Internationale Vrouwendag; de Hollandse 100; InterClubCompetitie; Wimmendag – WTJ 431

 

WOENSDAG – Internationale Vrouwendag vandaag. In het Zuidwesten van ons land waren ze in de ban van de aanstaande verkiezingen. Want: Wilders in Breda, want: een groot debat in het Chassé theater met Klaas Dijkhoff onder meer, want: Etten-Leur is graadmeter voor de verkiezingsuitslag. Intussen vraag ik me af wat vermoeiender is: alle debatten en campagnes volgen of een triathlon tot een goed einde brengen? Staan er eigenlijk triatleten op de kieslijsten? Hebben driekampers überhaupt ooit landelijke politieke aspiraties gehad? Ik durf het niet te zeggen.

Maar goed we waren bij de Vrouwendag. Mooi filmpje gepost met Kathleen McCartney en Julie Moss, die 35 jaar na dato herinneringen ophalen aan die legendarische Ironman 1982. Een ander ezelsbruggetje is de uitreiking vanavond in Vancouver van de prestigieuze Daryl Thompson Award. Thompson is voormalig voorzitter van Sport BC. De prijs gaat dit jaar naar Loreen Barnett. Zij is al heel lang betrokken bij onze sport, hielp mee triathlon wereldwijd groot te maken. Loreen richtte de Canadese triathlonfederatie op en kwam in 2000 bij de ITU terecht waar ze vanaf 2008 Secretary General werd. Ze was Technical Delegatie op de Spelen van Sydney en Athene. In 1981 deed ze in Canada mee aan de allereerste triathlon en de Ironman op Hawaii voltooide ze in 1983 met een derde plaats in haar age-group.

Een Amerikaanse beroemdheid is de actrice America Ferrera, bekend uit Ugly Betty. Samen met haar man legde ze een 1/8e triathlon af in La Quinta om meteen erna aan te kondigen dat ze over een maand een Olympic distance doet. Nooit van gehoord wellicht, maar de Amerikaanse media stonden er bol van.

Nog zo’n vrouw, waar wij in Europa misschien de schouders bij ophalen. Maar in Azië kan Kim Chiu niet zonder haar bodyguards de straat op. De Filippijnse zangeres/actrice is een ster in het Verre Oosten, waar ze menig nummer 1-hit scoorde en in tal van kaskrakers meespeelde. Kim Chiu ook bekend als Princes Achinita voltooide in de Pilipinas-duathlon haar eerste 4-25-4 wedstrijd. Met 1 miljoen (!) volgers op Twitter, mag zij hier niet onvermeld blijven.

En ook in het kader van Vrouwendag zagen we op de fantastische Facebook-pagina van onze Franse vriend en triathlonpioniere Christophe Croze een foto van Katinka Wiltenburg en Thea Sybesma vlak voor de start van het WK Ironman Hawaii in 1992. Geen 35 jaar terug dus, maar een kwart eeuw. De pagina van Christophe is een aanrader voor nostalgische mensen zoals ik: Triathlon : plongée dans l’histoire avec les légendes à bord.

Op deze manier eren we symbolisch iedere vrouw in de tri- en duathlonsport  op deze achtste maart.

Eigenlijk is De Hollandse 100 op en rond Flevonice ook een vorm van combisport. Weliswaar niet onder auspiciën van de NTB, maar wel met de Royalties, Marianne Timmer en vele andere prominenten. Alles voor het goede doel, onderzoek en een betere behandeling van lymfklierkanker. Triatleet Gert Hutten was de snelste over 10 kilometer schaatsen en 90 kilometer fietsen. Marianne Timmer kwam al als vijfde binnen en eerste vrouw. Prins Floris van Oranje werd 144e, prins Bernhard 184e en prinses Annette (uit het team Zadelpijn) 215e. Patrick Kluivert, Simon Keizer, prinses Margriet en prinses Aimée deden alleen aan het schaatsen mee.

Op 6 mei kunnen we weer een triathlon toevoegen als in Staphorst de reddingsbrigade voor het eerst een driekamp neerzet. Nog geen NTB, maar dat kan altijd nog. Welkom. Ook los van de bond, maar wel met ervaren krachten gaat op 11 maart weer de razendpopulaire InterClubCompetitie van start. Olaf Brouwers, teammanager van TeamUnltd kwam in 2015 op het idee om meer aandacht aan breedtesport te bieden met als mindset ‘durven, denken, doen en delen’. Zuid-Holland is nu toe aan de derde editie. Leden van de verenigingen Hoekse Waard, Rijnmond, Spijkenisse, Westland en Unltd worden vier laagdrempelige evenementen aangeboden om te wennen aan wedstrijdsport en begeleid door ervaren rotten. Er is wel een daguitslag, want een beetje competitie kan geen kwaad. Helaas zijn de TV Dordrecht en Krimpenerwaard afgehaakt, maar Westland van initiatiefnemer Niels Persoon is er bij gekomen. Op de agenda zetten wij erbij: 11 maart TVHW hardlopen 5 of 10 kilometer; 20 juni Rijnmond zwemloop; 21 augustus TVS’90 mini-triathlon; 1 oktober Westland/Unltd run-bike-run. Alle Zuid-Hollandse triatleten: succes en vooral veel plezier.

De Challenge-races krijgen er ook steeds sterkere deelnemers bij. In Roth was dat al het geval met Jan Frodeno en Daniela Ryf vorig jaar. Nu is het EK in Samorin ook verblijd met de toezegging van de nummer twee van Hawaii vorig jaar: Sebastian Kienle.

Tot slot: Oud Gastel heeft zijn 800e deelnemer vandaag ingeschreven. Eén op de acht triatleten komt uit het dorp zelf, ook dat is een prettige constatering. En 38 procent van de deelnemers is vrouw. Is toch best goed nieuws op Internationale Vrouwendag? Of was het Wimmendag?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.