaike Caelers maakten. Ter lering.

Soms heb je een ‘diner van Bert van Leeuwen’ nodig om de triathlonfamilie weer bij elkaar te brengen. Zo hadden we begin dit jaar al een vrolijke foto van ITU-bestuurders en Ironman-headmen. Het was de voorbode van een week overleg op het hoofdkwartier van Ironman in Tampa, Florida. Marisol Casado en Andrew Messick, ze zijn nog net niet getrouwd. De vruchten van al dat overleg zijn in de recente bijdrage van Hans weergegeven. De kanttekening, die hij plaatst bij de gevolgen voor de relatie ETU met Challenge, deel ik.

Want een triatleet mag het dan graag ‘in drieën’ doen voor een ménage à trois tussen ITU, Ironman en Challenge heb je vooralsnog een héél groot bed nodig…

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.