Giathlon; Bekende Nederlanders en triathlon: Floortje, Toine, Guus en Olcay – WTJ 415

VRIJDAG – In Nieuw-Zeeland begint het nieuwe jaar altijd twaalf uur eerder dan bij ons. Logisch dat de Challenge Wanaka dus ook zo gaat  beginnen (19.15 uur met finish rond 3.45 uur). We noemden Yvonne van Vlerken al als topfavoriete op de hele, maar op de halve zijn ook nog drie Nederlanders actief: oud-bondscoach John Hellemans sinds jaar en dag woonachtig in Christchurch doet mee evenals globetrotter Jurgen Claassen van Cerberus en Thijs van Nierop. Allen veel succes. Voor die andere globetrotter Kelvin van der Doe is zondag zijn tweede 70.3 Ironman in de reeks van zes (op alle continenten eentje). Kelvin is aangekomen vanuit Zuid-Oost Azië al weer enige tijd in Australië en daar is het nu tijd voor de 70.3 IM in Geelong. De Belg Diego van Looy doet met de profs mee trouwens. Favorieten voor Geelong zijn Josh Amberger en Annabel Luxford.

Het zal ongetwijfeld mooi weer zijn Down Under en ook Nederland treft het voor februari-begrippen best aardig. Toch kruipen wij deze 19e februari warmpjes bijeen in het geweldige complex Sportboulevard Dordrecht. Terwijl de rest van de familie zich (hopelijk) vermaakt in het subtropisch zwembad, concentreren wij ons in het wedstrijdbad en een van de grote sporthallen op de tweede editie van de Giathlon. Voor het Fonds Gehandicaptensport spannen ruim tweehonderd atleten zich precies een uur in. Daar liggen ze 10 minuten voor in het zwembad, half uurtje op de spinning-fiets en 20 minuten op de loopband. Daar zitten bekende en minder bekende triatleten bij, onderscheid wordt eigenlijk niet gemaakt. Belangrijker is dat er veel geld wordt ingezameld. Net als vorig jaar zijn enkele prominenten ook van de partij. In de aanloop naar de Giathlon zagen we  in een promotiefilmpje onze Jetze Plat al trainen met Floortje Dessing (Gouden Televizier-Ring, Omroepvrouw van het jaar) en Toine van Peperstraten (sportcommentator) en dat alles onder leiding van Guus Hiddink. Vier topambassadeurs, die – als hun agenda het toelaat – zondag van de partij zijn in Dordrecht. Zeker is dat naast Jetze  Tot nu toe is er al ruim 31.000 euro gedoneerd. Maar daar komt zondag natuurlijk nog veel meer bij. Kom gezellig kijken, inschrijven kan niet meer. En steun dit fantastische doel om gehandicapte sporters te laten sporten. Vanaf 11.00 uur gaan de eerste series te water. Een van de geweldige donateurs  is Marijke Zeekant, die al ruim 1300 euro ophaalde en samen met haar zwager Koen Veeger (broer van Pim) mee gaat doen. Het wordt een feest, daar hebben de weergoden geen invloed op.

Bekende Nederlanders en triathlon: het lijkt een trend te worden. In RTL Boulevard maakte presentatrice Olcay Gulsen bekend dat ze zich suf traint voor een triathlon op woensdag 17 mei. De bekende modeontwerpster en zakenvrouw is van zichzelf niet zo sportief,  maar wil voor KWF graag meedoen aan de Marathon tegen Kanker (waar vorig jaar Maarten van der Weijden bijvoorbeeld 42 kilometer voor zwom). Olcay heeft een klein probleem: ze kan niet zwemmen. En toch wil ze die dag eerst 40 kilometer fietsen, dan 10 kilometer hardlopen en tenslotte 1,5 kilometer zwemmen. Beetje vreemde volgorde, maar alles voor de beelden. We vroegen ons wel af welke triathlon en of ze niet de nieuwe Amsterdamse triathlon op 17 juni bedoelde. Dus Lars Vreugdenhil even gebeld of de modeontwerpster, zakenvrouw en ex van Edgar Davids zich niet vergiste in de datum. De organisator van de Amsterdamse Triathlons weet meer. ,,Ik wist van dit experiment en heb mijn expertise aangeboden bij KWF, gezegd dat ze beter een sprint triathlon kunnen doen. Maar ze zijn nogal hardleers en gaan voor de Olympische afstand in andere volgorde. Waar precies weten ze nog niet. Of Alkmaar of Amersfoort, maar hoe het parcours wordt afgesloten? Ze hebben geen idee. De NTB heeft twee juryleden beschikbaar gesteld, maar ik ben bang dat dit geen  goede reclame voor onze sport wordt.’’

Het tv-programma Marathon tegen Kanker wordt 17 mei live uitgezonden. De ontknoping moet een zwemmende Olcay Gulsen worden. Zij heeft nog drie maanden te gaan en daarin kan ook de organisatie nog best worden opgetuigd. Met voldoende know-how, zoals van Lars.

In Breukelen is mede-oprichter Freek van Vliet benoemd tot erelid van de TV Breukelen. Freek ontbreekt op geen enkel trainingsweekend, organiseert tal van activiteiten en is de archivaris van de club. Hij kreeg een speld uitgereikt door secretaris Luuk Godefrooij. TV Breukelen is in januari 1986 opgericht telt bijna 60 leden en staat garant voor de jaarlijkse triathlon op de eerste zaterdag van mei.

De ETU is voor haar congres bijeen in Rome komende dagen. Rob Barel en Martin Breedijk zijn er ook. Geen crossduathlons in eigen land, wel bij onze zuiderburen. Twee zelfs: de Sandman Inferno (een naam om bang van te worden) aan de kust van Middelkerke/Westende en de SP&O Winterduathlon te Zemst. En voor wie toch thuis blijft is er het bondsblad Transition met nog zo’n stevige Belgische crossduathlon: de Hel van Kasterlee door de bril van deelnemer Michel Besseling als hoofdverhaal. Verder Dirk Wijnalda, Flora Duffy, Wendy de Boer en meer. Prettig weekend allen

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.