Jochem houdt het niet bij drie sporten; 3 op 4 voor Powerman Thomas; NK cross voor Nils – WTJ 429

MAANDAG – Voor Jochem Uytdehaag is de traditionele triathlon al niet meer genoeg. De dubbele Olympic Champ van Salt Lake City was de afgelopen week in Canada. Daar werd eerst de S3 Winter Triathlon World Cup gehouden met Jochem op een achtste plaats. Nu hij toch in Quebec was kon hij net zo goed de week sportief volmaken, want ook Le Pentathlon des Neiges stond nog op het programma. Deze winterse vijfkamp bestaat sinds 2005 en bevat mountainbiken, hardlopen, langlaufen, schaatsen en snowshoe-running. Voor dat laatste heb ik geen echte vertaling. Geen sinecure dus, alleen al je hele equipment bij elkaar leggen is topsport. Jochem twitterde een foto van alle materialen, die nodig zijn. De meeste deelnemers doen in teamverband mee, maar niet olijke Jochem. Hij klaarde de klus in zijn uppie en werd elfde bij de elites. Een tweede Nederlander deed ook mee: Tom van de Belt eindigde als 26e. De winst ging – net als vorige week op de wintertriathlon  – naar de Canadezen Maxime Leboeuf en Ariane Carrier.

Het valt Thomas Bruins niet aan te rekenen dat de meeste duathlontoppers de reis naar de Aziatische Powermans niet maken. Hij won zaterdag in de Maleisische stad Putrajaya zijn derde Powerman in het Verre Oosten. En dat op vier starts. Eerder was de Australische Dutchie de snelste in de Powermans van Thailand en Indonesië. En met de titelprolongatie in Putrajaya komt het totaal van Thomas op vier. Bovendien vergaart hij veel punten voor de ranking, die na Zofingen altijd wordt opgemaakt. Alleen op de Philippijnen was Gael le Bellec hem te vlug af. In de Maleisië was de Australiër Matt Smith vijf minuten later z’n runner-up. Bij de vrouwen won de Hongaarse Annamaria Eberhardt-Halasz haar tweede Aziatische race. Wie de reis wel maakte? Onze John Raadschelders natuurlijk. Misschien is het voor Mister Powerman handiger om zich in het Midden-Oosten te vestigen, precies tussen de Europese en Aziatische Powermans in.

Op minder dan vijf minuten vliegen bij mij vandaan – en toch al buitenland! – ligt grensplaats Putte/Berendrecht. Zondag was daar de crossduathlon met toch maar vier Nederlanders. Beste van dat kwartet was Kevin Gideonse. De Nijmegenaar finishte als twaalfde. De race werd gewonnen door de Belg Yeray Luxem. Zijn landgenoten Rik Thijs (winnaar Etten-Leur) en Alexis Krug volgden hem op de voet. Titelverdediger Wouter Wuilmus ontbrak, maar had een goede reden. De Rijkevorselaar is net vader van Fleur geworden, trouwens Yeray Luxem is ook nog niet zo lang vader. En trouwens, hadden we Youri en Mariella Severin al gefeliciteerd met zijn wolk van een dochter Mila? Valt niet mee om alle familieberichten bij te houden natuurlijk. Terug naar de race in Berendrecht waar Karen Steurs de sterkste vrouw bleek.

Geen crossduathlons vooralsnog voor Nils Pennekamp. Maar wel het NK korte cross in het Amsterdamse Bos. Een thuiswedstrijd bovendien voor de Phanos-atleet, die in een spannende eindsprint de Limburgse topper Bas van Hooren nipt klopte. Nils prolongeerde zijn titel en opgeteld met de run-bike-run is het dus zijn derde in een jaar tijd. Bij de meisjes-B rechtstreeks vanuit het NK indoor weer het veld in: Shirin van Anrooij met een bronzen plak. Wat een winter voor die kleine Kapellese, zeg. Op de lange cross was Stefan van Thiel ‘beste triatleet’ op een 37e plaats. Fleur Baljet werd 26e bij de vrouwen op de korte cross. Verder nog: jongens A: 13.Thomas Cremers; meisjes A: 10.Maaike Telkamp; jongens C: 8.Gjalt Panjer; meisjes C: 5.Tamar Veltman; meisjes D: 6.Selina Franken; M50: 9.John Aalbers; M55: 5.Jack Niessen.

We hebben nog een leuke foto van onze Holtense vrienden in Abu Dhabi gekregen. Het recreantenteam besloot de sfeer te proeven van het bijprogramma rondom de World Triathlon Series en mee te doen aan de sprint- en Olympische afstanden. Als kers op de taart mochten ze na afloop op de foto met de nummer vier van de hoofdrace Rachel Klamer. Terwijl de Holtense jongens voldaan terugvlogen naar Salland, pakten Rachel en Richard Murray het vliegtuig naar Australië. De volgende World Cup in Mooloolaba wacht op hen.

We sluiten af met toch weer familienieuws en hoe dat de triathlonkalender kan beïnvloeden. Vandaag werd bekend dat de tweede editie van de Top Triathlon Middelburg niet door gaat. Reden: Jacy Cheung is in verwachting…

Even uitleggen: Jacy is de vrouw van organisator/triatleet Remy Vasseur. De zwangerschap betekent ook dat evenementen als Bike2Run en de Soeploop in de soep lopen. B4 Sport&Eventes het bedrijf van Remy, richt zich nu op 2018. Dan wil hij alles weer terug laten keren. Soms is de organisatorische basis een hele smalle…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.