Prins Peter; Rachel doet eens iets anders; Hardlopen; Weekend met Powerman Mallorca – WTJK 421

VRIJDAG – Zou Peter van Liempt de enige triatleet zijn, die de komende dagen niet aan zwemmen, fietsen en lopen toe komt? Peter is dit jaar gekozen tot Prins Peter de Derde van Teskesdurp. En dat is – zoals wij allen weten – Kerkdriel. De Kijani-triatleet heeft dus andere bezigheden en dat geldt ook wel voor schrijver dezes. Omdat carnaval net zo goed topsport is, zal blijken dat er toch nog wel momenten zijn dat de WTJ’s geschreven kunnen worden. Je kunt immers geen vijf dagen achtereen optochten meerijden, bals bezoeken, polonaises lopen en kelen smeren. Maar Peter: alvast veul leut in Teskesdurp.

Zijn wekker zal morgen niet om 4.20 uur afgaan. Wel die van Rachel Klamer, want onze nationale troef is in Zuid-Afrika gebleven zodat ook Richard weer eens onder zijn familie en vrienden kan zijn. Omdat WTS Abu Dhabi  nog even weg blijft en Tokyo nog veel verder weg is, trekken Rachel en Richard zaterdag de stoute cross-schoenen aan. Ze doen mee aan de XTerra in Grabouw. Een technisch parcours, waar ze zeker geen risico’s gaat nemen. Maar dat ze het überhaupt doet, vind ik geweldig. Triatleten zitten zo veel in het stramien van ‘op safe’ spelen, geen  uitstapjes naar disciplines die de Road to Tokyo kunnen verstoren. Maar hé, bondscoaches, keuzeheren en anderen: dat is echt maar eens in de vier jaar hoor. Daar wordt heus wel alles voor opzij gezet, maar laat er ook ruimte voor andere dingen zijn. Niet dat zoiets in het geval van Rachel speelt, maar we weten allemaal hoe vaak toppers  zich moeten sparen voor de grote dag. Ik vind Nicola Spirig  altijd het mooiste voorbeeld. Gewoon een paar halves doen kort voor de Olympische Spelen en dan gewoon goud (Londen) en zilver (Rio) halen. Bam! Rachel en Richard: veel succes morgen.

Helemaal niet toegekomen aan de hardloop-uitslagen van vorig weekeinde. Toch nog even meekijken. Bjorn van Vliet won de Hellegat cross. Rob Kwaaitaal won één van de Rooise Crosslopen in Sint Oedenrode. Martin Pet en Nico Verkade wonnen de 154e (!) editie van de Zegerplasloop in Alphen aan den Rijn. Grada Boschker was in Ijzevoorde de snelste op de Slangenburgse Trailrun over de halve marathon-afstand. Vera Koedooder won ook een 7,5 kilometer lange Trailrun, maar dan in Dieren, de Gelre Jutbergtrail. Over de dubbele afstand was Sione Jongstra de snelste. Sione baalt nog steeds dat de Vrouwentriathlon niet langer in de recreatieplas van Beesd een wedstrijd mag organiseren. De roots van het fenomeen liggen in de Betuwe, maar de traditie wordt jammer genoeg tegen gehouden door de exploitant van het recreatiegebied. Verder nog in de atletiek: Colin Bekers en Marjon van de Wansem waren rap van benen in de Atledo Cross te Dongen. Oud-wielrenner Patrick Bol zou ook best een duathlon kunnen doe. Hij won de Classique d’Alphen een lange afstandsrace.

Het weekend naast de XTerra Grabouw behelst niet zo heel veel wedstrijden. Is het dan toch overal carnaval? We hebben de Cubaanse hele triathlon: Triber. En er is de Powerman Mallorca, in Can Picafort. Net als vorig jaar trainden RTC duatleten op het Spaanse eiland om dit weekeinde een eerste race te doen. Miriam van Reijen is natuurlijk kansrijk net als Nina Brenn en Susanne Svendsen. Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Roger Serrano, de XTerra-specialist. Maar onze Joep Staps en Alexander Picard strijden dapper mee. John Raadschelders houdt ons ongetwijfeld op de hoogte. Of is JR toch carnavallen?

Beste vrienden, ik zeg: aggemar leut ed. Alaaf en tot zondag….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.