Rachel op een fantastische vierde plaats; Yvonne ligt al derde; RBR Wierden en Happy Harm – WTJ 427

VRIJDAG – Niks mis met die onorthodoxe voorbereidingen op grote wedstrijden, bleek vandaag maar weer. Rachel Klamer reed een week geleden nog een pittig stukje XTerra in de bush-bush (‘Rockgarden’ volgens Rachel) van Grabouw om vervolgens op het Yas Marina Circuit van Abu Dhabi een eerste WTS-wedstrijd van jewelste te draaien. Als Olav Mol er had gezeten zou zijn commentaar geweest zijn: ,,Johee, johoo, Klamertje Klamertje enzovoorts.’’

Bij het zwemmen waren vier vrouwen vooruit. Als vanouds was het de Spaanse Carolina Routier die de lange en korte zwemronde als eerste afsloot. Rachel zwom niet super, maar zat wel in de goede groep bij het bestijgen van het kunstmatig aangelegde eiland, waar het snelle asfalt waarop Sebastian Vettel en Lewis Hamilton schitterden. Rachel was actief op de fiets, deed haar werk, maar concentreerde zich ook alvast op de finale. Met dertien stapten ze van de tweewielers om in het altijd warme woestijnland aan de tien kilometer te beginnen. Vorig jaar was het toen al einde oefening voor Rachel: een lekke band op het oude parcours trok een streep door die race. Vandaag kwam er de revanche. Nu kwam ze meteen goed uit de startblokken en formeerde samen met Andrea Hewitt, titelverdedigster Jodie Stimpson en de revelatie van de wedstrijd de Oostenrijkse Sara Vilic de kopgroep van vier. Jammer genoeg kreeg onze Oranje-vedette in de tweede loopronde last van steken in de zij, waardoor ze haar tempo moest bijstellen. Vooraan duelleerde Hewitt in een epische eindsprint met Stimpson, nipt gewonnen door de Nieuw-Zeelandse. Was Abu Dhabi vorig jaar nog een groot eerbetoon aan Andrea’s die winter overleden verloofde Laurent Vidal, nu mocht ze haar winst opdragen aan haar grote liefde. En niemand, die het haar niet gunt. Ook verliezend finalist Jodie Stimpson niet. ,,Ik verlies vandaag in de sprint, maar ik ben blij dat het Andrea is waarvan ik verlies.’’ Sara Vilic kon het aan de finish nauwelijks geloven: derde in een WTS. Abu Dhabi ligt haar wel, want haar beste resultaat tot dusverre boekte ze hier vorig jaar: zevende. En Rachel was uiteraard ook erg gelukkig met haar vierde plaats. En weer was Ai Ueda dichtbij Rachel, de Japanse werd nu vijfde. Beiden zitten ook in de atletencommissie van de ITU overigens.

In de  41 World Triathlon Series waar de Beuningse tot dusverre aan mee deed, is dit haar op één na beste prestatie in de WTS. Alleen in Hamburg vorig jaar deed ze met een tweede plaats beter. De nummer tien van de Spelen richt zich uiteraard op een goede reeks met het oog op de finale in september in eigen land, Rotterdam. Vandaar dat het post-Olympische seizoen er wel degelijk toe doet. Ook voor onze mannen morgen. Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas mogen het doen. Om 12.55 uur kunnen we allemaal meekijken via de livestream van de ITU.

Het is vrijdagavond en de volgende wedstrijd is ook al in volle gang. Ironman Nieuw-Zeeland is in volle gang. Wij brengen u wellicht ook vannacht nog op de hoogte van hetgeen Yvonne van Vlerken daar presteert. Als achtste kwam ze uit Lake Taupo op zes minuten van vijfvoudig winnares Meredith Kessler en Annabel Luxford. Na dat duo duurde het even voordat de andere zwemsters voet aan wal zetten, dus Yvonne kwam eigenlijk al na de wisselzone in de top vijf terecht en nu dus op 5.10 minuut van het leidende duo. En weer is Laura Sidall in de directe nabijheid van The Flying Dutch Blonde girl. Terenzo Bozzone leidt bij de mannen. Wordt vervolgd.

Harm Peters is een gelukkig man. Hij is een van de 200 triatleten, die via Ironman Legacy – de jaarlijkse loterij, waar je dus op de gok kunt inschrijven – is ingeloot voor de komende WK Ironman op Hawaii. De man uit Waalre, lid van TV Weert, is geen groentje op het gebied van hele triathlons. In de gauwigheid kom ik zijn naam twintig keer tegen in wedstrijden over de klassieke afstand. 10.56.51 uur in Almere 2008 is zijn persoonlijk record. Hawaii wordt de kroon op het werk. Ook een Belg is blij gemaakt: Erik Coppens is zijn naam. De 200 gelukkigen komen uit 28 verschillende landen.

Voorbeschouwen deden we op drie wedstrijden al. Verder is er de Powerman in Putrajaya, dus John Raadschelders heeft er zijn Airmiles al wel doorheen dit jaar. Favoriet is wederom onze landgenoot Thomas Bruins. Kwantitatief niks mis met die wedstrijd: 3500 deelnemers is niet onaanzienlijk.  Daar kunnen de meeste duathlonorganisatoren in Europa alleen maar van dromen.

Podium Wierden 2016

En we vergeten ook niet de 28e (!) editie van de Kleentec off-road run-bike-run in Wierden. De organiserende Triathlonvereniging Argo staat zondag weer paraat om de specialisten te ontvangen. Het is een van de oudste in haar soort, nota bene begonnen in 1989. Recreatieterrein Het Lagerveld, daar is het allemaal te doen. Martijn Paalman en Natascha van der Vis waren de laatste winnaars. Of zij dat kunnen herhalen weten we in de loop van zondag.

Morgen volgt nog een tussen-WTJ vanuit Abu Dhabi met ook New-Zealand.

En zondag weer de hele round-up. Prettig weekend!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.