Zwemlopen Bergen en Bodegraven; Crossduathlon Waalwijk; Bas Diederen kiest voor Texas – WTJ 432

DONDERDAG – Weer een mooi sportweekeinde op komst met in eigen land drie wedstrijden. De zwemlopen zijn in Bergen op Zoom. In het Krabbegat zijn ze klaar met Vastenavend en gaan weer over tot de orde van de dag. Ooit had Bergen op Zoom alles. De Binnenschelde stadstriathlon, de 1/3e zwembad triathlon, een run-bike-run, een zwemloop, ja zelfs in strenge winters een wintertriathlon. Zo gedreven zijn ze op dat vlak niet meer bij Spado. Maar de zwemloop in en rond De Schelp is blijven bestaan. Zaterdagmiddag verwachten we een spannend Vlaamse duel tussen Lars Baeyens en Jesse Lormans met masters als Erwin Langeler en plaatselijk favoriet Pieter van Hal op het vinkentouw. Bij de vrouwen is Nele Vermuelen favoriete.

De dag erop is zwembad De Kuil het vertrekpunt van de 18e zwemloop van TTB Bodegraven. Dat is juist weer een wedstrijdje voor vroege vogels, want de eerste start is al om 8.30 uur. Vorig jaar waren Luke Rijnbeek en Kim de Vor de laureaten in een wedstrijd, die vooral vaak door Paul ten Brink gewonnen is. Lars Baeyens deed toen de BB-dubbel (Bergen en Bodegraven in 1 weekend).

Later dan normaal gaan de crossduatleten los voor al weer de 26e Maresia Cross duathlon in Waalwijk. Op een nieuw parcours met overdekt parc-fermé maar zoals gebruikelijk pittig. Met een beetje geluk scheer je met de fiets langs de attracties van de Efteling. Er staat best wat op het spel, want de race in de Langstraat is selectiewedstrijd voor het Europees kampioenschap crossduathlon dat wederom in Roemenië wordt gehouden. Christiaan Solleveld is klaar voor zijn internationaal debuut, maar moet nog wel afrekenen met Joost Christiaans, Erik Kramer, Paul Schermers, Glenn Wesseling en Izar van Gool. Dieuwertje Poort, winnares van vorig jaar Inge Heus en veelvraat Claudia Striekwold (net terug van trainingstage Lanzarote) kruisen de degens bij de vrouwen. Ook de jeugd- en juniorencategorieën zijn op volle sterkte. Zoals hij ontbrak in Groningen, zo is titelverdediger Erik-Jan Spijkerman nu ook niet present in Waalwijk. In het voorprogramma rijden de mountainbikers een wedstrijd over 25 kilometer vanaf 10 uur. De lange afstand begint om 13.30 uur.

Over mountainbiken gesproken. Het NK strandrace staat zaterdag op het schitterende strand van Waddendiamant Ameland op de rol. De Stichting Sportpromotie Ameland (Casper van de Kamp, Gerard Metz en co) hebben wederom een evenement van allure in huis. Titelverdediger is niemand minder dan journalist Thijs Zonneveld. Hij brengt Thomas Dekker niet mee, maar er staat een topveld tegenover met uit onze sport onder meer bekende namen als Ramses Bekkenk, Pim Molenaar, Ron Aardenburg en bij de vrouwen Alieke Griffioen. Maar we vergeten er vast nog een stel, want het veld is zowel kwalitatief als kwantitatief groot.

Internationaal valt er ook het nodige te beleven. Maar dat bewaren we voor morgen. Want we hebben nieuws over Bas Diederen. Het mag dan rustig lijken rondom ’s lands grootste triatleet, intussen traint de Limburger lekker door met z’n nieuwe maatjes Marco van der Stel en Menno Koolhaas. Anders dan eerder in de planning gaat Bas niet meedoen aan de Ironman Zuid-Afrika, een wedstrijd waar hij in het verleden hoge ogen gooide. Nee, Bas heeft gekozen voor een Amerikaanse road to Hawaii. Op 2 april, de dag van IM Port Elizabeth komt Bas duizenden kilometers noordwestwaarts in actie in de 70.3 Ironman van Galveston, Texas. Zo’n beetje de laatste triathlon, die Lance Armstrong ooit deed en ook de plek waar Yvonne van Vlerken in 2012 tweede werd. Bas blijft vervolgens drie weken in Texas en traint door voor de Memorial Hermann Ironman Texas, die op 22 april wordt gehouden in The Woodlands. ‘The Lone Star State’ zoals Texas wel genoemd wordt, is daarmee het vertrekpunt voor het seizoen van Bas. Hij kent de race, want drie jaar terug startte hij er ook, maar moest toen na 20 kilometer lopen vanwege maagklachten uitstappen. Hij laat ons weten dat de zoektocht naar ‘partnerships’ voorspoedig verloopt. Nog deze week ondertekende de voormalig Team4Talent-triatleet een overeenkomst met Oakley. Eerder al was hij tot mooie afspraken gekomen met Born Sports Care en Huub Design. Alvast veel succes Bas!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.