Triathlon en voetbal; sprokkels; Vasaloppet met de Ittmanns; Down Under; Atletiek – WTJ 430

DINSDAG – Karin Neutel. Haar naam duikt steeds vaker op in uitslagen van du- en triathlons. Maar in voetbalkringen is de 35-jarige Enschedese ook geen onbekende. De fysiotherapeute is verbonden aan FysioHolland Twente en als zodanig bij alle trainingen en wedstrijden van het vrouwenteam van FC Twente aanwezig om de dames in topconditie te houden. En vergis je niet hè, die ploeg is vier jaar op rij landskampioen in de Eredivisie Vrouwen. Betekent wel dat Karin haar individuele sportwedstrijden tussendoor moet uitzoeken, maar vaak met succes. Afgelopen zondag nog in ’t Lagerveld, Wierden.

Sprokkels uit het weekeinde nog. Het NK lange afstand trok in Groningen misschien een select gezelschap, de sprint afstand was goed gevuld. Assenaar Robert Beute won zijn dertiende wintertriathlon in zijn mooie sportcarrière. De snelste vrouw kwam tien minuten later binnen: Imme Lammertink. Voor Robert kon de dag toch al niet stuk, want zijn tienjarige zoon Maarten won bij de kids en dat deed voor de tweede keer op rij Britt van den Hoven bij de meisjes. Mooi verhaal trouwens in de noordelijke kranten met Martin Veenhuizen, die op zijn 48e als een kind zo blij was met zilver achter Teun Sweere. Logisch, want Martin kampte negen maanden lang met vervelende rugpijnen en dan haalt hij het beste resultaat ooit op een NK. Teun raakte verlost van de Groningse vloek, want deze wedstrijd won hij niet eerder.

Nog meer wintersporten, want afgelopen weekeinde was ook de Zweedse Vasaloppet, ’s wereld grootste langlaufrace met 16.000 deelnemers. De Noor John Kristian Dahl won in 3.57.18 uur. Beste Nederlander in een sport, die niet helemaal de onze is: Machiel Ittmann: 782e in 5.03.49. Ook zijn partner Irene deed mee. Na 9.05.34 uur langlaufen bracht ook zij deze legendarische sneeuwklassieker op haar naam.

Volop wedstrijden Down Under. Zaterdag de Coles Bay Half. Weer een Nederlander onder de deelnemers: Daniel van der Vlist, die 29e wordt.  Winnaars daar de Aussies Todd Skipworth en Kate Pedley. En in Nieuw-Zeeland was niet alleen de Ironman, maar ook de XTerra in Motatapu. En daar troffen we wel de mannelijke winnaar van de Challenge Wanaka aan. Hij won nu ook deze crosstriathlon voor specialist/landgenoot Oliver Shaw. Beste vrouw was Josie Wilcox en vijfde eindigde de in Nederland geboren, maar in Nieuw-Zeeland opgegroeide Femke Hilbink, nota bene een succesvol snowboardster van origine.

Naast het NK cross nog meer atletiek. De 20 kilometer van Alphen is en blijft dé openingsklassieker op de weg. Onze Ruud mocht uiteraard ook enkele (ex-)triatleten binnen praten. Colin Bekers werd vijfde en bij de prestatielopers finishten Sebastiaan Bleekemolen en Pascal Valentijn bij de eerste tien. Vera Keidel won het Rondje Goutum. De drukbezette Achtkastelenloop te Vorden werd op de 30 kilometer gewonnen door Mark Muller en op de tien kilometer door Lucie van Genugten. Joep Staps was de snelste in de Rico Salvettiloop van Moergestel. De Rabobank Trappenbergloop te Huizen ging naar het sportieve koppel Thomas Naasz en Nina Bakker, die zich trouwens weer voorbeeldig profileerden als vrijwilligers voor de Challenge Almere-Amsterdam.

Het gaat trouwens uitstekend met de aanmeldingen voor dit evenement. Voor halve en hele hebben zich nu al 1300 deelnemers ingeschreven bij een maximum aantal van 1500. De Esplanade van Almere-Stad biedt ruimte voor dat aantal fietsen. Volgens commercieel directeur Jort Vlam is het EK debet aan de stormachtige groei. In totaal zullen in het september-weekend zo’n 2500 atleten in actie komen.\

Filmpje van de Brownlee-brothers al gezien? Die mannen weten de sport toch goed te vermarkten. Al zwemmend, fietsen en met slipstream lopend komen ze in de theefabriek van Yorkshire aan. Te zien op alle toonaangevende Britse kanalen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.