De Haka in Wanaka; Challenge-baby en nog meer familienieuws en groei – WTJ 414

 

DONDERDAG – Het wordt weer een boeiend weekeinde. Zaterdag kijken we uit naar de eerste Challenge van het jaar in Wanaka, Nieuw-Zeeland. De eerste waar waarschijnlijk ook de snelste seizoentijden worden neergezet, sneller dan bijvoorbeeld de Israman. Boeiend omdat Yvonne van Vlerken haar titel gaat verdedigen en vriend/man Per Bittner beter wil doen dan zijn vijfde plaats vorig jaar. Bij de mannen is de klimgeit Dougal Allan in het voordeel in wat ze ook wel de zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland noemen. De omgeving van Wanaka was niet voor niets decor van de legendarische Lord of the Rings/The Hobbit-trilogiën. Luke McKenzie is er, maar hij heeft een paar zware maanden achter de rug. Eerst het overlijden van zijn legendarische coach en triatleet Craig Percival, daarna het bericht dat zijn vrouw Beth Gerdes op het gebruik van doping is betrapt en geschorst. Maar wie weet, inspireert het de nummer twee van Hawaii enkele jaren geleden om voor de volle winst te gaan. De achtvoudig winnaar van hele triathlons debuteert in Wanaka. Luke heef er zin in, temeer omdat hij sinds 2003 niet meer op Nieuw-Zeeland aan wedstrijden heeft meegedaan. Verder zijn er Luke Bell, Courtney Ogden, Alistair Caird, Matt Randall en de Fransman Simon Bileau.

In alle Nieuw-Zeelandse persberichten staat bij Yvonne dat zij eigenlijk geen nadere introductie nodig heeft. De voormalig wereldrecordhoudster stond meer dan 80 keer op een podium in internationale races. De meeste tegenstand kan Vonsy verwachten van de Britse Laura Sidall, die na twee tweede plaatsen Wanaka eindelijk wil winnen. Vorig jaar vochten beide dames een boeiend duel uit. Meredith Hill is iemand om naar uit te kijken. Vorig jaar werd ze als agegrouper derde over-all, nun doet ze bij de profs mee. De Amerikaanse Alyssa Godesky is terug na een valpartij bij het fietsen vorig jaar. Maar het meest zal de Duitse Julia Viellehner gevreesd worden. Trouwens de Nederlandse Aussie Bonnie van Wilgenburg doet ook mee bij de profs. In totaal zijn er 2500 deelnemers over diverse afstanden.

Bijzonder is wel het koppel Alyssa en Mark Smoothy. Deze ‘mad Aussies’ trouwden vorig jaar tijdens de Challenge Wanaka en hebben kennelijk tijdens die krachtinspanning niet stil gezeten getuige de op 15 november geboren baby Estelle Rae Smoothy. Wat is er toch gedurende die race gebeurd, want er zit exact negen maanden tussen de wedstrijd waar Alyssa en Mark aan meededen en de blijde gebeurtenis. Mark (54) en Alyssa (44) was overigens verteld dat ze nooit kinderen zouden krijgen. Waar zo’n Challenge al niet toe kan dienen. De geboorte duurde ongeveer even lang als de race van de Smoothy’s. Mark is terug voor zijn elfde Challenge Wanaka, Alyssa blijft dit keer wijselijk langs de kant met de kleine staan supporteren. Het stel kent elkaar pas vier jaar, maar kan hun geluk niet op.

Alida Hagen trakteert Maarten op beschuit met muisjes bij voorstelling Ede

 

In dezelfde categorie familienieuws melden we dat Robien van der Heijden geboren is, dochter van Maarten en Daisy van der Heijden. De Olympisch zwemmer meldde overigens dat zijn theatervoorstelling in Ede gewoon doorging. En hadden we nu al wel of niet gemeld dat ook Helen Jenkins ergens dit seizoen afhaakt omdat ze zwanger is? Dan bij deze.  Binnenkort hopen we nog meer blij nieuws te melden. Maar niet vooraleer de gelukkigen daar zelf mee naar buiten komen uiteraard.

De explosieve groei van triathlon (gemiddeld 5 tot 7 procent per jaar) werd deze week nog eens aangehaald door het landelijk dagblad Het Parool. Daarin gaat het over de enorme belangstelling voor de Amsterdamse triathlons aan  de hand van enkele voorbeelden. Er is een interview met Dieuwertje Bax, die sinds 2,5 jaar aan triathlon doet. Dieuwertje – huisarts van beroep – gaat minder werken, zodat ze meer tijd heeft om echt van de sport te genieten. In het verhaal wordt uitgelegd dat Nederlandse sportievelingen zijn uitgekeken op doorsnee sporten als hardlopen of wielrennen en steeds extremere prestaties willen neerzetten. Ook Ruben Beekmans in training voor de Ironman Copenhagen komt in het verhaal aan het woord. ,,Het is een verslaving geworden, een triathlon is uitdagender en specialer dan een marathon.’’

En zo is het maar net. Morgen alles over de Giathlon van zondag, de twee Belgische crossduathlons en de 70.3 Ironman in Geelong.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.