Foutjes; Prins Peter bijna klaar; Braziliaanse triatleet in race beroofd van fiets – WTJ 424

DINSDAG – In het tempo waarin deze WTJ’s dagelijks tot stand komen, maken we regelmatig foutjes, uitglijders, misschien wel blunders. Vaak worden we door jullie, trouw lezers, snel en vriendelijk gecorrigeerd. Zo melden we rond de veldduathlon van Etten-Leur dat Rudi van Houts twee Olympische Spelen als mountainbiker had meegemaakt, maar hij was er in 2016 in Rio nog een derde keer bij. Bewonderenswaardig.

Klein foutje ook bij Richard Murray, die niet debuteerde op de crosstriathlon. Hij won immers dezelfde race – XTerra Grabouw – al in 2013. In dat jaar zagen Richard en Rachel als toeschouwers de Ironman Hawaii om vervolgens door te vliegen naar Maui voor het WK. Op die titelstrijd werd Richard twaalfde.

Geen fout maakten we bij de Powerman Mallorca al is het wel leuk om aanvullend te melden dat op de finishfoto van winnaar Nils Pennekamp in Julius Caesar-kostuum Stein Posthuma toekijkt en dat in Superman-outfit Alexander Picard (schept een band Alex…) applaudisseert. Tegen het hek aan staat Tibor Gijssen, die op zijn lijf een aantal gevleugelde uitspraken van Nils liet plaatsen. Toch een beetje carnaval op de Balearen. De duatleten twijfelden na de intensieve trainingsstage tussen wedstrijd doen of supporteren. Ze kozen voor het laatste. ,,Maar dat nemen we dan wel heel serieus’’, aldus Stein.

Peter van Liempt (prins Peter 3e van Teskesdurp) is nog tot twaalf uur vanavond oog’eid van het carnavaleske Kerkdriel. Op dinsdag is daar altijd de niet malse Teskesdurper kroegentocht met spelletjes in elke kroeg. Ben benieuwd wanneer Peter weer in de juiste tri-vorm zal zijn. Maar genoten van zijn rol als leutvorst heeft hij met volle teugen. De optochten, de carnavalsmissen, de bals, de kindermiddagen, de leutmarkten en de verbrandingen van de mascottes: het zit er allemaal weer op. Eén geluk: de liefhebbers hoeven geen 365 dagen te wachten, de volgende carnaval valt vroeg, begin februari.

Een opstootje of klein geweldincident ligt met carnaval wel op de loer. Maar dat het ook tijdens triathlons wel eens mis kan gaan, ervoer de Braziliaanse triatleet Edivanio Monteiro, die tijdens de Santos international triathlon in zijn land door een man met pistool tijdens het fietsonderdeel van z’n fiets werd getrokken, waarop de dader er met zijn racefiets vandoor ging. Edivanio fietste op de snelweg, die de grote steden Sao Paulos met Santos verbindt. De 24-jarige triatleet was hard op weg om bij het fietsen de koppositie over te nemen, maar zover kwam het niet. De criminelen gingen met de fiets aan de haal. Criminaliteit en triathlon? Het komt niet vaak voor, maar met het toenemend aantal wedstrijden in Amerikaanse landen, loopt de kans wel op. Twee jaar terug liep een triatleet nog een schampschot op in de 70.3 Ironman van San Juan, Porto Rico.

Volgens mij hadden we veel van het ETU-congres verteld, maar er waren nog een aantal prijswinnaars die we u niet wilden onthouden. En waarvan we zeker wilden zijn dat ze niet alsnog als tweede werden uitgeroepen…

De prijs voor de nationale federatie van 2016 ging naar de Britse triathlonbond. De best ontwikkelde nationale federatie is Slovenië. De Zwitser Stephane Mauris werd uitgeroepen  tot Technical official, het evenement van het jaar ging naar het Tiszaujvaros ETU Jeugd Festival. Triatleet en triatlete van het jaar zijn Alistair Brownlee en Nicola Spirig.. En de ETC Executive Board Award gaat naar de Est Kaidi Kivioja.

We gaan morgen voorbeschouwen, want met de opening van de World Triathlon Series begint feitelijk de lange aanloop naar het grootste triathlonevenement aller tijden in ons land: de Grand Final WTS in Rotterdam. En we kijken ook uit naar het Nederlands kampioenschap wintertriathlon, wat helaas vanwege een blessure bij Erik-Jan Spijkerman is beroofd van een spannend duel  met Teun Sweere. Maar goed, morgen meer. Eerste de leste uurkes aftellen tot de Vastentijd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.