Money, money, money; Rust zacht Krijn; Doorstart Doetinchem dankzij Mark Pessink – WTJ 419

WOENSDAG – Grotere evenementen, meer deelnemers, meer professionaliteit. Het grote geld treedt ook de triathlonwereld binnen. Dat zagen we al met de Triple Crown waar een miljoentje klaar lag voor Daniela Ryf, we zien het nu ook in de ITU World Triathlon Series. De wereldbond liet vandaag zien dat het ook ergens om gaat in die series. Er is 100.000 dollar toegevoegd aan de prijzenpot voor de eerste 35 mannen en vrouwen in de eindstand. Totaal 855.000 dollar en met alle races opgeteld ligt er zo’n 2,5 miljoen dollar voor het grijpen. President Marisol Casado en Jess Harrison van de atletencommissie zijn blij dat de sport verder professionaliseert. Voor de World Cups ligt 60.000 dollar per race klaar. Al met al keert de ‘treasurer’ van de ITU in 2017 bijna 3,5 miljoen dollar uit. Ook voor het Multisports Festival in Penticton is flink wat poen te verdelen. Niks mis mee.

Jetze Plat is overal, schreven we deze week nog. Het is haast niet bij te houden, waar de Olympisch kampioen allemaal bij betrokken is, want we verzuimden nog te melden dat hij is gekozen in de atletencommissie van NOC*NSF. Chiel Warners is voorzitter en zijdelings aan triathlon gerelateerd zijn ook de leden Lobke Berkhout (Tri-Ambla deelneemster) en Vera Koedooder (dit jaar duathlons).

De triathlonfamilie op Curaçao is in rouw vanwege het plotse overlijden van Krijn Mostert. Krijn was samen met Iwan Jonker de grote kartrekker voor de TEC (triathlonbond op het eiland) en de internationale Ennia Triathlon in mei. De wielerbond noemde hem de grootste optimist en immer drijvende kracht. Vorig jaar werden Iwan, Krijn en ook Marlies Kort nog tot ereleden van TEC benoemd. Sterkte aan zijn familie en iedereen uit de Curaçaose duursportwereld.

In Wanaka was nóg een Nederlander lekker bezig. Enigszins ironisch laat Raimond Schikhof vanuit Nieuw-Zeeland weten dat wij waarschijnlijk zó druk waren met Yvonne’s zege dat we totaal over het hoofd gezien hebben dat Raimond met een voorsprong van een uur de beste was in de agegroup 50-59 jaar. Na 10.53.48 uur was de triatleet uit Oostzaan bij de finish. Een topprestatie, die we inderdaad niet mochten overslaan. In Maastricht en Mallorca ging hij een fractie sneller, maar Wanaka is pittig parcours en zoals Raimond het uitdrukte: ,,Zwemmen was weer om te janken.’’ 1.18 uur. Ik doe het je – hoe dan ook – niet na.

Goed nieuws tenslotte uit het oosten van het land. De Stroombroek triathlon in Doetinchem dreigde zonder bestuur te komen, maar collega-speaker Bert Pessink meldt ons dat zijn broer Mark de gelederen komt versterken. Voor de jongere generatie: Mark Pessink was een van ’s lands beste triatleten in de jaren tachtig en negentig. Toen was hij begeleider in een penitentaire inrichting, nu is Mark eigenaar van sportcentrum Body Action in Wehl. Een aantal oud-bestuursleden, zoals Walter Monasso en Erwin Heister zijn er bij gehaald en zo kan op 27 augustus rond recreatieplas Stroombroek de 34e aflevering gewoon doorgaan. Vorig jaar deden ruim 400 atleten in Doetinchem, gemeente Braamt mee. Winnaars toen Eddy Lamers en Nicole Voet. De inschrijving opent op 1 maart ’s nachts. Dan is carnaval net voorbij…

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.