Feestgedruis; Rachel en Richard top in Xterra; Nils wint Mallorca; Til hamingju Ruud! – WTJ 422 (nu zonder K)

 

ZONDAG – Het zal geen vlekkeloze aflevering worden na de eerste ‘topsportdagen van het zuiden’, maar we doen een poging. Carnaval. Je houdt er van of je vindt het helemaal niks. Een tussenweg is er niet. Maar de tijd van vijf dagen aan de zwier, ligt ook al weer even achter me. Ik weet trouwens niet waarom er vrijdag een K achter WTJ stond, zal vast wel met deze leutige dagen verband houden.

Tussen het feestgedruis door, houden we het triathlonnieuws wel gewoon bij natuurlijk. Leuk hoe bijvoorbeeld Rachel Klamer een podiumplaats haalt in een voor haar onbekende variant: de crosstriathlon. In het Zuidafrikaanse Grabouw probeerde ze voor het eerst de zwem-ATB-crossloop combinatie en dat ging haar gewoon goed af. Wereldkampioene Flora Duffy was ongenaakbaar. Tussen de Bermudaanse en onze Rachel zaten liefst vijftien minuten. Dat zal in de wegtriathlons niet snel het geval zijn, maar Duffy is van een andere planeet. Tussen het tweetal finishte de sterke thuisfavoriete Mari Rabie. Bij de mannen was de Zuidafrikaanse hegemonie veel groter. Waar Rachel tot brons kwam, scoorde vriend Richard Murray de volle mep. Winst in zijn eerste Xterra ooit. Richard bleef twee landgenoten, die zioch wel specialist mogen noemen voor: Bradley Weiss en Stuard Marais. Daarna volgde de Belgische topper Kris Coddens, maar dat was al op behoorlijke achterstand. Richard zwom uiteraard hard, kreeg de ATB-ers in zijn buurt maar kon het afmaken op de twaalf kilometer lopen.

 

Op Mallorca waren de Spaanse duathlonkampioenen de sterksten in de Powerman Spain. Emilio Martin is tweevoudig wereldkampioen op de korte afstand, mede dankzij zijn enorme loopkwaliteiten. Daar had de wereldkampioen lange afstand (Zofingen) Seppe Odeyn geen pasklaar antwoord op. Alleen de andere Spaanse favoriet Miguel Fidalgo kon zijn landgenoot bij het lopen enigszins bij houden. Fidalgo werd uiteindelijk derde. Bij de vrouwen verraste Mavi Garcia, al was deze een paar jaar terug al wel goed voor brons op het WK. Maar de voorsprong die Garcia opbouwde op de toch ook niet slappe concurrentie was enorm. Emma Pooley volgde al op ruim vijf minuten, Nina Brenn wist zeven minuten later ook nog binnen de drie uur te blijven. De Nederlandse selectie was weliswaar eerder voor trainingsstage op Mallorca, voor de Powerman waren ze niet allen ingeschreven al meldden wij dat aanvankelijk wel. Miriam van Reijen gaat uiteraard wel het Powerman-circuit af. Ze opende met deze race, die grotendeels in de regen werd gehouden, als vijfde. Het was tevoren afwachten hoe het zou uitpakken. Miriam vond het zelf nogal vreemd om de hele winter te wijden aan die ene race in deze periode: de Powerman Mallorca.

Op de korte afstand waren de successen voor de Nederlanders groter. Nationaal duathlonkampioen Nils Pennekamp won en Lesley Smit moest alleen de Spaanse Laura Gomez voor laten gaan.

Zo vrolijk als carnaval is ook het nieuws dat onze Ruud de Haan komend seizoen weer vaker over de grenzen mag gaan speakeren. Til hamingju, Ruud: de Challenge Iceland is aan jou. ,,Het balletje kan soms raar rollen’’, zegt Ruud erover. ,,Op het vrouwentriathloncongres kwam ik in contact met Rannveig Guicharnaud. Zij is zelf triatlete en was vorig jaar wat langer in Nederland. Inmiddels is ze weer terug in Ijsland en daar betrokken bij de Challenge-organisatie.’’ Het Ijslands is Ruud nu nog niet machtig, maar naar verluid lijkt het veel op het Frysk. Bovendien heeft hij nog tot 23 juli om een aardig woordje ‘haka’ te scoren, de vikingkreet die de Ijslanders vorig jaar immens populair maakten op het EK voetbal. De kans bestaat dat enkele voetbalinternationals mee gaan doen in deze Challenge. Zeker is ook de deelname van Sarissa de Vries. Gingen onze officials al geregeld naar verre oorden, de Nederlandse speakers worden ook steeds meer gevraagd. Vooral eilanden (Lanzarote, Aruba, Ijsland) zijn favoriet. Nu Hawaii nog…

Foto Rosanne Akkermans

Tot slot een laatste vleugje carnaval, voor we ons weer in het gewoel storten. In optochten komen altijd actuele thema’s aan bod. Triathlon is daarbij niet zo’n voor de hand liggend onderwerp, maar dat was in Stein toch even anders. Noe de triathlon Stein haet verlaete, geit ozze condisie ganz nao de klwaote. Vertaling lijkt me overbodig. Alaaf. Nog twee daagjes te gaan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.