We kijken vooruit: WTS Abu Dhabi, Ironman New Zealand, NK wintertriathlon Groningen – WTJ 426

DONDERDAG – De schrik te boven, de klap voorbij. Materiële schade is altijd te overzien, persoonlijk leed niet. We zijn goed weg gekomen, zeggen we dan maar. Dank voor de steun hier en daar, doet altijd goed. Nu weer vooruit kijken.

 

Zoals gezegd, er wacht ons een pracht sportweekeinde en daar bereiden we ons alvast op voor. Te beginnen met de World Triathlon Series, het begin van een enerverend avontuur met als grandioze apotheose de Grand Final in Rotterdam. Maar eerst zijn we in het Midden Oosten, waar op het Formule 1-circuit (waar later dit jaar Max weer gaat schitteren) gefietst en gelopen wordt. Yas Island is de gloednieuwe locatie waar 2500 triatleten uit 52 landen samen komen. Want naast de WTS zijn er nog 2380 agegroupers hetgeen aangeeft dat het randprogramma bij WTS-races steeds groter wordt. Aan het hoofdprogramma doen 92 atleten mee. Javier Gomez is terug en gaat het zijn landgenoot en titelverdediger Mario Mola beslist lastig maken.

Abu Dhabi is voor de derde keer opgenomen in de WTS. Het evenement groeit jaarlijks met zo’n 40 procent, zegt organisator Talal Al Hashemi, ,,Triathlon is bij uitstek een sport, die de Arabische staten met elkaar verbindt.’’

Dat het een sterk veld is moge duidelijk zijn. De ITU heeft alvast uitgerekend dat er liefst 353 World Series titels, Wereldtitels en Olympische medaillewinnaars tussen zitten. Morgen op 3-3 is het te doen voor de vrouwen: 15.55 uur (12.55 Nederlandse tijd). Rachel Klamer is vanuit Zuid-Afrika ingevlogen. Ze had trouwens genoten van die eerste XTerra en is vast van plan vaker op de ATB te sporten. Bovendien haalde ze glimlachend een zilveren plak op voor het Zuidafrikaans kampioenschap crosstriathlon. Van de jungle en woestijn als ondergrond naar het harde asfalt van het Yas Marina Formule 1-circuit, dat sinds 2009 deel uit maakt van de Grand Prix Series. Met wie houdt Rachel rekening? Er is titelverdedigster Jodie Stimpson en verder Ai Ueda, Katie Zaferes, Sarah True, Andrea Hewitt (mag van mij altijd winnen) en Charlotte McShane.

De mannen gaan exact een dag later van start. De Spaanse Armada is compleet met vifjvoudige wereldkampioen Gomez, huidig wereldkampioen Mola en ook Fernando Alarza. De bronzen medaillewinnaar van Rio, Henri Schoeman, doet mee evenals zijn landgenoot (ook beetje van ons) Richard Murray. De Portugees Joao Silva doet mee, maar alle ogen zijn gericht op Javier die eerder al in Dubai de 70.3 Ironman won.  ,,Ik heb vooral op  snelheid getraind. Voel me goed, spannend om weer terug te zijn.’’ Ook Mola voelt zich supergemotiveerd om de confrontatie met zijn beroemde landgenoot aan te gaan. En vol motivatie storten ook onze drie Nederlandse troeven zich in het avontuur in het land van ‘duizend-en-één-nacht’. Menno Koolhaas, Marco van der Stel en Jorik van Egdom. Bij de trainingen was het al erg gaaf om op turbo-snelheid (of was het Rambo?) over het 1 miljard dollar kostende circuit te zoeven. In dat bedrag zit het kunstmatig eiland waarop het is aangelegd plus het immens hotel. Vanaf vrijdagmorgen zijn er wedstrijdjes voor kids, waar Javier Gomez als inspirator bij zal zijn en kunnen de recreanten naast sprint ook op Olympische afstand terecht.

Maar er is meer. De Ironman-series gaan beginnen. Dat wil zeggen over de volledige afstand. Lake Taupo is the place to be voor de ijzeren mannen en vrouwen. Een klassieker, die al sinds 1985 is opgenomen in de IM-cyclus. Een jaar later stond Peter Zijerveld met brons op het podium. Geen landgenoot die hem dat na deed. Maar daar kan Yvonne van Vlerken bij haar debuut in Ironman New Zealand verandering in brengen. Het zou een stunt zijn:binnen twee weken beide Nieuw-Zeelandse hele triathlons winnen! De concurrentie lijkt net even sterker met vijfvoudig winnares Meredith Kessler, Annabel Luxford, Carrie Lester en – opnieuw Laura Siddall. Die 21 tellen verschil in Wanaka zitten de Britse vast niet lekker. Bij de mannen krijgt de levende triathlonlegende Cameron Brown startnummer één. De twaalfvoudig winnaar van dit evenement moet het opnemen tegen mannen als Marino Vanhoenacker, Terenzo Bozzone en Marko Albert. Opvallend dat de top drie van Wanaka bij de vrouwen wel en bij de mannen niet mee doet. Vier Nederlandse agegroupers doen mee: Jelle Hendriksen, Martijn Kruger, Martijn van Eldik en Alix Sinclair van de Antillen. De Kellog’s Nutri-Grain Ironman start zaterdag om 6.46 uur voor Yvonne. Dat betekent hier 18.46 uur en dus wordt het weer ouderwets nachtwerk voor haar vele Europese fans.

 

Zondag kunnen we dan weer in eigen land genieten van de eerste titelstrijd van het seizoen. De vooruitzichten op meer wintertriathlons zijn gunstig, voorlopig stellen we het even met Groningen/Kardinge en Enschede waar afwisselend de NK’s worden gehouden. Zondag is het noorden aan de beurt. Het op papier boeiende duel tussen titelverdediger Erik-Jan Spijkerman en Teun Sweere komt er helaas niet. Erik-Jans kuit is niet in orde en niet honderd procent belastbaar. Zo aan het begin van weer een seizoen neemt hij logischerwijs geen risico’s. Eline Lute-Kuin verdedigt haar titel wel. Teun moet het opnemen tegen onder meer Martin Veenhuizen, Tiedo Tinga, Jeroen Lute, Kurt van de Nes en thuisfavoriet Jan-Jouke Mulder. Eline ziet in Geke Venema en Annelies Vrancke weer serieuze concurrentie. In alle leeftijdsgroepen worden medailles verdeeld. Het NK jeugd begint om 12.50 uur, tien minuten later gaan de senioren en masters op weg in dit Global Textware NK wintertriathlon Groningen. Niemand, die daar nog mijmert over het voorbije carnaval.

Mooi portret van mijn grote vriend Günter Gies gisteren op onze site. GG is overigens naast alle genoemde activiteiten ook de man, die de domeinnaam trikipedia.nl ooit aanvroeg, maar hem geheel belangeloos beschikbaar stelde zodat we er nu met z’n allen van kunnen genieten. Günter is daarom verzekerd van a-life-time deelname aan zijn favoriete wedstrijd in Nederland: Oud Gastel. De geheime droom die Günter koestert is Yvonne en Per aan de start te hebben in Bonn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.