Green, Marion wint Down Under; QMusic-deejay traint voor Ironman; Carnaval en hardlopen WTJ 423

MAANDAG – Green is the colour. Dat vonden we bij ’t Veerke (triathlonorganisatie Oud Gastel) toen we de badmutsen in samenwerking met https://www.athletesportsworld.com/ van Matthias Huitema ontwierpen. Matthias is topsponsor bij diverse evenementen en dit jaar ook bij trikipedia.nl. Dat de groene kleur eruit spring in een open water wedstrijd, moet ook de ITU zijn opgevallen. Want ja hoor, onder het kopje ‘green is the colour’ toonde ook de wereldbond de nieuwste exemplaren voor de World Triathlon Series. Het gras is altijd groener bij de buren, maar niet als je zelf met groene badmutsen werkt.

credits Bruno Almeida

Zijn het op het noordelijk halfrond in deze periode vooral duathlons, Down Under is het seizoen in volle gang. Marion Tuin is daar en haar vorm is sterk groeiende. Was ze eerder al wel drie keer in de top tien te vinden, zondag won Marion de Tweed Coast Enduro over wederom de halve afstand. Haar voorsprong op de nummers twee en drie Stella Foley en Jenny Alcorn (duathlon wereldkampioene in 1992, nota bene met Thea Sybesma op brons) was indrukwekkend. Hun achterstand was respectievelijk 17 en 20 minuten. Mannenwinnaar was Daniel Lewis. Eén Nederlander bij de mannen: Pieter Jordaan eindigde als 70e, maar wel op 36 minuten van Marion Tuin, die de race aflegde in 4.50.34 uur. Het oersterke fietsonderdeel van de Groningse gaf de doorslag voor de klinkende overwinning.

 

Maar….het kan ook zijn dat we de verkeerde envelop open gemaakt hebben en Marion toch niet gewonnen heeft. Nee, geintje. Warren Beatty stond even te kijk, maar de acteur kon er weinig aan doen bij de Oscar-uitreiking. Zoiets kan eigenlijk alleen in het land van Donald Trump. Er ging meer mis, maar laten we niet te hard lachen. Ook wij hebben wel eens een prijsuitreiking, waarvan….

Misschien stond Q-Music deejay Wietze de Jager vorig jaar in Holten nog een beetje in de schaduw van de nog beroemdere deelnemer Beau van Erven Dorens. Maar Wietze is wel door blijven trainen en wel zodanig dat hij komende zomer in Maastricht zijn debuut op de Ironman maakt. Zijn deejay-collega Mattie Valk, die zelf ook weer strak in het vel zit, moedigde Wietze aan om een live triathlontraining te doen. Daarvan is ook een videofilmpje in omloop. De deelname van Wietze geeft Ironman Maastricht ongetwijfeld een impuls. Met ruim 700 inschrijvingen kan de organisatie nog wel een duwtje gebruiken al blijf ik er bij dat de World Triathlon Corporation de Hamburger Ironman wel erg kort voor de Limburgse race heeft geprogrammeerd. Zo creëer je je eigen concurrentie.

Geen NTB-evenementen tijdens de carnavalsdagen. Wel hardloopwedstrijden. In het Brabantse Tilburg nog wel. Daar is de Kruikenloop een steeds groter evenement geworden. Veel atleten zijn verkleed. Wim van Haperen won de publieksprijs voor mooiste act. De Etten-Leurse triatleet had zich helemaal in het verband gewikkeld om als een soort mummie de loopafstand af te leggen. Op het opschrift stond: ‘Heb alles gebroken, dus ben niet blij!’ Een knipoog naar Churandy Martina. Voor Willem was de enorme bokaal. In de wedstrijd over 15 kilometer was Dave Rost snelste M45, Marjon van de Wansem derde bij de vrouwen op de 15 en Roos Staps derde op de vijf.

De Trail by the Sea kustmarathon  in het Zeeuwse Renesse werd in hun leeftijdsgroepen gewonnen door Gert van der Vinden (M50), Rob van Zanten (M60) en Geke Venema (V50). Richard Kramer en Rob Schilder waren succesvol in de Polderloop van het Noord-Hollandse Obdam.

Tenslotte oud-jeugdkampioene triathlon Charissa Zijlstra. De Friezin was het snelst in de Oerpolderloop in It Heidenskip. Ze is het hardlopen beslist niet verleerd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.